логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Софіївська виправна колонія № 55»

30.10.2020 | Максим Ревякін, Павло Шваб, Ігор Сосонський | khpg.org

І. Загальна інформація

29 жовтня 2020 року моніторинговою групою Харківської правозахисної групи у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та журналістів Павла Шваба й Ігоря Сосонського здійснено моніторинговий візит до Державної установи «Софіївська виправна колонія № 55».

Це установа виконання покарань середнього рівня безпеки. На території колонії функціонує міжобласна лікарня для засуджених, хворих на туберкульоз. Також в установі є сектор максимального рівня безпеки для засуджених до довічного позбавлення волі. Планова наповнюваність установи складає близько 800 осіб. На момент візиту в установі відбували покарання 468 засуджених. Чисельність адміністрації колонії складає 185 осіб.

Засуджені в колонії мають змогу здобути середню та професійну освіту у школі та професійно-технічному училищі. Засуджені можуть відправляти релігійні обряди. У колонії діють десять конфесій, але, за словами адміністрації, засуджені не надто часто беруть участь у богослужіннях чи обрядах.

На територію колонії моніторингова група потрапила швидко та без перешкод. Під час проходження КПП моніторам проведено температурний скриніг, також були наявні дезінфекційний бар’єр та дезінфекційні засоби.

ІІ. Житлові приміщення сектору середнього рівня безпеки

Колонія має 5 заповнених відділень у секторі цього рівня безпеки. У всіх відділеннях встановлені металопластикові вікна та капітально відремонтовано дах. У 2-х відділеннях зроблено капітельний ремонт, інші відділення підтримуються у придатному стані шляхом проведення поточних ремонтів.

У невідремонтованих відділеннях відчувається значний брак житлової площі на одного засудженого. Майже всі ліжка двоповерхові. Відповідно до акту вимірювання приміщень та фактичного наповнення цих приміщень, житлова площа на одного засудженого становить менш ніж 3 кв. м., що суперечить національним нормам, які визначають норму в 4 кв. м на засудженого, та Європейським пенітенціарним нормам, де на одного засудженого передбачено 6 кв. м. Ремонт у житлових приміщеннях дуже застарілий, на стелі та стінах наявні сліди минулих затоплень. Подекуди є грибок та цвіль. До цих приміщень потрапляє недостатнє денне освітлення через завішані старим ганчір’ям вікна.

У відремонтованих відділеннях норми житлової площі на одного засудженого дотримуються, приміщення достатньо освітлені та охайні. У спальних блоках встановлені лише одноповерхові ліжка.

Кімнати для прийому їжі обладнані кухонним начинням.

Водопостачання у колонії централізоване – з міста Вільнянськ. На момент візиту монітори відмітили перебої з водопостачанням та відсутність баків з питною водою у житлових приміщеннях.

Санітарні вузли містяться безпосередньо у приміщеннях житлових відділень. Наявні відокремлені рукомийники. Туалети відокремлені перегородками та дверцятами більше за метр заввишки.

ІІІ. Камери сектору максимального рівня безпеки

У секторі максимального рівня безпеки перебувають 63 засуджені до довічного позбавлення волі особи, які утримуються в камерах по двоє-четверо. У деяких камерах розміщені та зайняті двоповерхові ліжка, що суперечить Європейським пенітенціарним нормам. Більшість камер – з поточним ремонтом, але слід відмітити, що адміністрацією колонії в деяких камерах проводяться капітальні ремонти. В усіх камерах встановлені металопластикові вікна. Сонячного світла достатньо, засуджені в змозі самостійно відкривати вікна для проведення провітрювання приміщення. Туалети в камерах відгороджені невеликою перегородкою та маленькими дверцятами або шторкою, що може зашкодити приватності засуджених у камерах, де тримаються декілька осіб. На момент візиту моніторів водопостачання в секторі було відсутнє, баків з питною водою у камерах не було.

Прогулянкові дворики невеликого розміру, обладнані навісом від атмосферних опадів більше ніж на половину площі двору. Через перекриття на даху сонячне світло не потрапляє до двориків у достатній кількості. Є лавки для сидіння та паралельні бруси.

У колонії є багатомісна камера для осіб, які відбувають покарання у виді довічного позбавлення волі. Камера розрахована на 10 осіб, загальною площею 90 кв. м. Капітальний ремонт виконаний у 2018 році. У камері є відгороджена кухня-студія із необхідним кухонним начинням, є шафи для зберігання продуктів харчування та посуду. Камера світла та охайна. Так є сучасна санітарна кімната із пральною машинкою, душовою кабінкою, рукомийниками та туалетом. Туалети розділені доволі високими перегородками та дверима, що забезпечує достатню привітність.

Окрім того, за словами представників адміністрації колонії, довічники не виявляють бажання переселятись до багатомісної камери. Їхні мотиви незрозумілі.

ІV. Банно-пральний комбінат

У комбінаті наявні три побутові пральні машинки, що навело моніторів на сумнів щодо спроможності лазні забезпечити потреби всіх засуджених. Душові кабінки відділені перегородками, наявні гумові килимки, але відсутні шторки. Монітори позитивно відмічають наявність ізольованої кімнати фельдшера для поверхневого огляду засуджених, що дозволяє проводити огляди окремо від інших засуджених. У комбінаті також наявна перукарня, де засуджені можуть безкоштовно зробити охайну стрижку відповідно до ПВР.

V. Їдальня та кухня

Зала їдальні розташована на другому поверсі будівлі, є просторою та світлою, але на стелі рясніють сліди минулих затоплень від атмосферних опадів. Перед входом до зали на першому поверсі розташовані рукомийники, мило та рушники були відсутні. Також за декілька хвилин до обіду води в кранах не було. Біля вікна роздачі їжі розміщене меню без дати та підписів відповідальної особи.

На кухні відчувався запах щойно посмаженої риби, якраз у рибному цеху розморожувалась наступна партія. За словами представників колонії, смажена риба готується щодня. На кухні чисто та охайно, представники колонії запевнили, що капітальний ремонт кухні буде проведено за наявності необхідного на це фінансування. При вході на кухню є дезінфікуючий засіб для рук. Монітор Павло Шваб скуштував їжу, яка була приготована на обід засудженим. Щодо органолептичних якостей їжі монітори зауважень не мали. У засуджених, які залучені до праці на кухні, наявні належним чином оформлені санітарні книжки.

VI. Медична частина та міжобласна лікарня для засуджених, хворих на туберкульоз

На території колонії функціонує міжобласна лікарня для засуджених, хворих на туберкульоз. За словами начальника лікарні, штат медичних працівників укомплектовано майже на 100 % та складає 65 людей. Однак на даний момент є вакантна посада стоматолога. Медична частина/лікарня оснащена апаратом для проведення рентгену та рентгеноскопом. У наступному році планується повна заміна цього обладнання на нове сучасне для рентгену та томограф. При лікарні функціонує лабораторія, у якій є сучасне медичне обладнання, що дозволяє проводити дослідження щодо вірусного навантаження ВІЛ у крові, рівня CD-клітин, робити загальні аналізи крові, сечі та калу, ПЦР-тести на гепатит С, дослідження туберкульозу та визначення стадії захворювання на нього. З вересня поточного року та на момент візиту в лабораторії проведено 56 тестів. Забезпечення лікарськими, дезінфікуючими та захисними засобами проводиться в повному об’ємі.

Також, моніторами відмічається наявність нового обладнання УЗД. Функціонує ЛОР-кабінет.

У медичній частині на стаціонарі перебувало 2 засуджених. У палатах стаціонару проведено частковий косметичний ремонт, встановлені металопластикові вікна, у деяких палатах є сучасні ліжка, в усіх інших – старі залізні. В деяких палатах наявні сліди пошкоджень стін у наслідок атмосферних опадів. У палати потрапляє достатньо сонячного світла.

Є окрема кімната для приймання їжі, яка обладнання побутовою технікою.

У санітарних вузлах є рукомийники, туалети відгороджені високими перегородками та дверима.

Також монітори відвідали житлові відділення для засуджених, хворих на туберкульоз. Вказане відділення розташовано окремо від інших житлових відділень, має окремі виходи до лікарні та медичної частини. Монітори відмітили, що вказані житлові відділення перебувають у доволі занедбаному стані та потребують ремонту. Вікна старі дерев’яні, завішані ганчір’ям. У блоках для засуджених було темно та відчувалася задуха та неприємний запах. У кімнатах для приймання їжі є бачки для питної води, але відсутнє кухонне начиння, яке необхідне для приготування та приймання їжі. На стелі подекуди наявні залишки слідів затоплення внаслідок атмосферних опадів. Санітарні кімнати обладнані старими рукомийними системами, туалетні кабінки відділені невеликими перегородками та дверцятами, які не надають достатньої приватності засудженим. У туалеті відчувався специфічний запах.

VII. Виробництво

Виробництво в колонії представлено метало- та деревообробкою, швейним цехом та підсобним господарством. На виробництві працюють 49 осіб. Засуджені залучені до виробництва колючого дроту «Єгоза». Із деревини виготовляють піддони та барабани для високовольтних дротів.

У швейному цеху шиють брезентові рукавиці. На інформаційному стенді у швейному цеху в наявності інформація про розмір винагороди за одиницю виготовленої продукції. Монітори поспілкувалися із працюючими засудженими особами, які чітко надали відповідь про розмір грошової винагороди за виконану роботу.

На підсобному господарстві вирощують свиней, м’ясо яких реалізується.

VIII. ДІЗО

Дисциплінарний ізолятор розташований у напівпідвальному приміщенні. У приміщеннях виконано капітальний ремонт. Камери розраховані на дві особи, мають металопластикові вікна, але монітори відмічають, що засуджені, які поміщені до сектору ДІЗО, не мають змоги самостійно відчиняти вікна за необхідності та вимушені просити про це представників колонії. Всього з початку року дисциплінарне стягнення у виді поміщення в ДІЗО застосовувалося 275 разів. У камерах є туалет, який відгороджений стінкою, та встановлений рукомийник. Монітори поспілкувалися з особами, які перебувають у дільниці. У засуджених скарги були відсутні, всі погоджувались із справедливістю застосування дисциплінарного стягнення. Монітори відмічають, що в камерах немає баків із питною водою і засуджені змушені пити воду з крану або прохати чергового на дільниці.

Прогулянкові дворики поєднані із двориками сектору максимального рівня безпеки.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація