логін / реєстраціяMenu

Затримані за грабіж з насильством львівські поліціянти поновилися на посадах

05.10.2017 | Назарій Тузяк | zaxid.net

Двоє львівських поліціянтів, які у грудні 2016 року відібрали на АЗС під Львовом у чоловіка кілограм бурштину та 4100 доларів, через суд поновилися на посадах. За перевищення повноважень із застосуванням насильства їм загрожує до 15 років ув’язнення. Однак оскільки по жодному з них ще немає вироку, суди скасували накази про їх звільнення.

Йдеться про оперуповноважених кримінальної поліції Руслана Біля та Богдана Стельмаха, яких звільнили у січні 2017 року після результатів службового розслідування. Тоді ж звільнили і їхнього безпосереднього керівника – начальника відділу боротьби з організованою злочинністю управління кримінальної поліції Олександра Костенюка. У матеріалах службового розслідування вказувалося, що Костенюк неналежно виконував свої повноваження, через що й став можливий злочин його підлеглих. Однак у липні 2017 року йому також вдалося поновитися на посаді. Після того, у серпні 2017 року, його вдруге звільнили і зараз він знову намагається поновитися через Львівський окружний адмінсуд.

Цей же суд 17 серпня поновив на посаді Руслана Біля (зобов’язавши Нацполіцію Львівщини виплатити ще 85,7 тис. грн зарплати за час відсутності), а 19 вересня – Богдана Стельмаха (відсудив ще 49,3 тис. грн за час прогулу).

Богдану Стельмаху вдалося довести, що наказ про його звільнення керівництво видало передчасно, оскільки у кримінальній справі, в якій він проходить підозрюваним, ще немає вироку суду.

«Суд зазначає, що інформація у висновку службового розслідування обґрунтовує скоєння позивачем кримінального злочину, але матеріали справи не мають доказів про наявність обвинувального вироку відносно нього. У випадку ухвалення судом обвинувального вироку відповідач [Нацполіція Львівщини] в подальшому буде зобов’язаний вчинити дії щодо звільнення позивача із посади в зв’язку із набранням вироком законної сили», – йдеться у постанові Львівського окружного адмінсуду.

Водночас кримінальну справу, в якій ці поліціянти проходять обвинуваченими, передали до суду ще у березні 2017 року. За інформацією департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України, ці правоохоронці причетні щонайменше до двох злочинів. У липні 2016 року, за версією слідчих, вони змусили незаконно затриманого чоловіка віддати 10 тис. доларів, а у листопаді 2016 року на заправці в селі Гамаліївці під Львовом, застосовуючи кайданки та погрожуючи зброєю, забрали у чоловіка 4100 доларів та один кілограм необробленого бурштину (ціна – близько 4000 доларів).

Відомо також, що окрім Руслана Біля та Богдана Стельмаха по цій справі проходять ще троє працівників поліції. Імена двох із них невідомі, а третім підозрюваним є Андрій Тимчук.

Цікаво, що він також намагався поновитися на посаді, однак Львівський окружний адмінсуд у травні 2017 року зупинив розгляд його заяви до винесення рішення у кримінальній справі щодо перевищення повноважень поліціянтами.

04.10.2017

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація