логін / реєстраціяMenu

У псевдолікувальних закладах примусово утримували 145 людей

20.05.2020 | ПК

19 травня 2020 року 21 учасника організованої злочинної групи повідомлено про підозру за фактами незаконного викрадення людей, обмеження їхньої волі шляхом поміщення до спеціально пристосованих житлових приміщень, катування, – повідомляє Офіс генпрокурора. Незаконно позбавлених волі людей утримували на території Рівненщини та Тернопільщини.

За даними слідства, житель Рівного створив та очолив під виглядом громадської організації злочинну групу. До її складу він залучив ще 20 учасників, у тому числі раніше судимих осіб. Діючи упродовж 2016–2020 років у складі міжрегіональної організованої групи, за грошову винагороду вони викрадали людей на території східних та західних областей України та примусово перевозили їх до п’яти так званих «лікувальних центрів» на території Рівненської області та одного закладу у Тернопільській області.

Викрадених осіб незаконно утримували проти волі в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги для позбавлення від наркотичної, алкогольної та інших видів залежності. Зацікавлені особи здійснювали за це періодичну оплату – від 5 до 12 тис. грн на місяць.

За порушення режиму перебування, а також спроби втекти до утримуваних застосовувалися насильницькі дії: поміщення до спеціально ізольованих приміщень («карцерів»), спричинення тілесних ушкоджень, примусове введення психотропних та наркотичних речовин і такі інші дії з метою придушення волі.

19 травня 2020 року на підставі ухвал слідчого судді правоохоронці провели 27 трусів на території Рівненської та Тернопільської областей, зокрема у так званих «реабілітаційних центрах», за адресами проживання осіб, причетних до вчинення вказаних злочинів, у транспортних засобах, що їм належать.

У шести «реабілітаційних центрах», що працювали без будь-яких дозвільних документів та медичного персоналу, виявлено 145 незаконно утримуваних осіб з різних регіонів України, документи, що посвідчують їхню особу, комп’ютерну техніку, засоби мобільного зв’язку, чорнові записи про діяльність цих закладів, грошові кошти, банківські картки, рекламну продукцію щодо нарко- та алкозалежності, медичні препарати та інше.

14 осіб, у тому числі організатора та активних учасників міжрегіональної злочинної групи, затримано, слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні тривають.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація