логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська виправна колонія № 89»

18.11.2021 | Максим Ревякін, Павло Шваб, Ганна Овдієнко | khpg.org

І. Загальна інформація

11 листопада 2021 року моніторингова група у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала Державну установу «Дніпровська ВК № 89». Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, які раніше відбували покарання. При колонії функціонує сектор максимального рівня безпеки та спеціалізована туберкульозна лікарня. Колонія була заснована 1945 року як табір для військовополонених після Другої світової війни. На сьогодні в колонії відбуває покарання 384 засуджених. Планова наповнюваність установи – 993 особи.

На вході до колонії моніторів зустрів перший заступник начальника установи. Він перевірив документи та попросив зачекати декілька хвилин, аби відзвітувати перед керівництвом. Після того, за декілька хвилин, монітори почули, як через гучномовець на території колонії пролунало повідомлення, яким попередили засуджених та співробітників про перевірку.

Після цього до моніторів вийшов начальник колонії, який ще раз перевірив документи та допустив моніторів на територію. На вході моніторам провели температурний скринінг, запропонували антисептик, маски та рукавички.

ІІ. Сектор максимального рівня безпеки

Спочатку монітори відвідали сектор максимального рівня безпеки. У ньому засуджені розміщуються у дво-, три- та чотиримісних камерах. У камерах для довічно позбавлених волі мало вільного місця, а в багатомісних камерах його майже немає. У камерах встановлені двоповерхові ліжка. Проходи між ліжками дуже вузькі, а другий поверх ліжок майже не заселений.

У камерах світло, хоча вікна надмірно заґратовані та додатково прикриті зовнішнім навісом. На момент візиту в установі було відсутнє опалення. Співробітники установи повідомили, що опалення є автономним і воно вже запущене, однак батареї були холодними. Тому деякі засуджені користувалися електричними обігрівачами. У деяких камерах на стелі монітори побачили сліди минулих затоплень.

У камерах ведеться цілодобовий відеонагляд. Кут огляду відеокамер не зачіпає туалет, однак деякі засуджені все одно скаржилися на відеоспостереження, аргументуючи це порушенням їхнього права на приватність.

Туалети в камерах відокремлені від житлової частини невисокою стінкою, висота якої не дозволяє засудженим належним чином усамітнитися. У деяких камерах засуджені самі завісили туалети шторами. Каналізаційний отвір туалету був заткнутий самостійно виготовленою затичкою для усунення специфічного неприємного запаху.

На день візиту в лазні для довічно позбавлених волі проводився косметичний ремонт. Адміністрація запевнила, що вже сьогодні він буде завершений. Перегородки між місцями для миття відсутні. Засуджені можуть самостійно регулювати температуру води.

Прогулянкові дворики в неналежному стані. Крім того, вони ніяким чином не захищені від атмосферних опадів.

ІІІ. Спеціалізована туберкульозна лікарня

На день візиту у спеціалізованій туберкульозній лікарні перебувало 86 засуджених. У закладі лікують мультирезистентний туберкульоз. При лікарні діє лікарсько-консультативна комісія, яка дає висновки про те, чи підлягає засуджений звільненню за станом здоров’я. За останній рік 8 засуджених були визнані такими, що підлягають звільненню.

У лікарні є стоматологічний кабінет. Засуджені мають можливість звертатися до стоматолога для лікування та видалення зубів. З початку року було проведено 3 013 медичних маніпуляцій.

Установа також оснащена сучасним італійським рентген-обладнанням та апаратом УЗД-діагностики. Лабораторія установи має можливість проводити як загальноклінічні аналізи, так і аналізи на туберкульоз, вірусне навантаження ВІЛ та на гепатит. Аналізи на кількість СД-4 клітин проводяться в обласній лабораторії Центру ВІЛ СНІД. У лабораторії встановлене сучасне обладнання.

IV. Стаціонар лікарні

Монітори відвідали житлові відділення туберкульозної лікарні. Це відділення казарменого типу. У спальних кімнатах встановлені одноповерхові ліжка та достатньо вільного простору. При цьому з одного боку ліжка стоять впритул один до одного, а з іншого – на відстані одне від одного. На ліжках відсутні особисті картки засуджених для ідентифікації. На думку моніторів, спальні приміщення потребують ремонту. Кухня відділення в незадовільному стані. На кухні немає бачка з питною водою.

У туалетній кімнаті немає світла. Стіни в санітарних кімнатах у жахливому стані. На них відлущена фарба та грибок. Із чотирьох туалетів використовується один, оскільки інші зламані. Є лише один повноцінний рукомийник. Інші місця для кранів рукомийників заварені.

V. Житлова зона

В установі п’ять житлових відділень. Серед них є як кубрикового, так і казарменого типу. У двох відділеннях виконаний ремонт. Вікна приблизно на п’ятдесят відсотків замінені на металопластикові. У відремонтованих житлових відділеннях виконаний косметичний ремонт. На ліжках встановлені фанерні перегородки для забезпечення приватності.

Санітарні кімнати відремонтовані. Туалети відгороджені стінками та дверцятами середньої висоти. У санітарній кімнаті достатньо рукомийників.

У кімнаті прийому їжі є мікрохвильовка та чайник. У ній виконаний косметичний ремонт. На кухні немає бачка з питною водою.

Невідремонтовані відділення – казарменого типу. Вони перебувають у задовільному стані, але потребують ремонту. Ліжка старі. На деяких ліжках матраци надто тонкі. На підлозі спального приміщення відсутнє будь-яке покриття, крім старих килимів. У приміщенні достатньо денного світла.

Кухня відділення також застаріла. Як і в інших відділеннях, немає бачка з питною водою. У кухні є холодильник, мікрохвильова піч та чайник. Вікно завішене старим ганчір’ям.

Санітарні кімнати перебувають у поганому матеріально-побутовому стані. На стінах та стелі є сліди минулих підтоплень та грибка. У санвузлі встановлена рукомийна система із подекуди відсутніми кранами. Туалети відгороджені один від одного невеликими стінками.

VI. Кухня та їдальня

У кухні установи нещодавно проводився ремонт. Кухонне обладнання справне та чисте. На момент візиту у м’ясному цеху розморожувалася яловичина в належних санітарних умовах. М’ясо не мало неприємного запаху. У рибному цеху розморожувалася риба – також у належних санітарних умовах.

У їдальні установи на момент візиту проводився ремонт. Тому засуджені вимушені харчуватися у тимчасово обладнаній їдальні.

VII. Виробництво

В установі на час візиту працював цех формовки бетонних виробів та запускалася лінія для виготовлення металопластикових вікон.

Монітори поспілкувалися із працюючими, які повідомили, що працюють за цивільно-правовими договорами. Про розмір винагороди монітори отримали інформацію, що засуджені нібито отримують 4 000 гривень заробітної плати після усіх відрахувань. Однак відповідно до офіційних даних, наданих адміністрацією установи, максимальна заробітна плата після усіх відрахувань за жовтень максимом становила 1 632 гривні 12 копійок. У відомостях про нарахування заробітної плати немає підписів засуджених.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація