логін / реєстраціяMenu

Суд відмовився відсторонити від посади підозрюваного в організації штурму Майдану генерала

18.09.2017 | tyzhden.ua

У п’ятницю, 15 вересня, суддя Білоцерківець відмовив прокуратурі у відстороненні підозрюваного у справах Майдану генерала Володимира Гриняка від посади. Про це повідомляє Адвокатська дорадча група.

Зараз Гриняк працює керівником Департаменту громадської безпеки Нацгвардії. До суду надійшло клопотання командувача Нацгвардією з проханням не відсторонювати його від посади, оскільки він нібито є цінним фахівцем.

Раніше повідомлялося, що Гриняк уникав допитів, прикриваючись відрядженнями в АТО.

Як повідомлялося, у серпні Гриняк не з’являвся на допити до слідчого, а 8 вересня – не з’явився до суду про домашній арешт, пояснюючи це відрядженнями. Через це і ймовірний вплив на свідків прокурори подали клопотання про відсторонення від посади.

«14 вересня суддя Батрин ухвалила, що Гриняк повинен здати паспорт та не виїжджати без дозволу слідчого, прокурора або суду. Вона також заборонила йому спілкуватись зі свідками та ігнорувати виклики слідчого або суду. Утім, присудити частковий домашній арешт, про який просила прокуратура, Батрин відмовилась», – розповіли в Адвокатській дорадчій групі.

Нагадаємо, 7 грудня 2016 року суд відмовся відсторонити Гриняка від посади у Нацгвардії. Його підозрюють в організації штурму Майдану 18 лютого, зокрема, за даними джерел, відомо про те, що він передавав накази від Захарченка та Ратушняка відповідним підрозділам та їх командирам, а також керівникам нижчого рівня, зокрема Федчуку.

Окрім того, Гриняка підозрюють в позабюджетних винагородах силовиків на Майдані, в утриманні так званої «чорної каси», через яку, за даними джерел у слідстві, пройшло близько 30 млн грн протягом грудня 2013 – лютого 2014. Під час Майдану Гриняк був заступником голови Департаменту громадської безпеки, який курував дії «Беркуту» та інших спецпідрозділів міліції.

6 грудня суд відмовив прокурорам у взятті під варту Гриняка, і віддав його на поруки депутатам Андрію Левусу та Бондару з Народного Фронту.

Зазначимо також, що в березні 2014 року Гриняка призначили керувати Департаментом громадської безпеки, в якому під час Майдану він був заступником керівника. Згодом він отримав підвищення в спеціальному званні – став генерал-майором міліції.

У 2016 році Гриняк перейшов керувати аналогічним Департаментом у Національну Гвардію. Міліцейське спецзвання генерал-майора перетворили на військове указом Президента (за поданням керівництва Нацгвардії) «в порядку переатестації».

15.09.2017

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація