логін / реєстраціяMenu

Чоловік звернувся до поліції через крадіжку, а його побили

08.06.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

Мешканець Житомирської області прийшов до поліцейського відділку повідомити про крадіжку. Замість допомоги отримав стусани по голові та грудях. Правоохоронець примусив потерпілого написати пояснення, що ніякої крадіжки не було. Це сталося в Коростені ще 14 січня, повідомляє Державне бюро розслідувань.

Експоліцейському Коростенського райуправління поліції у Житомирській області повідомлено про підозру. Слід зазначити, що стосовно нього вже порушено кримінальну справу – також щодо катування громадян.

«Цьому ж правоохоронцю та ще двом цивільним особам у березні 2021 року слідчими ДБР вже було повідомлено про підозру через катування двох юнаків. Подія відбулася поблизу села Маклаївка Малинського району також 14 січня 2021 року. Встановлено, що між двома побиттями пройшло всього декілька годин», – йдеться у повідомленні ДБР.

Правоохоронця звільнено з лав нацполіції. Його підозрюють у катуванні, вчиненому повторно (ч. 2 ст. 127 КК України). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.


Нагадаємо, 6 лютого стало відомо, що в Городищенську лікарню по медичну допомогу звернувся чоловік із тілесними ушкодженнями. Він заявив, що його побили співробітники поліції. За розслідування взялися поліцейські відділу інспекції особового складу, обласне управління Департаменту внутрішньої безпеки поліції та Державне бюро розслідувань. Як з’ясувало слідство, постраждалий дійсно деякий час перебував у відділі поліції: правоохоронці перевіряли його причетність до крадіжки і шахрайства. Постраждалого били ногами, стільцем, шлангом від вогнегасника, а також пластиковою пляшкою з водою.

За результатами «Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні в 2020 році», значна частина суспільства (59,7 %) вважає, що потенційний ризик стати жертвою тортур або жорстокого поводження в поліції зберігається практично для будь-якої людини на території України, незалежно від її минулого й особистих характеристик.

Дослідники зазначають, що після гучних подій у Кагарлику нетерпимість населення до випадків застосування катувань або іншого жорстокого поводження в поліції України суттєво зросла та складає 79,1 %. Це є найбільшим показником за весь час вивчення. Водночас слід відзначити, що 14,9 % опитаних допускають використання незаконного насильства у крайніх випадках, ще 5,4 % – стосовно окремих осіб (терористів; підозрюваних у злочинах проти дітей). Незначна кількість людей (1,1 %) вважає, що робота поліції без цього неможлива.

Чинниками, які найбільшою мірою сприяють поширеності практики протизаконного насильства в діяльності поліції України, на думку опитаних, є:

1) безкарність співробітників поліції, які використовують незаконні методи в роботі;

2) поганий добір кадрів;

3) невисокий професійний і культурний рівень співробітників поліції.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація