логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Кам’янської виправної колонії № 101

29.10.2020 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

І. Загальна інформація

23 жовтня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала ДУ «Кам’янська виправна колонія № 101». Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, які повторно відбувають покарання. Планове наповнення установи – 700 осіб. На день візиту в установі відбували покарання 384 особи. Чисельність адміністрації складає 201 чоловік. З початку року з установи звільнилося 146 засуджених. Установа була заснована в 60-х роках ХХ століття.

Щоб потрапити до установи моніторам потрібно було прийти шлагбаум, огорожу та врешті КПП. Монітори чекали прибуття представників адміністрації приблизно півгодини. Представники адміністрації перевірили документи моніторів і провели температурний скринінг, причому скринінг проводив не працівник медичної частини, а представник установи.

ІІ. ДІЗО/ПКТ

Спочатку монітори відвідали ДІЗО/ПКТ. На момент візиту в ДІЗО перебувало 12 порушників режиму. Камери ПКТ були пустими. Усього спочатку року у ДІЗО було поміщено 161 засуджений, до ПКТ – 1.

Камери ДІЗО перебувають у задовільному стані. Туалет у камерах відгороджений невисокою стінкою та має дверцята. Цього достатньо для збереження приватності. На час візиту в ДІЗО в кранах була вода, але не було ємності з кип’яченою питною водою. На питання моніторів, де питна вода, засуджений вказав на водопровідний кран.

Монітори поспілкувалися із засудженими, поміщеними в ДІЗО. Всі засуджені погоджувалися із застосованими до них дисциплінарними стягненнями.

ІІІ. Медична частина

Після цього монітори відвідали медичну частину. На момент візиту в медичній частині на стаціонарному лікуванні перебувало п’ять засуджених. Скарг на якість лікування монітори не отримали. Завідувач медичною частиною запевнила, що установа повністю забезпечена необхідними ліками, медичного персоналу достатньо. За рік в установі було направлено на лікарсько-консультативну комісію зі звільнення одну особу. Онкохворих та інших тяжких хворих в установі немає. Лабораторні аналізи для ВІЛ-інфікованих проводять вчасно завдяки тому, що у сусідньому населеному пункті розміщена спеціалізована лікарня ДКВС.

В установі було зафіксовано один випадок захворювання на коронавірусну хворобу – серед представників адміністрації. На сьогодні зростання кількості хворих на ГРВІ в установі немає.

Палати медичної частини перебувають у задовільному стані – не гірші ніж у лікарнях МОЗ.

Монітори ознайомилися з Журналом тілесних ушкоджень. За 2020 рік було зафіксовано 14 випадків виявлення тілесних ушкоджень. Однак монітори відзначають, що в журналі є помилки нумерації, чого аж ніяк не повинно бути.

IV. Житлова зона

В установі десять житлових відділень, всі вони – блочної системи. В чотирьох відділеннях виконаний капітальний ремонт.

Спочатку монітори відвідали відремонтоване відділення. Приміщення відділення світлі, чисті, охайні. Спальні кімнати в середньому розраховані на десять засуджених. В кімнатах встановлені металопластикові вікна. Санвузли відремонтовані, але з вигляду не нові. Неприємних запахів не було. У відділенні були дезінфікуючі засоби. У кранах була вода. На стіні монітори бачили бойлер.

У невідремонтованих відділеннях повсюди стоять двоповерхові ліжка. Відділення занедбані, але подекуди є косметичний ремонт. У деяких блоках було душно та відчувався неприємний запах. У відділеннях стоять дерев’яні вікна, завішені ганчірками.

У санітарних кімнатах є рукомийна система, яка перебуває у занедбаному стані. Труби іржаві, на стінах та кахлях – цвіль. В деяких відділеннях є рукомийники. У цих відділеннях кращий санітарний стан. Туалетні кімнати перебувають у задовільному стані, однак замість дверцят засуджені вимушені досягати приватності за допомогою синьо-червоних ганчірок.

V. Банно-пральний комбінат

У лазні установи виконано ремонт. Між місцями для миття встановлені перегородки, але відсутні шторки. Замість килимків використовуються дерев’яні піддоні, які підвищують ризик отримання засудженими травм.

В установі використовуються старі пральні машини, але начальник установи запевнив, що невдовзі буде закуплена нова техніка.

VI. Кухня та їдальня

Кухня перебуває у доброму стані. Під час візиту готувалася їжа для наступного прийому. Їжа виглядала задовільно, але їсти її монітори не стали б.

Їдальня простора та світла. В залі їдальні представлені витвори мистецтва. Представник адміністрації пояснив, що раніше в установі відбував покарання художник. Перед входом в їдальню є рукомийники, але відсутнє мило та рушники. Адміністрація запевнила, що у кожного засудженого є свій комплект. На стіні є інформаційне меню.

VII. Виробництво

На виробництві працює лише швейний цех. Раніше колонія обробляла граніт та переробляла пластик, але на сьогодні немає замовлень. Усі засуджені працюють за цивільно-правовими договорами, що робить трудові права засуджених менш захищеними.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація