логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Оріхівська виправна колонія (№ 88)»

29.10.2020 | Максим Ревякін, Павло Шваб, Ігор Сосонський | khpg.org

І. Загальна інформація

28 жовтня 2020 року моніторинговою групою Харківської правозахисної групи у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та журналістів Павла Шваба й Ігоря Сосонського здійснено моніторинговий візит до Державної установи «Оріхівська виправна колонія (№ 88)».

Вказана установа є колонією середнього рівня безпеки для чоловіків, які відбувають покарання повторно. Планова наповненість колонії складає 744 особи, на день візиту у колонії перебувало 399 засуджених осіб. Дана колонія функціонує з 1962 року.

Моніторинговий візит розпочався з очікування біля КПП Державної установи. Час очікування групи склав 45 хвилин. Але при цьому до представників моніторингової групи виходили різні представники колонії та уточнювали одну й ту саму інформацію.

На вході в установу моніторам було проведено температурний скринінг, але монітори відмічають, що на вході у КПП були відсутні дезінфікуючі засоби та бар’єри.

ІІ. Житлове відділення

У колонії функціонує 13 житлових відділень, 3 з яких перебувають у резерві та не використовуються. Всі відділення блочної системи. Монітори відмічають, що протягом останніх 4 років в усіх відділеннях встановлені металопластикові вікна та проведено капітальні ремонти покрівель. Монітори зазначають, що деякі відділення мають капітальний ремонт, а в деяких проведено поточні ремонти. Спальні відділення чисті, охайні, мають достатнє природне освітлення, повітря свіже. В усіх відділеннях дотримуються норми площі на одного засудженого.

За словами представників колонії, водопостачання здійснюється з власної свердловини. У кожному відділенні є бак з кип’яченою питною водою. Однак засуджені змушені власноруч конструювати різні водоочисні прилади для фільтрації питної води з баків, що викликає сумніви у якості цієї води. У деяких відділеннях в баку з питною водою монітори не виявили воду. На момент візиту житлові приміщення ще не опалювались, за словами представників колонії на даний момент котельня готується до опалювального сезону. Також працівники колонії повідомили, що за останні п’ять років вони замінили всі труби водопостачальної системи на пластикові.

Кімнати прийому їжі обладнані електрочайником, холодильником та микрохвильовкою. Щодо нещодавно дозволених мультиварок – у відвіданих моніторами відділеннях вони були відсутні.

Санітарні вузли у капітально відремонтованих приміщеннях розташовані всередині будівлі. В інших відділеннях усі санітарні вузли розташовані на дворі, деякі санвузли розраховані на два відділення. В туалеті відчувається специфічний різкий запах. Перегородки та дверцята занадто низькі для досягнення засудженими достатнього рівня приватності. В санітарних вузлах є стара рукомийна система, відчувається сирість. Монітори відмічають, що із розташуванням санвузлів на дворі випливає, що засуджені вимушені в холодну пору року здійснювати гігієнічні процедури крижаною водою в холодному приміщенні.

Одне житлове відділення відремонтовано й не використовується. За словами адміністрації, воно підготовлено як резерв на випадок спалаху коронавірусної інфекції серед засуджених.

ІІІ. Дільниця ДІЗО/ПКТ

На момент візиту моніторів у ДІЗО перебувало 9 осіб, у ПКТ – 1. Усього з початку року дисциплінарне стягнення у виді поміщення в ДІЗО застосовувалося 239 разів, ПКТ – 9 разів.

У камерах дільниці проведений косметичний ремонт та встановлено метало-пластикові вікна. Засуджені в змозі самостійно відкрити вікно. Камери поділяються на два види: одномісні та двомісні. У камерах є туалет, який відгороджений стінкою, та встановлений рукомийник. Монітори поспілкувались із особами, які перебувають у дільниці. У засуджених скарги були відсутні, всі погоджувались із справедливістю застосування дисциплінарного стягнення. Монітори відмічають, що в камерах немає баків із питною водою і засуджені змушені пити воду з крана або прохати чергового на дільниці. На дільниці є лазня. Прогулянкові дворики обладнані спортивним знаряддям.

ІV. Їдальня

Далі монітори відвідали їдальню. Вона розташована на виробництві. Зала їдальні простора та світла, також у 2019 році проведено косметичний ремонт. Є інформаційний стенд про меню. Також встановлені рукомийники. Монітори відмічають, що мило, яке було на рукомийниках – не використовувалося. За словами представників колонії, кожний засуджений має своє мило та користується саме ним. На кухні повивало приємним запахом приготовленої їжі. Монітори скуштували приготовлену їжу й відмічають, що органолептичні властивості їжі достатньо непогані. Є власна хлібопекарня. У приміщені зберігання сухих харчових продуктів є дві нові морозильні камери. У всіх засуджених, які працюють на кухні, є належним чином оформлені медичні книжки.

V. Виробництво

Виробнича зона займає більше половини території установи. Однак функціонує лише декілька цехів. В колонії виготовляють металеві вироби, баки для сміття та дерев’яні барабани, також наявний швейний цех та гараж, де ремонтуються деталі автівок. У ремонтно-механічному цеху виготовляють металеві скоби. В швейному цеху виготовляють брезентові рукавиці та медичні маски. У гаражі проводились фарбувальні роботи. В деревообробному цеху заготовлювалась деревина для виготовлення дерев’яних барабанів для високовольтних дротів. Монітори спілкувались із кожним працівником підприємства у різних цехах. Відмічаємо, що абсолютно всі, крім одного бригадира швейного цеха, не могли відповісти про розмір їх винагороди за зроблену роботу. Також монітори відмічають, що працівники не обізнані з правилами техніки безпеки та охорони праці. Вони не використовують засоби індивідуального захисту – захисні окуляри, рукавиці та вушні затички («беруши»), хоча вони є в наявності, окрім вушних затичок.

VI. Лазне-пральний комбінат

Потім монітори відвідали лазню та пральню. У пральні використовуються старі, але справні пральні машини та промислова сушарка. На комбінаті є опалювані кімнати для сушіння білизни засуджених у вологу погоду та зимовий період часу. Душові кабінки розділені перегородками. На момент візити килимки сушилися в іншій кімнаті. Шторки були відсутні, що суперечить Європейським пенітенціарним правилам та не надає засудженим достатнього рівня приватності. На комбінаті є кімната фельдшера, де оглядають засуджених на предмет тілесних ушкоджень та приймають інші скарги на здоров’я. Монітори позитивно відмічають наявність ізольованого приміщення для анонімного огляду засуджених.

VII. Медична частина

Медична частина обладнана новим та необхідним медичним обладнанням, серед якого є нові апарати рентгену, ЕКГ, стоматологічне обладнання. Ліки поставляються в повному обсязі, дезінфікуючих засобів достатньо, але в дефіциті медичні маски. Штат укомплектований майже повністю (окрім посади фтизіатра). Стоматолог має можливість проводити видалення та санацію ротової порожнини.

На час візиту в медичній частині на стаціонарному лікуванні перебувало 6 осіб, ще 2 були в інфекційному відділенні з туберкульозом. Хворі зауважень не мали.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація