логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»

17.11.2021 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

1. Загальна інформація

10 листопада 2021 року моніторингова група у складі помічника-консультанта народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала Державну установу «Дніпровська установа виконання покарань № 4». Ця установа складається зі слідчого ізолятора, господарського блоку для засуджених, позбавлених волі на певний строк, сектора максимального рівня безпеки для довічно позбавлених волі та транзитних секторів для засуджених. Також на території установи функціонує міжобласна багатопрофільна лікарня № 4, однак умови і якість надання медичної допомоги там настільки жахливі, що вона заслуговує на окрему статтю (див. «Ракова пухлина і без того хворої тюремної медицини»).

На час візиту в установі перебувало 1 528 засуджених та ув’язнених. Планова наповнюваність установи – 2 196 осіб. Чисельність адміністрації складає 385 працівників, хоча відповідно до штатного розпису штатних одиниць повинно бути 428.

Перші згадки про цю установу датуються 1826 роком.

Моніторів на вході зустрів перший заступник начальника установи підполковник внутрішньої служби Більченко Б. К. Монітори потрапили до установи безперешкодно, не більше ніж за 10 хвилин. При вході до установи моніторам не провели температурний скринінг, однак антисептичний засіб на вході був та представники адміністрації установи дотримувалися протиепідеміологічних заходів (маскового режиму). За словами адміністрації, усі бажаючи співробітники адміністрації та ув’язнені були вакциновані.

Під час усього моніторингового візиту адміністрація установи не чинила моніторам жодних перешкод.

2. Сектор максимального рівня безпеки

У секторі максимального рівня безпеки засуджені проживають по 2–3 особи. Площа камер складає 14,8 квадратних метрів. Камери з вигляду невеликі, однак встановлена законодавством норма (4 квадратні метри на одну особу) дотримується – на одну особу щонайменше припадає 4,9 квадратних метрів.

У камерах виконаний косметичний ремонт. Вікна в камерах металопластикові, однак надто заґратовані, що перешкоджає доступу достатньої кількості денного світла до житлових приміщень. Засуджені мають можливість регулювати доступ свіжого повітря до камери, однак через те, що вікна розташовані надто високо, таке регулювання значно ускладнене. У приміщеннях є примусова вентиляція.

Адміністрація установи стверджувала, що в день візиту до установи було розпочато подачу централізованого опалення з міста. Однак через затримку з початком опалювального сезону та аварійністю комунікацій, засуджені змушені користуватися електричними приладами для опалення. Адміністрація не чинить перешкод засудженим у цьому, а тому в камерах тепло.

В деяких камерах електричні розетки пошкоджені, зі слідами минулих коротких замикань, що свідчить про небезпеку для засуджених.

Треба позитивно відзначити, що туалети достатньою мірою відділені від житлової частини камери. Високі стінки та дверцята забезпечують достатній рівень приватності. Це є не характерним для більшості секторів максимального рівня безпеки установ виконання покарань та виправних колоній. Однак каналізаційний отвір був заткнутий самостійно виготовленою затичкою для усунення специфічного неприємного запаху.

Довічно позбавлені волі засуджені мають право один раз на тиждень відвідати баню, що суперечить Європейським пенітенціарним правилам, які рекомендують відвідування бані засудженими щонайменше два рази на тиждень. Баня перебуває у належному стані. Засуджені мають можливість самостійно регулювати температуру води. Гаряча вода в баню подається централізовано, на випадок відключення централізованого водопостачання в бані встановлений електробойлер. Одночасно мають можливість митися троє осіб.

Під час спілкування засуджені не скаржилися на умови тримання та відзначали їхнє поступове поліпшення. Засуджені підтверджували можливість діалогу у спілкуванні з адміністрацією.

3. Транзитні сектори

В установі функціонує два транзитних сектори. Перший з них призначений для осіб, які засуджені на певний строк позбавлення волі та строк перебування яких у цій установі, як правило, не перевищує двох тижнів. Другий призначений для довічно позбавлених волі засуджених, які, як правило, прибувають до установи для участі в судових засіданнях у справах про перегляд судових рішень щодо них, що триває доволі довго.

У першому секторі камери розташовані у найстарішій будівлі установі. Стіни камер вкриті пліснявою. У деяких місцях від стін відпала штукатурка. Туалети відгороджені стінками від житлової частини камери, але дверцята занадто малі, що не дозволяє засудженим усамітнитися. Електропроводка пошкоджена внаслідок минулих коротких замикань.

На день візиту моніторів камера була повністю заповнена засудженими, які розміщувалися на двоповерхових ліжках.

Причиною поганих умов у камерах є недостатність фінансування установи з боку державного бюджету. Так, наприклад, все фінансування на 2020 рік на поліпшення умов тримання засуджених (КЕКВ 2210) склало 444,9 тисяч гривень, у той час як бюджетний запит за даною статтею видатків складав 11 023,2 тисячі гривень. За такого обмеженого фінансування та великої наповненості установи адміністрація не в стані поліпшувати умови на всіх секторах одночасно, а повинна виставляти пріоритети.

Так, нещодавно транзитний сектор для довічно позбавлених волі був переміщений із аварійних підвальних приміщень на третій поверх нового корпусу. Це було здійснено на виконання численних рішень Європейського суду з прав людини (за аналогією із пілотним рішенням «Сукачов проти України») щодо нелюдських умов тримання в установі. На сьогодні умови тримання у транзитному секторі аналогічні умовам тримання в секторі максимального рівня безпеки. Ремонтні роботи в цьому секторі на 100 відсотків виконані за допомоги благодійників.

Камери капітально відремонтовані. Вікна в камерах металопластикові. До приміщень потрапляє достатньо денного світла. Туалети відділенні від житлової частини високою стінкою та дверцятами, що задовольняють вимоги приватності.

У відділенні розташовані три телефонні станції, завдяки яким засуджені мають можливість телефонувати на стаціонарні та мобільні телефони. Також встановлено три вай-фай роутери для забезпечення засуджених інтернетом. Телефонні дзвінки та доступ до інтернету безкоштовні. Однак засуджені скаржилися на прослуховування їхніх телефонних розмов, у тому числі розмов з адвокатами, співробітником колонії, який організовує зв’язок. Також деякі засуджені вказують на низьку швидкість інтернету, що, однак, не підтвердилося.

Також деякі засуджені скаржилися на цілодобове відеоспостереження за ними в камерах. Вони зазначали, що таке спостереження здійснюють особи жіночої статі, що порушує їхнє право на приватність. Вони вимушені перевдягатися, здійснювати санітарно-гігієнічні процедури під постійним відеонаглядом осіб іншої статі. Монітори зазначають, що цілодобовий відеонагляд здійснюється на виконання інструкції, затвердженої Міністерством юстиції України, і представники адміністрації колонії не мають права її не дотримуватись.

Як в інших секторах, засуджені скаржилися на абсолютну відсутність медичної допомоги.

У теперішній час засуджені змушені митися в загальній бані, тому що лазня сектору перебуває на фінальному етапі ремонту.

4. Прогулянкові дворики

Прогулянкові дворики установи розташовані на даху будинку й до них ледь-ледь потрапляє світло – складається враження перебування в замкненій камері з невеликим отвором для потрапляння світла. Це пов’язано із радянськими нормами будівництва, які не враховували європейські стандарти утримання в’язнів та поводження із ними. На даний момент усунути такі недоліки є неможливим через особливість конструкції будівлі.

5. Кухня

Нещодавно в кухні проводився капітальний ремонт. У кухні встановлена нова примусова вентиляція та витяжки, а також нове кухонне обладнання.

На момент візиту в кухні саме готувалася вечеря. Монітори відмічають приємний запах смаженої риби.

Частина засуджених скаржилася на якість харчування в установі, зокрема вказуючи, що вони не отримують або отримують не в повному обсязі дієтичне харчування.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація