логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторинґового візиту 1 червня 2017 р. до Білоцерківської виправної колонії № 35

08.06.2017 | О. Павліченко, В. Мельничук | khpg.org

Моніторинґова група у складі Олександра Павліченка та Василя Мельничука відвідала Білоцерківську виправну колонію № 35 середнього рівня безпеки для утримання чоловіків, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі.

На час візиту в колонії відбували покарання 650 засуджених, за 2017 рік звільнено 103 засуджених.

Ділянка ДІЗО, ДПК

На ділянці дисциплінарного ізолятора (ДІЗО) перебувало шість осіб на підставі накладеного стягнення, та двоє засуджених, які були поміщені туди за власним бажанням для ізоляції від загальної маси засуджених з метою дотримання їхньої безпеки. Строк застосування до засуджених дисциплінарних стягнень варіювався від трьох до чотирнадцяти діб, залежно від порушень. Приміщення ДІЗО, в яких утримувалися засуджені, були відремонтовані, в них заново настелена дерев’яна підлога, замінене сантехнічне обладнання, туалет відокремлений від основного приміщення. Камери ДІЗО ПКТ розташовані в підвальному приміщенні, тому природнє освітлення недостатнє, що компенсується належним штучним освітленням, вікна металопластикові, що дозволяє засудженим самостійно регулювати режим провітрювання. Засуджені раз на добу протягом години відвідують прогулянковий дворик, обладнаний лавою та спортивним інвентарем (перекладина, бруси). Дворики мають часткове накриття на випадок негоди. Кожне приміщення ДІЗО обладнане кнопкою виклику чергового. Засудженні, які перебувають у ДІЗО, мають змогу один раз на тиждень відвідати лазню, розташовану на цій ділянці. Коридори ДІЗО та прогулянкові дворики обладнані відеоспостереженням. Засуджені, які перебувають у ДІЗО, були вдягнуті в спецодяг з нанесеним маркуванням «ДІЗО», при нас заступник начальника висловив припущення, що варто відмовитись від таких написів.

Ділянка посиленого контролю відокремлена від ділянки ДІЗО, ПКТ та розташована на другому поверсі іншої будівлі. Перенесення ДПК з напівпідвального приміщення є позитивним прикладом відходу від довготривалої практики розташування ділянок ДІЗО, ДПК, ПКТ в напівпідвальних приміщеннях, де окрім покарання у вигляді ізоляції засудженні потерпають від холоду, вологості та поганого освітлення. На ДПК утримувалося 5 засуджених. Приміщення ДПК є просторими, з належним природнім освітленням, це є переобладнані приміщення для проживання засуджених великою загальною площею.

Дільниця ресоціалізації

Всі житлові приміщення, де відбувають покарання засудженні, однотипні та були переобладнані в рамках підтриманого урядом Швейцарії проекту з 1998 по 2002 рік. Проект також включав в себе штатні зміні в чисельності адміністрації з метою посилення виховного впливу на засуджених, але ця частина не була реалізована через брак фінансування. Варто зазначити, що з 2015 року БВК-35 бере участь в пілотному проекті, який реалізує та підтримує Рада Європи, і в рамках цього проекту колонія планувала досягти змін у ресоціалізації та профорієнтації засуджених.

Житлові приміщення на ділянках ресоціалізації розподіленні на житлові секції, де розміщені 25–35 засуджених, кожна секція обладнана власним санвузлом із умивальниками й туалетами.

Дворики дільниці ресоціалізації обладнані спортивними майданчиками.

На території колонії функціонує церква з унікальним, вирізбленим з дерева, іконостасом.

Медична частини установи

Медична частина установи має власну лабораторію, в якій беруть та лабораторним методом досліджують загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, посів мокротиння. Флюорографічний кабінет обладнаний новим флюорографом, яким засуджених обстежують двічі на рік з метою раннього виявлення туберкульозу, з ізолюванням засуджених з таким захворюванням і подальшим направленням на лікування. В медичній частині є обладнаний сучасним інвентарем стоматологічний кабінет, засудженим надаються платні послуги з протезування зубів. Медична частина недоукомплектована лікарями наступних спеціальностей: окуліст, психіатр, інфекціоніст, нарколог.

Під час візиту на стаціонарному лікуванні в медичній частині перебувало двоє засуджених, скарг на медичне обслуговування та на умови перебування від них не було. Також на ділянці медчастини відбувалися ремонті роботи.

Вечірня школа, професійно-технічне училище

На базі колонії функціонує вечірня школа, де навчають з третього по дванадцятий клас, по завершенню учбового процесу засуджені отримують свідоцтво про закінчення школи та за бажанням можуть пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

В професійно-технічному училищі засуджені можуть здобути диплом за наступними спеціальностями: газоелектрозварювач, слюсар-інструментальник, автослюсар, сантехнік, електромонтер. Після отримання диплому засуджені можуть підвищувати свій розряд, працюючи на виробництві в колонії. В ПТУ при колонії сформовані 5 навчальних груп по 10 чоловік в кожній.

Свідоцтва та дипломи про навчання в колонії видаються встановленого державного зразку та не містять відомостей про їх отримання в колонії, що повинно допомогти в майбутньому при працевлаштуванні засуджених.

Ділянка довготривалих побачень

На ділянці довготривалих побачень розташовані 16 звичайних кімнат для побачень, які складаються з однієї кімнати, обладнаної ліжком та диваном, телевізором та меблями, в кімнатах встановлені металопластикові вікна. Кухня, дитяча кімната, душ, туалет є спільними та розташовані в коридорі. Ремонт звичайних кімнат для побачень ще продовжується. Також на ділянці наявні 4 кімнати типу «люкс» , які мають власну ванну кімнату, кухню та житлову кімнату.

Основною проблемою довготривалих побачень, на якій наголошували засуджені, є їх висока вартість, яка в зимову пору року за користування двома особами кімнатою «люкс» протягом трьох днів становила близько 1600 грн, що є дуже великою сумою для засуджених, з яких працює на виробництві приблизно 150 осіб, при цьому розмір зарахувань на особовий рахунок може становити 150 грн. на місяць після усіх відрахувань.

Кімната відеоконференцій та доступу до інтернету, спілкування засуджених із зовнішнім світом

В колонії облаштована кімната для проведення відеоконференцій з судами, також в даній кімнаті встановлений комп’ютер для доступу засуджених до мережі інтернет, і тут же засуджені можуть користуватись планшетами з обмеженим доступом до інтернету (на них встановлені спеціальні фільтри, які не дозволяють входити до поштових скриньок, соцмереж, сайтів, що заборонені для відвідування засудженими). Проте, незважаючи на те, що в колонії, де відбувають покарання 650 засуджених, є лише один комп’ютер і відсутні будь-які черги для користування ним. Це вказує лише на номінальну наявність такого комп’ютера й очевидну незручність або невигідність для засуджених користуватися ним з різних причин. Серед іншого, такою причиною може бути висока вартість користування з огляду на невисокий рівень заробітної плати засуджених.

Представники адміністрації колонії вказували, що засудженим не дозволено створення електронної пошти та листування через неї. Звертаємо увагу, що відповідно до абз. 2 ч. 7 ст. 110 КВК України «Засуджені можуть створювати електронну поштову скриньку та користуватися нею під контролем адміністрації установи виконання покарань».

Взагалі процедура доступу засуджених до інтернету з простого й зрозумілого порядку, встановленого Кримінально-виконавчим кодексом, стала фактично недоступною для засуджених після розробки спеціального системного забезпечення, яке обмежує доступ засуджених до недозволених ресурсів. Так, замість того, щоб усі засуджені за 150 грн. на місяць отримали доступ до інтернету, кожен засуджений повинен платити значні кошти за використання інтернету.

Праця засуджених

Засуджені в колонії працюють на виробництві з виготовлення мийних засобів, мішків для сипучих продуктів, автомобільних причепів та в майстерні з ремонту та фарбування автомобілів. Заробітна плата засуджених в основному в районі 50–200 гривень на місяць, лише засуджені, які працювали на виготовленні мішків, могли похвалитись платнею в межах 500–1500 гривень на місяць.

Усі засудженні працюють без укладення з ними трудових договорів, що не відповідає вимогам ст. 8, 118–122 КВК України, і це має бути усунуто в найкоротший термін, а трудові відносини врегульовані відповідно до трудового законодавства.

На фото: виробничі цехи з виготовлення автомобільних причепів, пошиття мішків для цукру, цех виготовлення промислових мийних засобів.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація