логін / реєстраціяMenu

В Україні на вимогу Азербайджану затримали опозиційного журналіста Фікрета Гусейнова

19.10.2017 | Іван Бойко | www.umoloda.kiev.ua

Українські прикордонники і правоохоронці потрапили у скандал через затримання в аеропорту «Бориспіль» опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова, який свого часу отримав політичний притулок, а згодом і громадянство Нідерландів.

Мовляв, затриманий перебував у міжнародному розшуку «Інтерполу».

Дюссельдорф зачекає

«Він приїхав в Україну у приватній справі, для зустрічі з друзями. Виявилося, що влада Азербайджану подала його у розшук. Згідно з процедурою, його затримали в аеропорту», – зазначає виконавчий директор Інституту масової інформації та представниця України у міжнародній організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.

За її словами, пану Гусейнову інкримінують незаконний перетин кордону Азербайджану в 2008 році.

Тому прикордонники одразу після затримання азербайджанського опозиціонера з нідерландським паспортом передали його до поліції, після чого Фікрет Гусейнов опинився не в Дюссельдорфі, до якого мав вилетіти, а в ізоляторі тимчасового утримання у Переяславі-Хмельницькому з «перспективою» екстрадиції до Баку.

Затримали журналіста на Покрову, 14 жовтня, а вже в понеділок, 16 жовтня Бориспільський міськрайонний суд залишив Гусейнова під вартою на 18 днів.

Як повідомив у коментарі «Радіо Свобода» адвокат Дмитро Мазурок, захисники журналіста та представники посольства Нідерландів провели міграційну перевірку й з’ясували, що Фікрет Гусейнов у Нідерландах отримав політичний притулок.

«Зараз ми готуємо апеляцію. Також готуємо звернення до Генпрокурора, тому що прокуратура має повноваження скасувати цей арешт, якщо виявляться обставини, що перешкоджають екстрадиції», – сказав пан Мазурок.

Координатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич додає, що Гусейнова затримали в аеропорту «Бориспіль» уже по дорозі з України, тобто на в’їзді в нього проблем не було.

Друг Гусейнова – азербайджанський активіст Ялчин Гахраманогли каже, що Фікрет приїхав до Києва 7 жовтня, і перед цим кілька разів бував в українській столиці й не мав проблем.

Чому ж його затримали під час виїзду, а не в’їзду? Можливо, від офіційного Баку до офіційного Києва надійшло неофіційне прохання щодо опозиціонера?

Занадто політично активний?

Зауважимо, що Фікрет Гусейов в Азербайджані – людина доволі відома. Рідну країну він залишив десять років тому після того, як його викрали й жорстоко побили. Викрадачів не знайдено і досі.

Після цього Гусейнов отримав громадянство Нідерландів і почав співпрацювати з опозиційним азербай­джанським телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону через турецький канал «Азербайджан Саат».

Головний редактор «Туран ТВ» Ганімат Заїдов каже, що Гусейнова переслідує влада Азербайджану через опозиційну діяльність та політичну активність.

«Гусейнов iз перших днів бере участь у цій програмі. У жовтні 2016 року відкрили перший незалежний телеканал „Туран ТВ“, який мовить через супутник, Гусейнов працює і на ньому. Крім журналістики, він займається громадською діяльністю: у вересні минулого року політемігранти з Азербайджану заснували в Європі Рух АНД (Демократія в ім’я Азербайджану), а Фікрет Гусейнов – один iз засновників руху. Ось чому влада переслідує його», – зазначає Заїдов.

За його словами, Гусейнову довелося залишити країну, і він емігрував до Нідерландів у 2008 році. Але продовжував співпрацю з газетою «Азадлиг» (єдина незалежна газета в Азербайджані), де працював iз 2003 року.

Пан Заїдов заявляє, що про міжнародний розшук нічого раніше відомо не було, а до Києва Гусейнов їздив часто – готувався до відкриття українського бюро телеканалу «Туран ТВ».

Додамо, що, згідно зі «Світовим індексом свободи преси» 2017 року організації захисту прав журналістів «Репортери без кордонів», Азербайджан посів 162-ге місце зі 180 досліджених країн чи територій.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація