логін / реєстраціяMenu

Прем’єра документального циклу «Проти катувань»

25.10.2021

2 листопада о 18:00 у Кінотеатрі «Ліра» (Велика Житомирська, 40, Київ) відбудеться прем’єра документального циклу «Проти катувань».


Головна умова для відвідання заходу – наявність COVID-сертифікату або негативного ПЛР-тесту. (!!!)


Документальний цикл «Проти катувань» – це чотири короткометражних документальних фільми, які піднімають проблему тортур та їхніх наслідків в Україні: у місцях несвободи, поліцейських відділках, дитячих притулках та на окупованих територіях України.

Мета циклу – на прикладі реальних історій показати, що в цивілізованій країні нема місця тортурам. Це ганебне явище має піти в небуття, в тому числі, завдяки готовності тих, хто пережили катування – свідчити про злочини та відстоювати свої права. Історії розкажуть, що явище тортур набагато ближче, ніж ми думаємо, і може стосуватися кожного, незалежно від віку, ґендеру, соціального статусу, винуватості або невинуватості.

Фільми спонукатимуть українців стати менш толерантними до тортур, піднімуть проблему відповідальності за катування та необхідності вдосконалення національного законодавства. Також вони розвіють поширений міф: якщо психологічні тортури менш видимі, то менш небезпечні.

Фільм перший «По той бік Ізоляції» (16 хв)

Розповідає про донецького журналіста та письменника Станіслава Асєєва, який 2,5 роки провів у полоні незаконних збройних формувань у нелегальній катівні «Ізоляція», яка розташована в окупованому Донецьку. Журналіста звинуватили в шпигунстві та екстремізмі, і засудили до 30 років позбавлення волі. Після звільнення з полону Станіслав присвятив своє життя поширенню правди про «Ізоляцію», яку називають сучасним концтабором та «цілодобовим конвеєром катувань». Фільм покликаний привернути увагу громадськості до порушень прав людини на окупованих територіях Донбасу, зокрема, до тортур та незаконних викрадень.

Фільм другий «Заґратовані» (22 хв.)

Стрічка розповідає про катування в українських в’язницях та дає голос тим, кого не чути з-за високих ґрат та металевої проволоки. Це історія про те, що тортури за жодних обставин не можуть бути інструментом виправлення; вони лише калічать та підштовхують людину до наступних злочинів. У центрі фільму – життєва історія Олега Цвілого, який сам зіштовхнувся з тортурами в місцях несвободи, а зараз є відомим правозахисником та відстоює права ув’язнених в Україні.

Фільм третій «Притулок несвободи» (17 хв.)

Це історія про катування та жорстоке поводження з дітьми у Центрі соціально-психологічної реабілітації («Світанок») в Одесі. Резонансна справа одразу потрапила на шпальти провідних українських ЗМІ та завершилася умовними судовими вироками для вихователів та приватного охоронця. Щоправда, головний фігурант справи – поліцейський ювенальної превенції – досі не покараний і продовжує працювати у правоохоронній системі. Що відбулося з дітьми після травмуючи подій та як вони пережили наслідки катувань, – розповідає документальний фільм.

Фільм четвертий «Феномен безкарності» (20 хв.)

У фільмі привертається увага до проблеми катувань у поліцейських відділках. Понад 70% постраждалих, за даними соціологів, не звертаються за допомогою, а безкарність стала уже соціальним феноменом. У центрі стрічки – історія 26-річної Нелі Погребіцької, яка постраждала від катувань у кагарлицькому відділку поліції. Справедливого вироку у цій справі, що стане екзаменаційною для усієї правоохоронної системи, – з нетерпінням чекає вся Україна.


Автор циклу – ГО «Форпост», яка здійснює захист прав і надає послуги у сфері ментального здоров’я людям, постраждалим внаслідок військової агресії, катувань, жорстокого та принижуючого гідність поводження або покарання.

Захід проводитиметься за підтримки ГО «Центр Громадянських Свобод»

Цикл створений за підтримки Українського культурного Фонду.

Подія на Facebook

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація