логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Житомирська установа виконання покарань № 8»

10.08.2021 | Ганна Овдієнко, Павло Шваб, Максим Ревякіна | khpg.org

І. Загальна інформація

24 липня 2021 року відбувся моніторинговий візит до державної установи «Житомирська установа виконання покарань № 8». Групу моніторів складали помічник-консультант народного депутата України Максим Ревякін і журналісти Ганна Овдієнко та Павло Шваб. В установі відбувають покарання засуджені за умисні особливо тяжкі злочини, а також особи, переведені з колоній середнього рівня за допущені злісні порушення режиму тримання, а також засуджені до довічного позбавлення волі. Ця установа складається зі слідчого ізолятора, господарського блока для засуджених до позбавлення волі на певний строк та сектора максимального рівня безпеки для довічно позбавлених волі. Планова наповненість установи – 1 323 особи.

Установа функціонує з 1914 року. Розташована в Богунському районі міста Житомира.

ІІ. Господарчий блок

Житлові кімнати чисті та охайні. У них проживає 27 осіб. У деяких кімнатах якраз завершувався ремонт. Ліжка розташовані на достатній відстані одне від одного. У санітарному вузлі вмонтовані застарілі рукомийники, але досі справні. В туалетах встановлені унітази, які відгороджені невисокими цегляними стінками, дверцята відсутні. Такі умови в туалеті порушують право на приватність засуджених та приписи Європейських пенітенціарних правил.

Кімната для прийму їжі простора та розділена на дві зони: кухню із холодильниками, мікрохвильовкою та необхідним кухонним начинням і мініїдальню.

Також у житлових приміщеннях господарського блоку були відсутні засоби дезінфекції та графік проведення дезінфекції.

ІІІ. Кухня

На час візиту в кухні проводилася підготовка до обіду. У цеху випікання хліба в минулому році встановлені нові печі. На кухні старий ремонт та устаткування для приготування їжі. Як повідомили представники установи, у планах проведення капітального ремонту, кошти на який ще не виділено. Під час відвідування кухні монітори поспілкувалися із засудженими, які там працюють. Вони повідомили, що працюють 8–8,3 години в дві зміни та отримують винагороду в розміри 4 100 грн. У відомості про нарахування винагороди за червень 2021 року є особисті підписи засуджених про отримання грошової винагороди.

IV. Карцерне приміщення

Карцерне приміщення в цьому році повністю відремонтоване. Усі камери однотипні та розраховані на перебування двох осіб. Встановлено нові металопластикові вікна із можливістю самостійно їх відкрити для провітрювання. Туалет повністю відремонтовано, встановлена нова сантехніка. На час візиту в карцері нікого не перебувало.

V. Сектор для осіб, довічно позбавлених волі

У секторі максимального рівня безпеки для осіб, які засуджені до довічного позбавлення волі, на момент візиту перебувала 161 особа. Засуджені проживають у камерах виключно по дві особи. Усі камери відремонтовані та мають доладний стан. Вигляд камер охайний, майже в кожній є телевізор. Порожніх камер у секторі не було. Як і в інших установах, у секторі є прогулянкові дворики зі спортивним обладнанням та в достатній мірі освітлені денним світлом. Однак покрівля потребує заміни, адже повністю не захищає від атмосферних опадів.

VI. Крамниця

У першу чергу наголошуємо, що довічно позбавлені волі засуджені не мають змоги самостійно відвідувати крамницю. Замість цього їм надається перелік товарів та продуктів харчування, які можна придбати в ларьку установи. Перелік складається зі п’ятдесяти найменувань продуктів харчування, мийних засобів, предметів першої необхідності, одягу та взуття. Монітори вибірково проаналізували ціна на ці товари. Так, наприклад, одна пачка вермішелі швидкого приготування «Мівіна» коштує 11,00 грн, натомість ринкова вартість – 5,40 грн. Вартість одного кілограму цукру складає 33,50 грн, тоді як ринкова вартість – 26,90 грн. Один кілограм кухонної солі коштує 9,20 грн, а на ринку її ціна – 6,40 грн. Пачка паперу формату 4А на 500 сторінок коштує 135,00 грн, а ринкова вартість такої пачки складає 78,00 грн.

Таким чином, ціни у крамниці установи завищені приблизно на 30–70 відсотків. Оскільки засуджені є соціально незахищеною категорію населення, такі зловживання є неприйнятними. Зазначимо, що засудженні не мають альтернатив для купівлі продуктів.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація