логін / реєстраціяMenu

Що так приховує Полтавська УВП?

02.03.2018 | Ганна Овдієнко | khpg.org

28 лютого 2018 року моніторингова група ХПГ у складі двох журналістів видання «Права людини» та помічника-консультанта Народного депутата України стикнулася із незнанням норм закону у Полтавській установі виконання покарань № 23. Або, що є більш вірогідним, із свідомим їх порушенням.

Моніторингова група прибула до установи виконання покарань аби оглянути умови тримання під вартою у секторі максимального рівня безпеки, де відбувають покарання засуджені до довічного позбавлення волі. Відповідно до ст. 24 Кримінально-виконавчого кодексу України, помічник Народного депутата України має безперешкодний доступ до всіх установ виконання покарань у будь-який час для контролю та проведення перевірок. Він також має право здійснити візит без попередження за участю трьох лікарів або двох журналістів.

Попри чинні норми законодавства, у Полтавській УВП моніторингову групу зустріли із явним незадоволенням. Спочатку декілька співробітників установи надто прискіпливо вивчали посвідчення помічника народного депутата України, потім перевіряли дійсність його повноважень за допомогою мережі Інтернет. Потім із тією ж прискіпливістю дослідили посвідчення двох журналістів видання «Права людини», і раптом! – відмовили їм у доступі до установи. Як причину відмови повідомили, що їх посвідчення нібито не відповідають зразкам, які надало міжрегіональне управління юстиції з питань виконання покарань та пробації. На заперечення журналістів, що кожне видання має право затвердити власну форму посвідчення, співробітники установи не відреагували. Тільки після того, як журналісти зібралися телефонувати у поліцію, щоби зафіксувати факт порушення їхніх прав, на територію установи їх все ж таки допустили. Але на це пішло більше години.

На жаль, це не закінчення історії. Помічник народного депутата України під час візиту має право як на конфіденційне спілкування із засудженими за відсутності представників адміністрації установи, так і право огляду усіх приміщень установи виконання покарань. І першого, і другого права співробітники Полтавської УВП моніторингову групу позбавили. Моніторам не вдалося поспілкуватися з усіма засудженими. Вони поспілкувалися тільки з чотирма засудженими без забезпечення умов конфіденційності розмов. До інших засуджених їх просто не допустили. Навіть більше, не допустили їх і до огляду камер, мотивуючи своє рішення тим, що внутрішніми інструкціями доступ до камер заборонений. Моніторам вдалося оглянути лише одну камеру, де відбуває покарання засуджений, який виражає явну прихильність до адміністрації.

Не можна стверджувати, що відмова у доступі до камер та у конфіденційному спілкуванні із засудженими пов’язана з грубим порушенням прав останніх. За попередніми даними, умови тримання у Полтавській УВП мали б бути задовільними. Однак тепер у цьому, на жаль, є підстави дуже сумніватися. Адже намагаються щось приховати там, де є, що приховувати. А що це: погані умови, жорстоке поводження, рабська праця, корупційні правопорушення, чи щось інше – вже питання для наступних візитів моніторингової групи ХПГ.

01.03.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація