логін / реєстраціяMenu

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Криворізька виправна колонія № 80»

08.10.2020 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

Загальна інформація

1 жовтня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала з контрольним візитом ДУ «Криворізька виправна колонія № 80». Нагадаємо, попередній моніторинговий візит відбувся 11 листопада 2019 року. Під час попереднього візиту їдальня, кухня та лазня перебували у стані ремонту. Також в установі були суттєві проблеми із наданням медичної допомоги та штатним наповненням медичної частини працівниками.

Криворізька виправна колонія – установа середнього рівня безпеки для чоловіків, які вперше засуджені до позбавлення волі. Планова наповнюваність установи – 1200 осіб, на момент візиту в колонії перебувало 834 засуджених, однак керівник установи повідомив, що у зв’язку з ліквідацією іншої установи, колонія незабаром буде заповнена на 100 відсотків. Зазначимо, що на таку велику кількість засуджених чисельність адміністрації становить лише 190 осіб. Це, як зазначив начальник, є кадровою неукомплектованістю. За досвідом моніторів, пропорція представників адміністрації до засуджених складає 1 до 2 або навіть 1 до 1.

Спочатку монітори відвідали їдальню, яка на момент попереднього візиту перебувала у стані ремонту. Наразі їдальня та кухня повністю відремонтовані. В їдальні обладнана лінія роздачі. Засуджені спочатку миють руки, потім отримують їжу і далі проходять за стіл для прийому їжі.

Далі монітори відвідали лазню, яка також під час попереднього візиту перебувала у стані ремонту. Моніторів приємно здивувало, що лазня також була повністю відремонтована. Є нові пральні машинки, нові душові кабінки. У душових кабінах наявні килимки, але відсутні штори. Начальник колонії запевнив, що від шторок відмовилися самі засуджені.

Останньою монітори відвідали медичну частину. На превеликий жаль моніторів, ситуація у медичній частині з 2019 року не змінилася. У медичні частині й досі немає начальника, є лише два лікарі – стоматолог та інфекціоніст на півставки. Два фельдшери працюють також на півставки. На момент візиту на місці був стоматолог та один фельдшер. У медичній частині перебувало 14 засуджених. Фельдшер розповів моніторам, що медична частина здатна самостійно ставити діагнози та лікувати лише найпростіші хвороби. У інших випадках засуджених доводиться вивозити до закладів МОЗ або до закладів ЦОЗ ДКВС України.

Керівництво установи зазначило, що продовжує існувати проблема з умовно-достроковим звільненням засуджених, які мають позитивну характеристику та клопотання щодо яких подає безпосередньо сама адміністрація. Прокурори заперечують проти таких подань, а суд стає на бік органів прокуратури. Унаслідок цього 60 відсотків клопотань залишаються без задоволення. Засуджені, які відповідно до чинного законодавства мають право звільнитися умовно-достроково, продовжують відбувати покарання у колонії.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація