логін / реєстраціяMenu

Давно відомі проблеми Лук’янівки майже не вирішуються

06.04.2018

У рамках реалізації Національного превентивного механізму Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала Київський слідчий ізолятор із моніторинговим візитом, під час якого ознайомилася з умовами тримання в’язнів. Про це повідомлено на сайті Уповноваженого.

Омбудсмен відвідала збірне відділення установи, з якого особи виїжджають на суди та слідчі дії, подивилась на продукти, з яких складається продуктовий пайок для цих людей. Також побувала в камерах найстарішого корпусу – так званої «катеринівки», поспілкувалася із засудженими – «транзитниками», в’язнями з довічним терміном покарання, жінками та неповнолітніми.

Давно відомі проблеми Лук’янівки майже не вирішуються. Керівництво пояснює це відсутністю централізованого фінансування, часткове вирішення матеріально-побутових проблем відбувається лише коштом благодійників. Водночас моніторинговим візитом було виявлено факти, які не потребують додаткового фінансування – лампочки, оголені розетки тощо.

Слідчий ізолятор перенаповнений, не всі ув’язнені забезпечені окремим ліжком. В деяких камерах в’язні сплять по черзі. В той же час є камери з комфортними умовами тримання на 5–6 місць, в яких тримаються не більше 2 осіб.

Найбільш актуальним залишається забезпечення права ув’язнених на медичну допомогу. Через реформування установа залишилася без керівника медичної частини та достатньої кількості лікарів, через що фельдшери змушені працювати по дві доби поспіль. Як результат, в лазареті виявлено особу з тілесними ушкодженнями, якому не надали первинну медичну допомогу.

Стан утримання в Київському слідчому ізоляторі залишається в фокусі уваги Уповноваженого.

05.04.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація