логін / реєстраціяMenu

Моніторинґовий візит до ДУ «П’ятихатська виправна колонія № 122»

16.10.2020 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

І. Загальна інформація

2 жовтня 2020 року моніторинґова група у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів Ганни Овдієнко й Павла Шваба відвідала Державну установу «П’ятихатська виправна колонія № 122». Ця колонія є установою середнього рівня безпеки для чоловіків, які раніше відбували покарання. Заклад розташований у селі Красноіванівка П’ятихатського району Дніпропетровської області, що за 8 км від міста П’ятихатки. Колонія утворена 1983 року як виправно-трудовий профілакторій для відбування покарання особами, які злісно ухилялися від сплати аліментів або ухилялися від праці на державних та колективних підприємствах держави. Охоронні споруди, приміщення установи були побудовані навколо та поряд з цегельним заводом, який існував у селі Красноіванівка з повоєнного часу. З 1995 року установа перепрофільована в установу виконання покарання № 122.

На вході в установу моніторам провели температурний скринінґ, а також запропонували маски та рукавички. За словами представників колонії, засоби індивідуального захисту були придбані власним коштом адміністрації.

ІІ. Кімнати побачень

Після проходження КПП монітори відвідали кімнати короткострокових та довгострокових побачень. У кімнатах наявна спільна кухня та спільний санітарний вузол, які нещодавно відремонтовані та мають охайний вигляд. На кухні є усе необхідне начиння, електричні плити та мікрохвильовки. Також є окрема зона для дітей.

На жаль, ані кімнати для короткострокових побачень, ані кімнати для довгострокових побачень не функціонують з березня 2020 року через карантинні обмеження, введені Міністерством юстиції. Засуджені мають можливість спілкуватися з відвідувачами через подвійне скло телефонним зв’язком.

III. ДІЗО

Дисциплінарний ізолятор розташований окремо в одноповерховій будівлі. На час візиту в ДІЗО було поміщено декілька осіб. За словами представників адміністрації, застосування такого виду покарання відбувається вкрай рідко. Камери недавно відремонтовані – виконано косметичний ремонт. Також там є рукомийник та туалет, який відділений невеликою стінкою. Питна вода, за словами представників колонії, надається на прохання особи, яка відбуває дисциплінарне стягнення. Вікно відчиняється, але потрібно витратити додаткові зусилля для його відкриття, а саме залізти на столик. Також у камері вставлений відеонагляд, який, як зазначають представники колонії, не порушує приватність.

IV. Медична частина

Медична частина розташована в одноповерховій будівлі, яка розділена на дві частини – приймальню та стаціонар. В палатах світло й чисто. Вони розраховані на 2–5 осіб. Ремонт виконано на початку в 2000 року. Ліжка залізні, є шафа для зберігання особистих речей пацієнтів та тумбочки біля кожного ліжка. Душова кімната поєднана із туалетом. Кухня світла та має необхідне начиння. В медичній частини є сучасний рентген-апарат, починаючи із середини 2019 року проведено 670 знімків. Також є стоматологічний кабінет.

Моніторинґова група поспілкувалася із начальником медичної частини, який запевнив, що медична допомога надається засудженим у достатньому обсязі, ліків та лікарів вистачає. Однак пізніше засуджені повідомили моніторам, що ситуація насправді є дещо гіршою. Зокрема, засудженим медична допомога вчасно не надається, ліки у медичній частині є лише найпростіші, а всі інші мають придбати родичі засуджених.

До моніторів звернувся засуджений, який страждає від постінсультного стану. У нього періодично піднімається тиск вище 180/100 мм. рт. ст, але в медичній частині йому допомогу не надають, а замість неї виганяють з нецензурною лайкою.

Прагнучи розібратися в ситуації, яка виникла, помічник народного депутата та журналісти прослідували до медичної частини разом із хворим засудженим. Там засудженому виміряли тиск, який виявився 220/110 мм. рт. ст. Оскільки цифри були завеликі, монітори попросили негайно надати допомогу засудженому. У відповідь начальник медичної частини почав кричати на хворого, ображати його, виявляти неповагу. Він також казав, що засуджений сам не п’є необхідні ліки, а потім скаржиться на хворобливий стан. Але коли монітори проглянули список призначених медичних препаратів, то виявили, що серед них був «Ібупрофен», який підвищує тиск. Звісно, монітори не можуть оцінити якість надання медичної допомоги, однак вважають неприпустимим образливий тон розмови із хворим засудженим. Більш того, загальновідомим є факт, що гіпертонічним хворим, особливо у стані загострення, неможна хвилюватися, а слова начальника медичної частини явно викликали стрес у хворого.

V. Житлове відділення

Далі монітори відвідали дільницю ресоціалізації № 1, де закінчувався капітальний ремонт. Встановлені нові рукомийники, унітази та бойлер для постійної подачі гарячої води. Також замінено старі дерев’яні вікна на металопластикові. За безперервного фінансування представники колонії планують провести подібний ремонт у всіх житлових відділеннях. Усі житлові відділення казарменого типу.

В інших житлових відділеннях виконано косметичний ремонт. У туалеті є рукомийна система, де є дезінфікуючі засоби для рук. Також у туалеті встановлений бойлер та є душова кабінка, що дає змогу особам, що відбувають покарання, митися частіше, аніж один раз на тиждень – за графіком лазні. В кімнаті для прийому їжі є питна кип’ячена вода та необхідне кухонне начиння. Щодо спальної зони, то монітори помітили двоповерхові залізні ліжка, що, за словами представників колонії, є тимчасова необхідність через ремонт житлового відділення. Монітори помітили, що у спальній зоні перебуває приблизно 50 осіб. Окрім того, деякі ліжка розташовані близько одне до одного, що порушує соціальну дистанцію карантинних заходів, а також приватність.

VI. Виробництво

Виробництво в колонії представлене деревообробкою та майстернею. Майстерня розташована на третьому поверсі одного із житлових відділень. У майстерні працювало більше за 10 осіб, які займалися нарізанням та шиття поліетиленових торбин. Монітори зауважили, що майстерня розташована незручно, а під час роботи осіб, які відбували покарання, від нарізання поліетилену віяло неприємним запахом паленої пластмаси. Усі працівники були без респіраторів. У приміщені виконаний косметичний ремонт, але в деяких місцях на стінах є пліснява. Щодо деревообробного цеху, то офіційно тут працюють усього 12 осіб. За словами представників адміністрації, на теперішній час замовлень дуже мало, а то й взагалі немає, тому до праці залучають мало осіб.

VII. Лазне-пральний комбінат

Ремонт лазні здійснено у 2014 році, але вона й досі перебуває в охайному та придатному до користування стані. Душові кабінки обладнані шторками та гумовими килимками. Вода нагрівається дров’яною пічкою. У роздягальні є місце для лікаря-терапевта, що проводить огляд тілесних ушкоджень. Особи, що відбувають покарання, мають змогу митися один раз на тиждень. У цьому році було придбано нові пральні машинки, які є ефективними та економічними.

У приміщенні лазне-пральному комбінаті є перукарня, де особи, що відбувають покарання, мають змогу постригтися безкоштовно.

VIII. Їдальня

Далі монітори відвідали їдальню. Зал їдальні просторий та світлий, столики розраховані на шість осіб. Рукомийна система в робочому стані, є мило та засіб для дезінфекції рук. В залі їдальні є меню страв на день. В усіх приміщеннях зроблений ремонт. В їдальні пахне приємно – смачною їжею. Окрім того, моніторам запропонували скуштувати хліб власного виробництва.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація