логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами візиту до Софійської виправної колонії № 55

30.01.2018 | Василь Мельничук, Ганна Овдієнко | khpg.org

Загальна інформація

25 січня 2018 року моніторингова група ХПГ у складі Володимира Глущенка, Ганни Овдієнко та Василя Мельничука відвідала Софійську виправної колонію № 55.

Софіївська виправна колонія № 55 – установа виконання покарань середнього рівня безпеки у м. Вільнянську Запорізької області. На сьогодні в колонії відбувають покарання 609 осіб. На території колонії функціонує міжобласна лікарня для засуджених хворих на туберкульоз. У день моніторингового візиту в медчастині колонії перебували 11 осіб, 38 осіб були хворими на ВІЛ, 21 – на СНІД.

Засуджені у колонії мають змогу здобути середню та професійну освіту в школі та професійно-технічному училищі. Вони можуть відправляти релігійні обряди. У колонії діють шість конфесій, але за словами адміністрації, засуджені не надто часто беруть участь у богослужіннях чи обрядах. За грошові кошти релігійних громад було встановлено супутникову антену.

Харчування

Харчування в колонії проводиться за графіком. На момент візиту до установи виконання покарань засуджені якраз готували обід. Їдальня розташована відразу в двох будівлях. Оскільки установа має специфічний статус (наявність протитуберкульозного медичного закладу), то в раціоні харчування засуджених є масло, сир, сметана. Для інфекційної безпеки засуджені, які працюють на кухні, проживають окремо від інших засуджених. На кухні діє холодний цех, гарячий цех, в окремому приміщенні розміщена пекарня. На день візиту до колонії на кухні смажили рибу, пекли хліб, готували суп з крупою. Загалом, продукти були з вигляду свіжими та їстівними.

Сектор ДІЗО ПКТ

На момент візиту до установи виконання покарань у дисциплінарному ізоляторі перебували три особи. Всі вони зазначили, що до ДІЗО потрапили вперше, до адміністрації установи виконання покарань претензій не мають. Одна особа перебувала у приміщенні камерного типу (ПКТ).

Сектор ДІЗО ПКТ був у задовільному стані. У приміщенні було відносно тепло, є можливість одчинити вікно для вентиляції. Санвузол не відокремлений від загальної кімнати та перебувє в напіваварійному стані.

Сектор максимального рівня безпеки (СМРБ)

У Софіївській виправній колонії створений сектор максимального рівня безпеки. В ньому відбувають покарання чоловіки, засуджені до довічного позбавлення волі. На момент візиту до колонії в ньому відбувало покарання 67 засуджених.

У п’яти камерах цього сектору проведено капітальний ремонт: санвузол відокремлено від загальної кімнати та обладнано таким чином, що засуджені мають змогу приймати душ, встановлено металопластикові вікна. Деякі камери мають примусову вентиляцію.

Інші камери мають трохи гірші матеріально-технічні умови. Але в подальшому адміністрація колонії планує провести і в них капітальний ремонт. Єдина проблема для його проведення – це брак фінансування. Засуджені в усіх камерах мають змогу відчиняти вікна аби провітрювати приміщення. У камерах достатньо тепло.

У секторі повністю замінено труби системи опалення, каналізацію, електропроводку. Наявна кімната для зберігання речей та продуктів засуджених, яка обладнана холодильником та мікрохвильовою піччю. Засуджені мають змогу прати речі в спеціально приділеній кімнаті та сушити там речі. Душова кабіна перебуває в доброму стані, але перегородок між кабінами в душі немає.

Засуджені мають змогу безперешкодно користуватися телефонним зв’язком (тривалість одного дзвінка – 15 хвилин) за відповідною заявою. Також засуджені мають змогу користуватися мережею Інтернет у спеціально обладнаному кабінеті.

Сектор середнього рівня безпеки

У цьому секторі відбувають покарання чоловіки, які раніше вже відбували покарання у вигляді позбавлення волі. Всього в Софіївській виправній колонії – чотири наповнені локальні сектори, п’ятий сектор відселений через аварійність приміщень.

В одному з секторів проведено капітальний ремонт: повністю замінено трубопровід, каналізацію, електропроводку, переоблаштовано секції з урахуванням європейських стандартів площі тощо.

Три інші локальні сектори потребують ремонту. У цих трьох секторах не дотримуються вимоги до житлової площі на одного засудженого, використовуються двоповерхові ліжка, не створено належних санітарно-гігієнічних умов. Душові та туалетні кімнати – у напіваварійному стані, меблі старі та занедбані.

Згідно зі встановленим розпорядком засуджені відвідують лазню один раз на тиждень. У приміщенні лазні проведено ремонт: стіни облицьовані керамічною плиткою, встановлені пластикові вікна та перегородки між кабінами для дотримання приватності. Також засуджені можуть у будь-який час попрати свої речі. Пральня обладнана новими пральними машинами, у зимовий час засуджені можуть сушити речі у спеціально приділеному приміщенні. У приміщенні лазні функціонує перукарня.

Промислова зона

Промислова зона в Софіївській виправній колонії побудована за радянських часів. Має дуже велику площу, яка на сьогодні не є потрібною – немає стільки охочих працювати. Тому більша частина приміщень перебуває в аварійному стані та зачинена.

Однак навіть у таких умовах продовжується ремонт будівель промислової зони. Так, минулого року відремонтовано дах над одним цехом. На сьогодні функціонує швейний, ремонтно-інструментальний цехи та цех з виготовлення альтернативного палива з відходів соняшника.

Є й підсобне господарство, де вирощують свиней (500 голів) та птицю.

Засуджені працюють за бажанням з 8-ї до 16-ї години. З усіма, хто працює, укладені трудові договори. Під час особистої розмови засуджені повідомили, що після всіх відрахувань вони отримують близько 500 гривень заробітної плати.

29.01.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація