логін / реєстраціяMenu

Моніторинґовий візит до ДУ «Городищенська виправна колонія (№ 96)»

27.09.2017 | О. Павліченко, Г. Токарев, В. Мельничук | khpg.org

Моніторинґова група у складі Олександра Павліченка, Геннадія Токарева та Василя Мельничука відвідала 25 вересня 2017 року Городищенську виправну колонію № 96, в якій відбувають покарання 367 осіб, з них 32 засуджені до довічного позбавлення волі.

ДІЗО, ПКТ

Ділянки дисциплінарного ізолятора (ДІЗО) та приміщень камерного типу (ПКТ) розташовані в напівпідвальному приміщенні, де досить висока вологість, низька температура та бракує природного освітлення. Як будівля, де розташовані обидві ділянки, так і обладнання камер і коридору є застарілими та потребують ремонту й оновлення, яке частково здійснюється адміністрацією установи (в одній з двох камер, де перебували засуджені, в ДІЗО вже встановлені металопластикові вікна, в другій – ні, туалет – це дірка в підлозі, яку було в одній з камер закрито пакетом з водою для того, щоб не пропускати запах в камеру), але не в повному обсязі через брак фінансування. На час відвідування ДІЗО в ізоляторі перебували дві особи, на яких були накладені дисциплінарні стягнення строком на 14 та 10 діб відповідно.

З огляду на те, що колонія має в своєму розпорядженні достатню кількість приміщень для поміщення засуджених, де фізичні умови тримання є набагато більш відповідними, адміністрації закладу варто розглянути питання про переведення осіб для відбування дисциплінарного стягнення до інших, краще прилаштованих для перебування в них людей, приміщень, оскільки поміщення осіб і тримання їх там впродовж досить тривалого терміну (до 14 діб) видається покаранням через поміщення в неналежні фізичні умови (бідне світло, висока вологість, низька температура). Відповідно, змінити такі неналежні умови роботи одночасно варто й для співробітників колонії, які здійснюють нагляд за особами, яких утримують у ДІЗО.

Годинна прогулянка для осіб, які відбувають покарання в ДІЗО, розпочинається о 5:30 (через 30 хвилин після підйому о 5 ранку), що є теж не зовсім нормально, оскільки в цей час навіть немає достатнього сонячного світла, низька температура повітря, і така прогулянка має певні ознаки знущання. Рекомендовано перенести час для прогулянки на більш відповідний (від 9 ранку, наприклад).

Прогулянкові дворики обладнані належним накриттям на випадок негоди, мають достатнє освітлення та обладнання для активного заняття фізкультурою відповідно до ст. 151-1 КВК України.

Ділянка максимального рівня безпеки (МРБ)

На ділянці МРБ відбувають покарання засудженні до довічного позбавлення волі. На день відвідування в колонії було 32 такі особи.

Засуджені утримуються на цій ділянці по двоє-троє в одній камері, але є можливість утримання засудженого в одиночній камері (один із засуджених висловив прохання перевести його в одиночну камеру, і таке прохання було задоволене).

Двоє засуджених на час відвідування ділянки моніторами саме перебували в кімнаті для переговорів і розмовляли по телефону, для цього використовується трубка мобільного телефону з СІМ-карткою, яка придбана колонією. Всі витрати за використаний час спілкування покриваються засудженим, в якого мають бути для цього кошти, що надсилаються з поза-меж колонії, оскільки засуджені до довічного позбавлення волі в цій колонії не працюють і не мають можливості заробляти кошти самостійно. Ще один засуджений користувався інтернетом – з квітня 2017 року засуджені мають змогу листуватись через електронну скриньку, використовуючи інтернет, і цей засуджений був в мережі інтернет, спілкуючись електронною поштою.

Журнал телефонних переговорів засуджених до довічного позбавлення волі ведеться детально і ретельно, в ньому зазначені телефонні номери, на які здійснюють дзвінки засуджені, та час спілкування. Щодня з-поміж 32 засуджених довічників у середньому користуються телефонним зв’язком 13–15 осіб. Загалом в день користуються телефонними переговорами 50–60 осіб з-поміж засуджених.

Варто розглянути питання про можливість залучення до роботи засуджених до довічного позбавлення волі, така практика є в колоніях №№ 70 (Бердичів), 8 (Житомир).

Медична частина

В колонії функціонує медична частина зі стаціонаром, де засудженні можуть пройти курс необхідного лікування. В лабораторії колонії роблять загальний аналіз крові та сечі, посів мокротиння, належно здійснюється профілактика захворювання на туберкульоз, колонія має один стаціонарний рентгенівський апарат, один – пересувний на базі автомобіля, який використовується для профілактики захворювання також і в інших пенітенціарних закладах області. Функціонує стоматологічний кабінет, окрім цього існує позитивна практика, коли засуджених під конвоєм транспортують до цивільних лікарняних закладів для забезпечення необхідного лікування.

Начальник медичної частини зазначив, що штат медичної частини заповнений на дві третини – близько 30% навантаження є вакантними, знайти кваліфікованих працівників на запропоновані умови (заробітна плата, умови роботи із засудженими) непросто, і пенітенціарна медицина не є привабливою для залучення нових кваліфікованих кадрів.

І представники адміністрації установи, і начальник медичної частини висловились за те, що медична допомога має надаватись цивільними лікарями з-поза меж пенітенціарної системи, і медична служба має бути виведена з-підпорядкування пенітенціарної служби.

Дільниці ресоціалізації

Монітори відвідали четвертий блок у дільниці ресоціалізації, де засуджені утримуються в «кубриковій системі» – приміщеннях, розрахованих на невелику кількість засуджених – 5–7 осіб на одну кімнату. В частині приміщень саме відбувався ремонт, наводимо фото кімнат, які вже відремонтовані або де ремонт завершується.

В інших блоках засуджені проживають як в приміщеннях кубрикового типу, так і в приміщеннях казарменого типу, де в одному приміщенні перебуває до 30–40 осіб, однак у планах адміністрації поступово здійснити перепланування та ремонт у всіх приміщеннях та розмістити всіх засуджених в кімнатах з невеликою кількістю осіб. Бюджетного фінансування на таке перепланування та ремонт немає, закупівля будівельних матеріалів здійснюється за позабюджетні кошти, хоч ці роботи варто забезпечити бюджетним фінансуванням.

На одній із дільниць ресоціалізації проводяться ремонтні роботи – було зазначено, що, можливо, до цієї колонії будуть переведені засуджені із Сокальської виправної колонії (№ 47), яку буде розформовано.

На території колонії встановлені сонячні батареї, що забезпечують приміщення для приготування харчування теплою водою.

Облаштовано майданчик для заняття спортом.

Професійно-технічне училище, навчальний центр при ГВК-96

На території колонії розміщений навчальний центр, де засуджені отримують робочі спеціальності. Загалом, у колонії можна отримати 6 спеціальностей. Варто відзначити дуже гарну матеріальну базу, яка допомагає формувати практичні навички при підготовці засуджених (є окремі класи, в якому функціонує діюча модель баштового крану-маніпулятора, навчальний клас з нагрівальним твердопаливним котлом, класи-майстерні з токарними, фрезерними, свердлильними верстатами в доброму робочому стані для роботи з металом).

Професійні досвідчені викладачі дозволяють зробити висновок про належні умови для отримання корисних професійних навичок, завдяки яким можна отримати роботу після звільнення. Незадовільним є лише відсутність власного виробництва в колонії, де можна було б використовувати такі навички в достатньому обсязі (виняток – швейне виробництво, яке теж є досить обмеженим і з досить бідними виробничими потужностями).

На фото – фрагмент робочих місць швейної майстерні.

Кімнати довготривалих побачень

Колонія має в своєму розпорядженні виділене приміщення з кімнатами для довготривалих побачень засуджених з членами їх сімей. Є окрема кімната, обладнана для побачень осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Вартість перебування в кімнаті для побачень залежить від того, чи є ці кімнати стандартними чи покращеними, а також від пори року (в опалювальний сезон вартість зростає). В стандартному номері (на фото) перебування коштує 511 грн за три доби на двох осіб.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація