логін / реєстраціяMenu

Харківський інститут соціальних досліджень

Громадська організація «Харківський інститут соціальних досліджень» (ХІСД) була створена 10 березня 1999 року. 15.12.2010 р. була здійснена перереєстрація ГО «ХІСД» у зв’язку із приведенням у відповідність до вимог Закону України «Про об’єднання громадян». Харківський інститут соціальних досліджень є недержавною неприбутковою, некомерційною організацією. У своїй діяльності Інститут є незалежним від впливу будь-яких органів й організацій, як державних, так і громадських.

Місія організації – розвиток відкритого громадянського суспільства і демократії, дотримання прав і свобод людини, підвищення рівня правової свідомості населення України.

У ХІСД працюють висококваліфіковані фахівці в галузі соціології, права й психології, в том числі 2 доктори та 4 кандидати наук. Експерти інституту пройшли спеціальне навчання на тренінгах, які проводили фахівці Польського Гельсінського Фонду з Прав людини.

Директор Інституту – Денис Кобзін та провідний експерт – Андрій Черноусов є членами Експертної ради з питань реформування МВС України з квітня 2014 року. Основними напрямками роботи в Раді є створення альтернативної системи оцінювання ефективності дільності міліції та попередження катувань та жорстокого поводження. 

Темами проектів ХІСД є:

  • оцінка діяльності поліції, громадський контроль за поліцією;
  • тортури та жорстоке поводження у місцях несвободи;
  • доступ до правової допомоги та ефективність правових послуг в Україні;
  • умови перебування у закладах соціальної сфери;
  • реформування соціальних послуг на рівні громад;
  • якість медичного забезпечення в місцях ув’язнення;
  • аналіз дискримінаційних практик щодо різних категорій населення;
  • рівень безпеки в регіонах, які розтошовані у безпосередній близькості до зони військового конфлікту в Україні;
  • дотримання прав внутрішньо переміщених осіб тощо.

У 2008, 2009, 2010, 2012, 2014 та 2015 роках проведено шість Східноєвроспейських НПМ Конференцій та з питань ефективного розслідування фактів поганого поводження за участю експертів з України, Молдови, Грузії, Азербайджану, Киргизстану, Вірменії, Казахстану, Російської Федерації, Латвії, Литви, Польщі, Чеської Республіки, Німеччини, Казахстану, Болгарії, Румунії, Великої Британії, Бельгії, Угорщини тощо (загальна кількість учасників близько 250 осіб).

Особливу роль у діяльності інституту відіграє правозахисна діяльність. Так, з 2003 року працівники інституту послідовно впроваджують у життя різні проекти, які спрямовано на демократизацію діяльності органів внутрішніх справ й підвищення впливу громадського контролю над правоохоронною діяльністю. В 2003–2008 рр. за підтримки програми Ради Європи «Поліція і права людини в 21 столітті» працівниками Інституту спільно з експертами Ради Європи було проведено 13 регіональних семінарів для працівників міліції, в ході яких обговорювалися питання толерантності, заборони тортур й необхідності дотримання прав людини в ході службової діяльності.

Працівники Інституту спільно з колегами з Харківської правозахисної групи брали активну участь у проекті «Кампанія проти катувань й жорстокого поводження в Україні», яка здійснювалася за підтримки Європейської Комісії. Результати соціологічного дослідження, яке було проведено інститутом, стали основою монографії «Незаконне насильство в органах внутрішніх справ: соціологічний та історико-правовий аналіз».

З 2004 року Харківським інститутом соціальних досліджень була ініційована моніторинґова діяльність, яка спрямована на реалізацію вимог Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань. Створені й координовані працівниками інституту мобільні групи почали відвідувати ізолятори тимчасового тримання в міліції та знайомитися з умовами утримання в них. З 2005 року така діяльність отримала національний масштаб. У 2005–2008 рр. працівниками інституту за підтримки ОБСЕ проведено 15 тренінгів, робочих зустрічей, на яких було підготовлено національну команду моніторів, яка складається з представників НДО й працівників міліції (більш 100 осіб). У поточний момент працівники інституту координують моніторинґову діяльність більш 15 груп з регіонів України, результати візитів розглядаються безпосередньо в Міністерстві внутрішніх справ.

Працівники інституту постійно ведуть серйозну методичну роботу. Так, за декілька останніх років експертами інституту були підготовлені посібник з активних методів навчання – «Права людини в діяльності міліції», навчальний посібник «Процесуальне інтерв’ю», практичний посібник «Мобільні групи з моніторинґу забезпечення прав і свобод людини в діяльності ОВС», практичний посібник для членів Громадських рад при МВС України.

Донорами ХІСД є: Британська Рада, Рада Європи, Європейська Комісія, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Програма Розвитку ООН в Україні, Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ), Міжнародний Фонд «Відродження», Данський інститут з прав людини, Національний фонд на підтримку демократії, Канадське посольство в Україні, Американське посольство в Україні, Інститут «Відкрите суспільство», Міжнародна організація з міграції, Фонд імені Фрідріха Еберта

Сайт організації:  khisr.kharkov.ua

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація