логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Вільнянської виправної колонії № 20

28.10.2020 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

І. Загальна інформація

22 жовтня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала ДУ «Вільнянська виправна колонія № 20». Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, вперше позбавлених волі. Планова наповнюваність установи – 900 осіб. На день візиту в колонії перебувало 388 осіб.

Колонія функціонує з 1929 року. Особливістю установи є наявність при ній психіатричної лікарні.

На вході в установу моніторам провели температурний скринінг, але не запропонували рукавиці та маски.

ІІ. Житлове відділення

В установі працює дев’ять відділень. Всі вони – блочної системи. Протягом останніх шести років у шести відділеннях проведений капітальний ремонт. У зв’язку із відсутністю стабільного фінансування в інших житлових відділеннях ремонтні роботи виконуються за наявності коштів та за можливості. Великий внесок у ремонт житлових відділень здійснюють громадські організації, особливо релігійні.

Спочатку монітори відвідали три капітально відремонтовані відділення. Однак моніторам важко назвати це «капітальним ремонтом». В кімнатах встановлені металопластикові вікна. В цих відділеннях дотримуються норм площі на одного засудженого. У кімнаті для прийому їжі є холодильник, комірки для зберігання особистих продуктів харчування, електрочайник, микрохвильовка. Стіни у всіх відділеннях пофарбовані в зелений або рожевий колір. Подекуди на стінах вже виступила пліснява, що може погано впливати на здоров’я засуджених. На кухні встановлений бачок з питною водою, однак чомусь відсутній кран з технічною водою.

Санітарні вузли у двох відділеннях розташовані в окремому приміщенні, вхід в які лише з двору. В одному відділенні санітарний вузол міститься безпосередньо в самому відділенні. На час прибуття моніторів в установі не було води, тому в санвузлах стояв сильний запах нечистот. Через це засуджені вимушені були закривати отвори туалетів ганчір’ям. Однак треба зазначити, що за деякий час вода все ж з’явилася.

У санітарній кімнаті встановлені рукомийник та баки для збирання технічно води, що свідчить про часті перебої із постачанням води. Однак адміністрація колонії запевнила, що це тимчасове явище – через ремонт трубопроводу біля колонії. У санітарній кімнаті сконструйований саморобний літній душ. Кахлі та стеля вкриті пліснявою. Туалети розділені невисокими стінками та дверцятами, що недостатньою мірою дозволяє засудженим усамітнитися. В туалеті стіни також вкриті цвіллю.

Тільки в одному, ще не заселеному відділенні, монітори побачили гарно відремонтований туалет, до якого монітори не мали зауважень – тільки щодо низьких дверцят та перегородок.

В інших відділеннях санітарний стан ще гірший. У спальних кімнатах на стінах ще більше цвілі. У кімнатах прийому їжі є лише микрохвильовка, достатньо брудно. У спальній кімнаті встановлено багато двоповерхових ліжок, що суперечить Європейським пенітенціарним правилам та рекомендаціям Європейського комітету із запобігання катуванням. Лише в деяких відділеннях цвіль майже відсутня.

Із незрозумілих причин деякі кімнати мають набагато ошатний вигляд, ніж інші.

У цих відділеннях, на відміну від відремонтованих, санвузли розташовані безпосередньо у житлових секціях. Однак у туалетах виникла теча, через яку виник грибок та цвіль. Тож теча тут уже давно. У санвузлі є також літній душ.

Однак монітори відмітили старання керівника установи покращити умови утримання засуджених. Монітори розуміють, що в умовах залишкового фінансування кримінально-виконавчої системи неможливо досягти європейських стандартів.

Також монітори позитивно оцінюють, що завдяки встановленим електронагрівачам у кожному відділенні установі вдалося зекономити державі два мільйони гривень. Однак ці кошти повернулися до державного бюджету, тому що неможливо під час поточного бюджетного періоду перерозподілити статті розходів без відповідного рішення Верховної Ради України та направити ці кошти на поліпшення житлових умов.

ІІІ. Банно-пральний комбінат

В установі капітально відремонтовано лазню та пральню. У пральному відділенні встановлені нові машинки. Адміністрація запевнила, що потужностей вдосталь для потреб колонії.

У лазні також виконаний ремонт. Між місцями для миття є перегородки, є килимки, однак відсутні шторки. Монітори помітили на підлозі цвіль.

Також є перукарня, де засуджені можуть самостійно постригтися.

IV. Їдальня

На вході в їдальню встановлено лише два рукомийники, чого явно недостатньо для майже чотирьохсот засуджених. Також на момент візиту були відсутні мило та рушники.

Приміщення їдальні просторе, є дошка з інформаційним меню. На кухні установи саме готували їжу. Неприємні запахи були відсутні. Із приємних був запах хліба.

Адміністрація установи люб’язно надала моніторам санітарні книжки.

В установі є овочевий склад, який розташований неподалік від кухні. На момент візиту частину його було відремонтовано. Ця частина вже може експлуатуватися, в іншій проводився ремонт.

V. Виробництво

На промисловій зоні працює дев’яносто засуджених. Колонія спеціалізується на виробництві дерев’яних піддонів. Працівники не мали захисних окулярів та навушників. Пізніше засуджені продемонстрували окуляри та розповіли, що вони їх не використовують через незручність.

VI. ДІЗО/ПКТ

На час візиту моніторів у ДІЗО перебувало чотири особи, в ПКТ – три. Всього з початку року в ДІЗО було поміщено 165 порушників, у ПКТ – дев’ять. У камерах ДІЗО є необхідні меблі, встановлено металопластикові вікна. Туалет відгороджений невисокою стінкою. Питна вода відсутня.

VII. Медична частина

У медичній частині штат майже повністю укомплектований, вакантна лише одна посада фельдшера – 0,75 ставки. Працює начальник медичної частини, сімейний лікар, стоматолог, рентгенолог. Монітори були приємно вражені ввічливістю та високим професіоналізмом медичного персоналу, зокрема начальника медичної частини.

За словами начальника медичної частини, установа забезпечена ліками.

На момент візиту у медичній частині перебувало чотири засуджених. На якість медичної допомоги вони не скаржилися.

Палати медичної частини світлі, відремонтовані, ліжка нові.

Монітори також відвідали психіатричну лікарню при установі. Там засуджених утримують у камерах із косметичним ремонтом. Встановлені металопластикові вікна, які засуджені можуть відкрити. Однак монітори виявили, що у камерах відсутні туалети. Тож щоб вийти до туалету засуджений має прохати чергового. Проблему ускладнює ще й те, що в установі відсутній молодший медичний персонал і його функцію виконують самі засуджені.

Засуджені в лікарні приймають їжу окремо. Їжа надходить у спеціальних контейнерах із загальної кухні.

VIII. Дозвілля

В установі обладнані теплиці, у яких вирощують «апельмони» та гранати. Також практикується вирощування декоративних квітів та деяких культурних рослин, а саме баклажанів, помідорів та інших.

В колонії є сім релігійних течій. Також працює школа і ПТУ. В останньому можна здобути більше десяти різних професій.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація