логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Личаківської виправної колонії № 30

29.01.2020 | Таміла Беспала, Володимир Глущенко, Ірина Скачко | khpg.org

21 грудня 2019 року представники Харківської правозахисної групи відвідали з моніторинговим візитом ДУ «Личаківська виправна колонія № 30».

Це заклад середнього рівня безпеки – для тримання чоловіків, засуджених на певний строк, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі. Зараз у колонії відбувають покарання 672 засуджених. При колонії діє Освітній центр, у якому навчаються 118 засуджених. Тут готують фахівців із восьми спеціальностей, серед яких, наприклад, оператор котельні, оператор комп’ютерного набору, пекар, електрик, зварювальник.

Промислова зона

У закладі займаються сортуванням пакетів, виготовляють меблі, ковані та бетонні вироби. Але основне – це виробництво електромереж для автомобілів «Фуджікура».

Монітори прийшли до колонії у вихідний день, тому не всі цехи промзони працювали. Виявилося, що засуджені працюють без трудових договорів. На зауваження моніторів про те, що це порушує трудове законодавство, представники адміністрації закладу пояснили, що підприємство не має ставок, усі засуджені, які бажають виходити на роботу, є відрядниками, інакше – підприємство буде збитковим.

Неофіційне працевлаштування – не єдина проблема на промисловій зоні колонії. Фактична кількість засуджених, виведених цього дня на працю, не співпадала із вказаною у рознарядках.

Журналу з техніки безпеки нам так і не показали.

Медична частина

Проблеми з документацією моніторингова група виявила і в медичній частині. Тут, за словами начальника, журнал госпіталізації взагалі не ведеться, як і журнал смертності. Журнал флюорографії «схований» у кабінеті рентгенолога, де йде ремонт і тому туди не можна потрапити. Журнал передачі медикаментів хворим від родичів начальник медичної частини також не зміг знайти.

Загалом, у медичній частині не вистачає лікаря-терапевта. Серед засуджених – 67 хворих на ВІЛ, антиретровірусну терапію приймають 65, двоє готуються до неї.

У журналі виявлення тілесних ушкоджень в осіб, які прибули до ВК № 30 9 записів, серед яких такі як: різана рана живота; закрита черепно-мозкова травма; струс головного мозку (пояснення – «послизнувся і впав у туалеті»); перелом нижньої щелепи («вдарився самостійно») тощо.

У палаті, де перебував засуджений із захворюванням легенів, скло було заклеєне скотчем, у палаті було досить холодно.

Їдальня

На рукомийній зоні в їдальні немає освітлення, відсутнє мило й рушники. Зал великий (це актовий зал), але є сторонні запахи.

У їдальні працюють десять засуджених, але їхні санкнижки, зі слів адміністрації, зберігаються у вільнонайманого начальника їдальні, робочий день якого закінчився.

На вечерю була риба, яка мала апетитний вигляд. Дієтичного харчування немає, не зважаючи на те, що серед хворих багато засуджених із гепатитом і хворобами ШКТ.

Житлова зона

Перше відділення майже відремонтоване (на другому поверсі триває ремонт). Тут створені непогані умови: чисто, просторо.

Дільниця соціальної реабілітації також у непоганому стані.

Але такі умови не скрізь. Одне з відділень очевидно переповнене: двоярусні ліжка стоять впритул одне до одного, завішені ковдрами. Деякі кімнати неможливо було сфотографувати, щоб в кадр не потрапили засуджені.

ДІЗО

До ДІЗО потрапляють близько 140 засуджених на рік. На момент візиту один засуджений перебував на ДІЗО, і один у приміщенні камерного типу. В ізоляторі досить холодно.

Банний комплекс

У банному комплексі є окремі кімнати для ремонту одягу та прасування.

Працює перукарня.

Душ потребує ремонту, кабінки не закриті, що порушує право засуджених на приватність.

Рекомендації:

• вирішити питання з трудовими договорами;

• привести умови проживання в усіх відділеннях у відповідність до норм, зафіксованих у законодавстві;

• знайомити працівників промислової зони із технікою безпеки на виробництві, вести відповідний журнал;

• належно вести документацію в медичній частині;

• завершити ремонт рентген-кабінету;

• обладнати душові кабінки у банному комплексі принаймні занавісками.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація