логін / реєстраціяMenu

«Дії співробітників ВК-25 відповідали вимогам законодавства...» – особливості листування з ДКВС

16.03.2020 | Ірина Скачко | khpg.org

«Чи маєте ви вплив на своїх підлеглих?» – звернувся директор ХПГ Євген Захаров ще 6 лютого до міністра юстиції України Дениса Малюськи, заступника міністра юстиції Віталія Василика, в. о. голови ДБР України Ірини Венедиктової, тодішніх начальника адміністрації ДКВС України Василя Коробка та Генерального прокурора України Руслана Рябошапки. Мова йшла про ситуацію з розслідуванням подій в Олексіївській колонії № 25.

Тоді, на початку лютого, до правозахисників надійшла інформація про те, що на ув’язнених колонії, які написали до прокуратури та ДБР заяви про злочини у закладі, чиниться тиск, їх примушують відмовлятися від скарг.

«Ми чекаємо рішучих дій від Міністерства юстиції України проти незаконних практик в ОВК № 25 й інших установах виконання покарань, забезпечення заходів безпеки для потерпілих й ефективного розслідування злочинів від ДБР та процесуального керівництва в Офісі Генерального прокурора, і забезпечення нагляду за законністю та превенцією нових злочинів від органів прокуратури», – зазначав тоді у зверненні Євген Захаров.

Відповідь прийшла від Міністерства юстиції, коли вже й не чекали, – 11 березня. Лист ХПГ, як водиться, у Міністерстві спустили вниз, до Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань, співробітників якого, власне, і звинувачують у порушенні закону.

Згідно зі статтею 20 закону України «Про звернення громадян», відреагувати на цей лист чиновники мали протягом місяця. Втім, вони вклалися у крайній термін – 45 днів: саме стільки можна думати над відповіддю можновладцеві, якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо. Тут і не посперечаєшся: справа, дійсно, не проста. Що ж відповіли нам представники ДКВС, які так довго розмірковували над порушеними у зверненні ХПГ питаннями?

Отже, твердження перше: «Дії співробітників державної установи „Олексіївська виправна колонія (№ 25)“ щодо застосування фізичної сили… в повній мірі відповідали вимогам чинного законодавства». Було б цікаво почитати закон, який дозволяє «процедуру», коли спецназ примушує побитих засуджених повзти сходами на животі із зафіксованими ззаду руками – кайданками або стяжками.

Твердження друге взагалі важко зрозуміти, адже одна його частина протирічить іншій: «...через несправність системи енергопостачання…, були деякі проблеми з роботою відеоспостереження. Порушень порядку здійснення відеоспостереження… не встановлено». Тобто несправна в критичний момент система не є порушенням порядку здійснення відеоспостереження?

Наступне: представники ДКВС запевняють, що протягом дії режиму особливих умов (з 18 до 28 січня) жодному з адвокатів не було відмовлено в доступі до установи. Правда? За нашими даними, з 09.01.2020 року адвокатів не допускали до ОВК-25 для надання правової допомоги засудженим 11 разів – не тільки під час режиму, але й пізніше. Лише зі зміною керівництва установи, починаючи з 21 січня, адвокатів – не більше одного за раз – стали поступово допускати на її територію. Ось, наприклад, відео, як адвокатці Тамілі Беспалій відмовляють у зустрічі з клієнтом.

Ще одне дивне твердження від Північно-східного міжрегіонального управління: медичні працівники допускалися на територію установи бесперешкодно. Дивно, а у нас є інформація, що 13 січня разом із членом спостережної ради до колонії не допустили лікаря, який мав намір зафіксувати тілесні ушкодження у засуджених, отримані 8 січня під час попередження так званого бунту. Скільки разів до колонії не пускали моніторингову групу ХПГ, не будемо й рахувати.

І останнє: «Інформація щодо нібито побиття окремих засуджених 18, 29 січня та 3 лютого 2020 року свого підтвердження не знайшла». Як-то кажуть, хто б сумнівався! Виходить, все чудово у зразково-показовій Олексіївській колонії. Втім, слідство триває.


Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії № 25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші.

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії № 25.

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії № 25.

З початку року із заявами про скоєні в Олексіївській колонії злочини до ХПГ звернулося 39 потерпілих. Адвокати Харківської правозахисної групи звернулися до ДБР та Офісу Генерального прокурора з клопотанням про забезпечення захисту засуджених, що є потерпілими у кримінальному провадженні щодо подій в Олексіївській виправній колонії № 25. На них постійно чинять психологічний та фізичний тиск, їм погрожують, їх залякують, б’ють.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація