логін / реєстраціяMenu

Заарештовано двох осіб за підозрою в катуванні

28.11.2017

Сайт Генпрокуратури з посиланням на прес-службу прокуратури Донецької області 27.11.2017 повідомив, що Жовтневий районний суд м. Маріуполя задовольнив клопотання слідчих прокуратури та заарештував двох осіб, які підозрюються у викраденні та катуванні людини.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група військовослужбовців батальйону спеціального призначення Національної Гвардії України у вересні 2014 року викрала та утримувала у полоні впродовж трьох місяців військовослужбовця свого батальйону, який займався кадровими питаннями.

З вересня по грудень 2014 року полоненого залякували щодо можливого позбавлення його життя, розправою над родичами і знайомими, обмежували у їжі та воді протягом місяця, що призвело до виснаження організму. Окрім того, його допитували, а вказані допити супроводжувалися нанесенням побоїв.

У грудні полоненого військовослужбовця звільнено співробітниками правоохоронних органів.

Дії викрадачів кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України, а саме: ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування) Кримінального кодексу України.

Суд, врахувавши надані прокуратурою докази, ухвалив обрати двом підозрюваним запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, проте для одного із затриманих визначив альтернативу у вигляді внесення застави у сумі 50 тис. грн.


Напередодні, 26.11.2017, сайт «Радіо Свобода» передав, посилаючись на повідомлення на сайті Національної поліції, що Жовтневий районний суд Маріуполя на Донеччині посадив під арешт на 60 діб чоловіка, якого підозрюють у викраденні та катуванні бійця батальйону «Донбас».

«За словами полоненого, 90 днів його тримали зв’язаним, годували раз на три дні, не дозволяли вставати зі стільця та готували до страти. Спецоперацію з його звільнення підготували та провели співробітники міліції Донецької області. Судове слухання проходило у закритому режимі за проханням потерпілого, який був присутній на обранні запобіжного заходу. Рішення про обрання запобіжного заходу прийнято судом у рамках кримінального провадження, відкритого за кількома статтями Кримінального кодексу», – йдеться у повідомленні.

За даними поліції, підозрюваного затримали у Києві 24 листопада. Ім’я цього чоловіка у повідомленні не наведено.

Водночас, представники руху «Визволення» заявили, що заарештований є їхнім активістом – ще одним добровольцем батальйону «Донбас» Олександром Новіковим (псевдо – «Хаммер»).

Депутат Єгор Соболєв, тим часом, заявив, що справа щодо Новікова – сфабрикована, і що сам він докладатиме зусиль, аби винні у фабрикуванні справи самі постали перед судом. Про це він написав у Facebook.

Раніше, у п’ятницю, активісти руху «Визволення» повідомляли про затримання Новікова невідомими у камуфляжі у Києві.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація