логін / реєстраціяMenu

Моніторинґовий візит до ДУ «Торецька ВК № 2»

19.10.2020 | Максим Ревякін, Тамара Горбачевська, Павло Шваб | khpg.org

І. Загальна інформація

7 жовтня 2020 року відбувся моніторинґовий візит до Державної установи «Торецька виправна колонія № 2». До складу моніторинґової групи входили помічник народного депутата України Максим Ревякін та два журналісти – Тамара Горбачевська й Павло Шваб. Колонія розташована на околиці поміж териконів у місті Торецьк, Донецької області, де проходить лінія зіткнення Збройних сил України та незаконних збройних формувань. Як зазначалося в минулих звітах, із початком бойових дій та через розташування поблизу бойових позицій колонію неодноразово обстрілювали.

Торецька виправна колонія № 2 є установою виконання покарань середнього рівня безпеки для чоловіків, які засуджені вперше. Колонія розпочала свою роботу в 1958 році. На час візиту в колонії відбувало покарання 467 осіб, планова наповненість – 1350 осіб. На вході до колонії моніторам провели температурний скринінґ, а також запропонували маски та рукавички.

ІІ. Житлове відділення

У колонії є десять житлових відділень казарменого типу, які розміщені в трьохповерхових цегляних спорудах із окремим охоронним подвір’ям. Спочатку монітори відвідали останнє відремонтоване житлове відділення. Кімната для прийому їжі світла та охайна, без сторонніх запахів, є комірки для зберігання особистої їжі, холодильник, електричний чайник. Спальня зона розрахована на 15 осіб, деякі ліжка стоять окремо, а інші впритул одне до одного, що порушує соціальну дистанцію та приватність. Кімната велика та простора, сонячне світло потрапляє в достатній кількості. На деяких стінах наліплені фотошпалери із видами Нью-Йорка та Варшави. Туалети відремонтовані в позаминулому році. Між унітазами є перегородки та дверцята, але перегородки є достатньо низькими, що порушує приватність. Особи, що відбувають покарання, поскаржилися моніторам, що виконаний ремонт є неякісний й нові змінені стічні труби течуть, що створює неприємний запах та плісняву на стінах і стелі. За словами представників колонії, теча стічних труб відбувається, тому що нові пластикові труби під’єднанні до старих залізних, а також особи, що відбувають покарання, псують їх.

Щодо інших житлових відділень, то там житлові умови гірші. У туалетах побиті кахлі на стінах і на підлозі, але представники колонії стверджують, що в даному приміщені був розпочатий ремонт, але через відсутність стабільного фінансування завершити його не можуть. У деяких інших відділеннях у туалетах є стара рукомийна система та встановлений душ. У кімнаті частково виконаний косметичний ремонт, а саме пофарбовані стіни та стеля. Але вигляд у цієї кімнати захаращений. Унітази вмонтовані в підлогу та обкладені кахлем, є доволі високі перегородки між ними та дверцята, змивна система відсутня. Кухня стара та потребує ремонту, є столик, холодильник та комірки для зберігання особистої їжі. Спальна зона велика та простора, але увесь цей простір займають старі залізні ліжка, подекуди й двоповерхові, розташовані впритул одне до одного. В кімнаті відчувається специфічний запах та задушно. Деінде на стінах є пліснява. У житлових відділеннях є бак із питною кип’яченою водою.

ІІІ. Медична частина

Медична частина колонії перебуває в гарному стані та розміщена в окремій одноповерховій будівлі. На першому поверсі розташований денний стаціонар та відбувається прийом пацієнтів, а на другому – палати тривалого стаціонару. Моніторам вдалося поспілкуватися з керівницею, яка повідомила, що в установі укомплектовано 11 посад лікарів із 13 та повністю укомплектований молодший медичний персонал. За словами начальника медичної частини, установа достатньо забезпечена лікарськими засобами, також є новий рентген-апарат (у 2020 році здійснено 479 знімків) та встановлені по всіх кабінетах кварцові дезінфекційні лампи. Є стоматологічний кабінет, стоматолог працює до 15 години. Палати медичної частини перебувають у гарному стані: стіни та підлога пофарбовані, вікна металопластикові. Всюди чисто та охайно. Пацієнти вказували, що медична допомога їм надається у достатньому обсязі. На стаціонарі медичної частини перебуває 10 осіб. На гепатит в установі хворіє 40 засуджених осіб, 15 з них – на гепатит С. В медичній частині наявний прилад для загального аналізу крові, на якому було проведено більше 1000 аналізів протягом 2020 року. Усі хворі на ВІЛ отримують терапію.

IV. Їдальня

Далі монітори відвідали їдальню та кунню. Зала їдальні велика та простора, столи стоять рядами, на столах є сіль. Також у залі розміщене інформаційне табло про норму видачі продуктів харчування та меню на поточний день. Перед входом до їдальні є руко мийна система, проте вода туди майже не подається, у кранах вода з’являється лише у визначені години. Є мило, видно неозброєним оком, що ним користуються. Щодо кухні, то в середині чисто та охайно – віяло приємним та смачним запахом приготовленої їжі. У осіб, що працюють на кухні, є санітарні книжки.

V. Виробництво

За словами керівника виробництва, в колонії його майже немає. Основним виробництвом є металообробка, а саме виробництво скріпних частин та арок для проходження та підтримки породи в шахтах. Але на теперішній час із восьми шахт, що працювали на території міста та були основними замовниками, залишилося всього три. Тому замовлень мало і працює тільки один цех – інші законсервовано. На час візиту на виробництві працювало 5 осіб з 22 передбачених. В усіх є трудові договори. Загальна кількість посад – 36.

VI. ДІЗО/ПКТ/Дільниця СІ

Будівля дисциплінарного ізолятора розташована окремо в одноповерховій будівлі. Окрім того є відділення слідчого ізолятора. На час візиту в дисциплінарному ізоляторі перебувала 1 особа. Усі камери після нещодавнього ремонту, тому мають свіжий та чистий вигляд. До камери потрапляє достатньо денного світла, але відкрити вікно для провітрювання доволі незручно, бо потрібно видертися на батарею чи стати на ліжко, щоб дотягтися до мотузки, яка відчиняє вікно. А ось зачинити – доведеться вигадати інших механізм дій. У камері є рукомийник та туалет, який відгороджений та має дверцята. Щодо питної води, то її надають за проханням особи, яка відбуває дисциплінарне покарання.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація