логін / реєстраціяMenu

Дослідження: Катування в Нацполіції – системна проблема

06.04.2018 | www.npm.org.ua

Катування та жорстоке поводження в діяльності Національної поліції України залишається системною проблемою. Про це йдеться у дослідженні «Неналежне поводження в діяльності Національної поліції України: прояви, поширеність, причини», яке було презентовано Експертним центром з прав людини 5 квітня у Києві.

Так, лише за даними закладів охорони здоров’я, кількість осіб, що звернулися по медичну допомогу в зв’язку з отриманням тілесних ушкоджень з боку правоохоронців у 2017 році, становила 2386 осіб.

При цьому простежується стійка тенденція до збільшення кількості таких звернень протягом останніх років (1217 звернень за 2015 рік, 1666 – за 2016).

Найбільша кількість звернень зафіксована у Харківській (501), Дніпропетровській (297), Херсонській (143), Львівській (153) та Полтавській (139 звернень) областях.

При цьому автори дослідження стверджують, що реальна кількість постраждалих від дій поліції може бути набагато більшою.

«Варто зазначити, що низька кількість звернень громадян автоматично не свідчить про відсутність поширеності випадків застосування сили з боку працівників поліції. Причинами цього може бути й неналежна фіксація таких випадків працівниками медичних закладів, а також неповідомлення пацієнтами про осіб, що нанесли їм тілесні ушкодження (тобто ненадання інформації, що тілесні ушкодження були нанесені саме працівниками поліції), що й призводить до викривлення статистичних показників», – йдеться у дослідженні.

Найбільший відсоток впливів, що травмують, припадає на область голови (30,12 % від усіх видів травм) та на ушкодження, що були спричинені у декілька областей тіла (травми голови та корпусу тіла, травми голови та кінцівок, травми голови, корпусу тіла та кінцівок, травми тулуба та кінцівок), так названі «поєднані ушкодження» – 24,58.

Дослідження «Неналежне поводження в діяльності Національної поліції України: прояви, поширеність, причини» було реалізовано Експертним центром з прав людини у співпраці з Управлінням забезпечення прав людини Національної поліції України в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні». У звіті проаналізовані офіційні дані, пов’язані з тортурами та жорстоким поводженням: дані ГПУ щодо кримінальних проваджень, вироки національних судів з 2012 по 2017 рік та офіційні відомості закладів охорони здоров’я щодо кількості звернень громадян по медичну допомогу в зв’язку із побиттям у поліції. Крім того, правозахисники провели інтерв’ю з жертвами катувань, суддями, прокурорами, адвокатами, патрульними поліцейськими, слідчими та оперативниками Нацполіцїї.

05.04.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація