логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор»

02.11.2021 | Андрій Діденко, Сергій Зуйков | khpg.org

1 жовтня 2021 року моніторингова група у складі члена громадської ради при Міністерстві юстиції України Сергія Зуйкова та журналіста інформаційного бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи Андрія Діденка здійснила візит до Державної установи «Кропивницький слідчий ізолятор».

Керівник закладу – підполковник внутрішньої служби Чабаненко Роман Сергійович.

Були відвідані: медична частина, дисциплінарні камери, житлові камери, прогулянкові дворики.

Загальна інформація

Штатна чисельність персоналу установи складає 206 осіб, при фактичній чисельності 174.

В установі працюють відділ по роботі з персоналом – 1 психолог, і відділ соціальної виховної роботи – 2 психологи.

У 2020 році загальна кількість ув’язнених в установі складала 454 особи, у 2021 році – 436 осіб.

Вартість утримання одного в’язня на добу складає 51 гривню 63 копійки.

У продовж 2019 року в медичній частині установи і закладах МОЗ померли 6 в’язнів, у 2020 році – 2 і в 2021 році – 5 осіб.

12 осіб працевлаштовані за трудовими договорами.

У поточному році середній заробіток сягає 6000 тисяч гривен;

Дисциплінарне покарання відбували 2 осіб і 8 перебувало в одиночних камерах.

У 2020 році під час прибуття зафіксовано 61 випадок тілесних ушкоджень, під час перебування в установі – 27, у 2021 році – у 14 осіб під час прибуття і 14 під час перебування в закладі.

У 2020 році спецзасоби до ув’язнених використовувалися 5 разів і в 2021 році – 13 разів.

Є 3 робочих місця з доступом до мережі Інтернет.

У встановленому порядку вартість користування Інтернетом складає 200 гривен.

У 2020 році відбулися 253 короткотривалі побачення і в 2021 році – 183.

В 2020 році 193 особи впродовж року скористувались інтернетом шляхом укладання відповідного договору та придбання планшету і в 2021 році 92 особи.

Норма житлової площі на одного ув’язненого складає 2, 5 метрів квадратних.

З початку 2021 року 130 ув’язнених було протестовано на SARS-CoV 2 (lgG, lgM), з числа засуджених 93 особи перехворіли на SARS – CoV2 (lgG, lgM); вакцинованих ув’язнених – 135.

11 ув’язнених перебувають на лікуванні в медичному закладі ЦОЗ ДКВ.

За ст. 391 ККУ в 2020 році було 8 кримінальних проваджень і в 2021 році – 1.

За ст. 255 ККУ – 10 кримінальних проваджень.

До інших установ переведено в 2020 році 354 особи і в 2021 році – 264 осіб.

З ВІЛ/СНІД на обліку – 27 осіб.

До самогубства схильні 18 в’язнів; до членоушкоджень схильні 34 особи; до втечі – 4 в’язня

Злісних порушників режиму утримання – 22.

Від ув’язнених у 2020 році зафіксована 1 скарга, у 2021 – жодної.

Умовно достроково в 2020 році звільнених (ст. 81 ККУ) – 10 осіб, у 2021 році – 3 особи.

Швидка допомога в 2020 році викликалася 5 разів, у 2021 році – 3 рази.

В кімнаті догляду безкоштовно надаються захисні маски, є дезінфектор, відбувається температурний скринінг і перевіряється, чи є заборонені предмети.

Супроводжував моніторів заступник начальника із соціально-виховної роботи Стеценко Андрій Григорович.

Медична частина

Вхід до медичної частини обладнаний пандусом.

Оглянуті камера для тримання вагітних жінок і жінок з дітьми, де є спеціальне віконце для спостереження, коляска для дітей, обладнаний санвузол.

В палатах санчастини проводиться дезінфекція.

Оглянуті палати, які потребують капітального ремонту.

Начальник медичної частини Левенчук Валерій Федорович поводив себе хамовито і агресивно, розмовляв на підвищених тонах. На питання «чи дозволено в палаті медчастини мати відро?» відповів роздратовано, що відро не дозволене, дозволено лише пляшки поліетиленові, за допомогою яких, на думку начальника медчастини, можна помитися, підмитися. «Ви б краще спитали про фінансування медицини», – заявив він.

Дійсно, неозброєним оком помітно, що медична частина потребує фінансового забезпечення, а приміщення – капітальних ремонтів.

Камера для утримання психічно хворої. Прокурорське реагування

Монітори звернули увагу, як голосно кричить жінка і благає до неї зайти.

Ми потрапили в камеру, яку важко назвати палатою.

З якої причини помістили людину в цю камеру на невизначений термін без відповідного рішення компетентного органу, пояснив начальник санчастини: «Збудження після метадону, після прийняття опіатів». Жінка утримувалася в нелюдських умовах.

Матеріали передані в прокуратуру. Прокурорське реагування не забарилося.

Кіровоградською обласною прокуратурою винесена вказівка про усунення порушень вимог законодавства України, відомчих нормативних актів Міністерства юстиції України, причин та умов, що їм сприяють, а саме: «Прокуратурою області проведена перевірка, у ході якої виявлено ряд порушень законодавства, які потребують негайного усунення та недопущення у подальшому».

В прокурорському реагуванні між іншим зазначено наступне: «Право на людську гідність – це право, що захищає гідність будь-якої особи, забезпечує належне ставлення до неї з боку органів державної влади, інших осіб. Це є одним із видів прав людини, належить до основоположних прав, адже воно є необхідним для нормального існування та розвитку людини, є загальним та є особистим (або громадським) правом».

«Проведеною перевіркою у міській медичній частині № 14 філії Державної установи „Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України в Кіровоградській області“ встановлено, що в камері № 203 в приміщенні медичної частини утримується підсудна Л. з діагнозом: Резидуальний психоз, внаслідок вживання опіоїдів. Вказана особа більше 15 діб перебуває в камері, яка не відповідає елементарним вимогам санітарії, нормативним вимогам Міністерства юстиції України.

На стінах камери грибок, пліснява, пил. На стелі тріщини, в кутках почорніле павутиння, частина віконного блоку відсутня, інша частина віконного блоку має розбиті склоармовані секції, через які повітря з вулиці вільно проходить в камеру. Як наслідок, температура в камері аналогічна температурі повітря на зовні.

Крім того, шматки вказаного скла валяються на підлозі та на ліжку, що дає можливість ув’язненій вчиняти членоушкодження чи навіть спричинити тілесні ушкодження медпрацівникам чи працівникам слідчого ізолятора.

Також, біля ліжка з підлоги виглядає металевий штир довжиною близько 20 см та діаметром близько 2 см, який теж може бути використаних для вчинення членоушкодження, або навіть самогубства, враховуючи психічний стан Л.

Камера обладнана лише одним металевим ліжком, на якому знаходяться розірвані рештки постільної білизни та матраца, будь які інші передбачені нормативними актами ДКВСУ предмети в ній відсутні.

У даній камері взагалі відсутнє опалення (батарея опалення вирізана), немає умивальника, вода до клозетної чаші подається тільки з коридору черговим працівником.

В ув’язненої відсутнє взуття і вона постійно перебуває босими ногами на цементній підлозі, що може призвести до виникнення у неї ряду нових захворювань.

Таким чином Л. перебуває в нелюдських умовах, що принижує її честь і гідність.

Звертаю Вашу увагу на те, що бездіяльність працівників медичної частини може бути прирівняна до катування та є підставою для притягнення їх до кримінальної відповідальності, а також для звернення ув’язненої до Європейського суду з прав людини з обґрунтованим позовом до держави Україна про відшкодування шкоди здоров’ю. У разі задоволення такого позову та сплати державою відшкодування ув’язненій, вказані кошти у регресному порядку можуть бути стягнені з винних осіб.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст. 22 Закону України „Про попереднє ув’язнення“, ст. 26 Закону України „Про прокуратуру“,

Вимагаю:

1. Невідкладно забезпечити ув’язненій Л. умови тримання та лікування в міській медичній частині № 14 філії Державної установи „Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України“ в Черкаській та Кіровоградській області, відповідно до вимог нормативно-правових актів Міністерства юстиції та законодавства України.

2. Провести службове розслідування за вказаними фактами, встановити винних осіб та вирішити питання про їх дисциплінарну відповідальність.

3. Про результати розгляду вказівки та вжиті заходи реагування проінформуйте прокуратуру області у 30-денний термін з наданням копій висновку службового розслідування та наказу про притягнення до відповідальності винних осіб.

Заступник керівника Кіровоградської обласної прокуратури О. Маленко».

Ув’язнена Л., яка перебувала в цій камері, скаржилася на ненадання медичної допомоги.

Маніпуляційний кабінет

Є стоматологічний кабінет, психіатр, фтизіатр.

Медчастина потребує автомобіля для перевезення в’язнів.

Прогулянкові дворики

Дворики прогулянкові обладнані турніками і бруссям для того, щоб ув’язнені мали можливість займатися фізичними вправами.

Дворик після капітального ремонту

Камери слідчо-заарештованих

Приміщення після ремонту, пофарбовані стіни.

Двохмісна камера

Є холодильник. Але туалет не відгороджений.

В іншій камері туалет також не відгороджений, є проблема з каналізацією у старому корпусі. Камери всі однотипні.

У деяких камерах є правова література.

Мультиварки дозволено поки що тільки для засуджених.

Православна молитовна кімната

Приміщення для інших конфесій

У кімнаті корпусного відділення, де перебуває відповідальний по корпусу, зберігаються карточки ув’язнених.

У кімнаті фельдшера проводиться первинний огляд, уколи, щеплення.

У камері, де зроблений ремонт (з коштів платних камер), є бойлер, умивальник і двоярусні ліжка. Кімната обладнана душем.

У 20 камерах зроблено ремонт за кошти спецфонду і за кошти з платних камер.

У новому корпусі зроблено ремонт, відремонтовані стіни.

Карцери

Це окрема дільниця. Камери карцерів відчиняються з чергової частини. Ліжка відстебнуті.

Одномісний карцер

Камера відремонтована. Жодних речей немає.

Зі слів представників персоналу, зарплатня молодших інспекторів маленька і складає близько 8 тисяч гривень. Це велика проблема.

Платна камера

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація