логін / реєстраціяMenu

Протистояння в Одесі 2 травня. Раніше виправданому росіянину повідомили про підозру

12.10.2017 | tyzhden.ua

Фігуранту справи масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року Євгєнію Мефьодову оголосили про підозру. Про це в четвер, 12 жовтня, у Facebook написав його захисник Валентин Рибін.

Адвокат опублікував документи, датовані 11 жовтня, які підписав прокурор Одеської області. Так, раніше виправданого громадянина Росії підозрюють у правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, вчинені з метою насильницької зміни і повалення конституційного ладу, а також захоплення державної влади) і ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294 (підготовка до організації масових заворушень) Кримінального кодексу.

Крім того, правоохоронці встановили, що Мефьодов спільно з Сергієм Долженковим та невстановленими учасниками організації «Одеська дружина» організували в березні 2014 року проросійський автопробіг, де відкрито виступали за відділення Одеської та Миколаївської областей від України. Зазначається, що в ході акції вони демонстрували прапор Росії, Андріївський прапор (військово-морський прапор РФ) та прапор Російської імперії.

У документі наголошується, що допомога Мефьодова та Долженкова в організації наметового містечка на Куликовому полі в Одесі розцінюється як підготовка до організації масових заворушень.

Як повідомлялося, 18 вересня суд мав оголосити вирок 19 проросійським активістам, п’ятеро з яких перебувають у СІЗО, це – Сергій Долженков, Сергій Корчинський, Владислав Романюк та громадяни Росії Євген Мефьодов і Максим Сакаулов. Однак Іллічівський міський суд (Чорноморськ, Одеська область) визнав невинними обвинувачених у масових заворушеннях у справі про події 2 травня 2014 року в частині подій на Грецькій площі.

Після оголошення вироку, двох проросійських активістів Сергія Долженкова та Євгєнія Мефьодова (громадянин РФ) знову затримали. Київський райсуд Одеси обрав Мефьодову та Долженкову 19 вересня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою за підозрою у скоєнні злочину за ознаками ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

4 жовтня Апеляційний суд розглядав скарги адвокатів двох осіб, підозрюваних у сепаратизмі – громадянина РФ Мефьодова та його спільника одесита Долженкова. Пізніше стало відомо, що суд залишив під вартою Долженкова.

Нагадаємо, в Одесі 2 травня 2014 року відбулися сутички між сепаратистами та проукраїнськими активістами, які намагалися пройтися ходою на підтримку єдності України. В результаті сутичок та пожежі в Будинку профспілок загинули 48 осіб. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані та навмисне сплановані. 18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд (Чорноморськ, Одеська область) визнав невинними 19-х обвинувачених у масових заворушеннях у справі про події 2 травня 2014 року в частині подій на Грецькій площі.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація