логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Личаківська виправна колонія № 30»

19.08.2021 | Владислав Должко, Максим Ревякін, Ганна Овдієнко | khpg.org

14 серпня 2021 року моніторингова група у складі помічника-консультанта народного депутата України Максима Ревякіна, двох журналістів Ганни Овдієнко та Владислава Должка здійснила візит до ДУ «Личаківська виправна колонія № 30». Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, які повторно засуджені до позбавлення волі. Колонія заснована у 1946-ому році. На сьогодні в колонії відбувають покарання 592 особи. В установі працюють 234 співробітники, однак штат молодших інспекторів не укомплектований більш ніж на тридцять відсотків.

На вході до колонії моніторів зустрів заступник начальника установи. Перевіривши документи моніторів, він повідомив, що у помічника народного депутата немає повноважень безперешкодно заходити до колонії та що такі повноваження мають лише самі депутати. Ретельно вивчивши разом із моніторами положення статті 24 КВК України, заступник погодився, що відповідні повноваження є, та почав жалітися на те, що в колонії недостатньо персоналу для супроводу моніторингової групи у складі трьох осіб, серед яких є жінка. Після цього заступник начальника радився телефоном з декількома особами щодо змісту ст. 24 КВК України та можливості допустити моніторів до установи. Через півгодини після прибуття до установи монітори все ж таки потрапили на охоронювану територію. Моніторам здалося, що заступник начальника умисно затягував час, аби колонію встигли «приготувати» до перевірки. Адже пізніше монітори помітили, що майже в усіх приміщеннях колонії тільки що закінчилося прибирання.

1. Житлові відділення

Усі житлові відділення казарменого типу. Єдине відділення капітально відремонтоване. В ньому засуджені проживають в окремих кімнатах на чотири особи. Санвузол один на відділення. Санітарні вузли перебувають у задовільному стані. Туалетні кімнати повністю відгороджені одна від одної, що забезпечує максимальний рівень приватності. Сантехніка нова. У кімнаті для прийому їжі у відремонтовану відділенні є залізне відро з чистою питною водою.

Інші 9 відділень не відремонтовані. Монітори відвідали два невідремонтовані відділення, оскільки адміністрація запевнила, що в усіх цих відділеннях умови приблизно однакові. Відвідані відділення перебувають у занедбаному стані. У спальних кімнатах встановлені старі панцирні ліжка, частина з яких є двоповерховими, що суперечить Європейським пенітенціарним правилам. Ремонт у житлових приміщеннях дуже застарілий, подекуди на стінах та стелі наявні сліди минулих затоплень, є грибок та цвіль. В переважній більшості житлових приміщень встановлені старі дерев’яні вікна. До деяких приміщень денне світло майже не потрапляє через малий розмір вікон та через завішування вікон старим ганчір’ям.

Для житлових відділень установи характерні неізольовані джерела напруги, які створюють значну загрозу життю та здоров’ю засуджених.

У кімнатах для прийому їжі в невідремонтованих відділеннях баки з питною водою відсутні. Адміністрація установи повідомила, що вода з-під крану є придатною для споживання.

Санітарні приміщення в невідремонтованих відділеннях заслуговують на окрему увагу. Вони перебувають не просто в неналежному, а в жахливому стані. У приміщеннях стоїть нестерпний сморід, у туалетні кімнати неможливо зайти. У санвузлах дуже темно. В туалетах відсутні дверцята, а перегородки досить низькі, що не дозволяє засудженим усамітнитися. Санвузли перебувають в аварійному стані та потребують негайного капітального ремонту. У санітарних приміщеннях, як і в житлових, стіни вкриті грибком, але тут його ще більше через вологість.

Труби водопостачання перебувають в аварійному стані, через що в деяких місцях санітарні кімнати затоплені водою.

В одному із відділень над рукомийниками була оголена проводка, що створює ще більшу небезпеку, ніж оголена проводка в житлових приміщеннях.

2. Банно-пральний комбінат

Баня також перебуває в аварійному стані та потребує ремонту. У бані є лише шість місць для миття, що явно недостатньо для колонії, де відбуває покарання майже шістсот осіб, це створює значний дискомфорт для засуджених. До того ж, місця для миття відгороджені достатньо низькими перегородками, які явно не забезпечують приватність засуджених. Відсутні шторки та килимки.

У засуджених відсутня можливість самостійно регулювати температуру води. Обирає температуру інший, відповідальний за це, засуджений.

У бані, як і в житлових приміщеннях та санітарних кімнатах, є неізольована проводка.

Монітори позитивно відмічають, що куточок фельдшера відгороджений шторками, що забезпечує достатню приватність засудженим під час проходження медичного огляду.

У пральні встановлені нові пральні машини. Їх потужностей вистачає для потреб установи. Є місця для сушки одягу та білизни – як у приміщенні, так і на дворі.

3. Кухня та їдальня

Приміщення їдальні перебуває у задовільному стані. У куті їдальні лежать труби, не під’єднанні до комунікацій та вкриті іржею.

На кухні нещодавно був проведений ремонт. Однак на одній стіні монітори виявили грибок. Кухонне обладнання нове та справне. В рибному цеху монітори побачили рибу, яка розморожувалася у ванні, вкритою іржею.

Монітори скуштували обід, приготований для засуджених. Перша страва виявилася їстівною, однак другу страву і салат їстівними назвати важко.

4. Медична частина

На день візиту у стаціонарі медичної частини не було жодного засудженого. Черговий фельдшер повідомив, що установа лікарськими препаратами забезпечена. За поточний рік до установи 14 разів викликалася «швидка допомога». У Журналі тілесних ушкоджень за поточний рік зафіксовано 11 випадків. Зі слів фельдшера, новоприбулим засудженим у власній лабораторії проводять ПЛР-тестування на коронавірусну хворобу, а також дослідження на вірусне навантаження ВІЛ та на різні види гепатитів.

5. ДІЗО/ПКТ

На день візиту в ДІЗО перебувало дев’ять осіб, у ПКТ – нуль. Засуджені, з якими поспілкувалися монітори, не оскаржували свої дисциплінарні стягнення.

У частині камер ДІЗО проведено косметичний ремонт. У них поміняні вікна на металопластикові, пофарбовані стіни та ліжка.

В усіх камерах встановлені відстібні ліжка у два поверхи, що створює дискомфорт для засуджених, які відбувають там дисциплінарне стягнення.

У невідремонтованих камерах стіни дуже брудні та заражені грибком. Туалети від житлової зони відгороджені стінкою.

У бані в дисциплінарному ізоляторі є два місця для миття, відгороджені перегородкою. На кранах, як і в загальній бані, відсутня можливість регулювати температуру подачі води. Крани вкриті іржею. Як і в інших приміщеннях, стіни вкриті пліснявою.

Прогулянкові дворики також перебувають в аварійному стані. В стінах є величезні тріщини. Дворики обладнані іржавим спортивним знаряддям.

6. Комп’ютерний клас та кімната соціальної реабілітації

В установі є обладнаний, гарно відремонтований комп’ютерний клас, який також слугує кімнатою для телефонних розмов.

Кімната психологічної реабілітації перебуває в гарному відремонтованому стані. У штаті працюють два психологи.

7. Приміщення адміністрації

Адміністративна будівля нещодавно відремонтована. За словами заступника начальника установи, більша частина меблів та дверей зроблена засудженими на виробництві установи. Монітори позитивно відмічають намагання керівництва поліпшити умови роботи співробітників, адже реформування пенітенціарної системи має починатися із забезпечення гідних умов праці працівників колонії.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація