логін / реєстраціяMenu

Суд залишив під вартою журналістку з Казахстану, вона оголосила голодування

03.11.2017 | tyzhden.ua

Шевченківський районний суд міста Києва залишив під арештом журналістку з Казахстану Жанару Ахметову. Про це повідомила нардеп Світлана Заліщук.

«Щойно нам з директором Гельсінської спілки суддя відмовила віддати на поруки й залишили під арештом опозиційну казахську журналістку Жанару Ахметову в Шевченківському районному суді, який розглядав клопотання генпрокуратури щодо її екстрадиції», – розповіла депутатка в Facebook.

Вона нагадала, що Жанара втекла до України в березні через політичні переслідування і відповідно до закону подала документи на надання їй статусу біженки в Україні.

«Треба сказати, що Жанара – відома журналістка, за якою полює вічний президент Казахстану Назарбаєв через її статті. Жанара є членом однієї з найавторитетніших міжнародних організацій із захисту прав журналістів „Репортери без кордонів“. За неї вступилися багато відомих правозахисних організацій. Аби було зрозуміло, в Казахстані їй виписували штрафи за пости в Фейсбуці. Місцевий аналог СБУшників в Казахстані виписували протокол за „перехід дороги в недозволеному місці“», – зазначила Заліщук.

За словами Заліщук, журналістка на знак протесту голодує вже сьомий день.

«Я закликаю Комітет зі свободи слова та Комітет з прав людини запросити відповідні органи й провести слухання щодо цих абсурдних спроб долучитися до клубу держав, які перетворюють опозиціонерів на політичних в’язнів. Я прошу журналістів та правозахисників, а також депутатів із солідарності прийти на апеляцію», – підсумувала депутатка.

Нагадаємо, 21 жовтня Києво-Святошинський райсуд взяв під варту на 18 днів журналістку та громадську діячку з Казахстану Жанару Ахмет.

Адвокат журналістки Владислав Грищенко повідомив, що після того, як громадська діячка втекла з Казахстану через переслідування, її затримали в Києві. Він також зазначив, що її затримали через те, що вона начебто перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за запитом влади Казахстану. Згодом, у ЗМІ з'явилася інформація, що київська поліція цю інформацію спростувала.

02.11.2017, 21:12

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація