логін / реєстраціяMenu

Гантелі, лом і праска у поліцейському відділку – Омбудсман

06.04.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

Під час моніторингового візиту до відділення поліції № 2 у місті Дніпрі виявлені численні факти, які можуть свідчити про високий ризик порушення прав затриманих осіб. Про це повідомлено на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Наприклад, за даними службової документації, громадянин Б. був фактично затриманий о 02:10, доставлений до відділення о 03:50 та залишив відділення о 15:27, що загалом, з моменту затримання становить – 13 годин 17 хвилин. При цьому, відповідальною особою лише о 12:10 (через 10 годин після затримання) було повідомлено центр безоплатної правової допомоги», – йдеться, зокрема, у повідомленні.

У відділку відсутні кімнати для затриманих, через що, імовірно, ті змушені тривалий час перебувати у службових кабінетах без їжі та води.

Кабінети слідчих не обладнані системою відеоспостереження, що не виключає ризик неналежного поводження із затриманими під час процесуальних дій.

«При цьому, моніторинговою групою під час огляду службових кабінетів були виявлені предмети, які не пов’язані із виконанням службових обов’язків працівниками поліції, однак за певних умов можуть бути використані для здійснення фізичного або психологічного тиску, зокрема, гантелі, лом, лопата та праска», – повідомляють монітори.

Нагадаємо, на початку лютого стало відомо про випадок на Черкащині, коли двоє правоохоронців били затриманого чоловіка ногами, стільцем, шлангом від вогнегасника, а також пластиковою пляшкою з водою. «З метою одержання зізнання у вчиненні злочинів двоє зазначених поліцейських у службовому кабінеті почали бити громадянина, зламавши об нього залізний стілець», – повідомили тоді у пресслужбі ДБР.

За результатами «Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні в 2020 році», значна частина суспільства (59,7 %) вважає, що потенційний ризик стати жертвою тортур або жорстокого поводження в поліції зберігається практично для будь-якої людини на території України, незалежно від її минулого й особистих характеристик.


Усі світлини – з сайту Омбудсмана

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація