логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Львівської багатопрофільної лікарні № 19 ДУ ЦОЗ ДКВС України

23.01.2020 | Таміла Беспала, Володимир Глущенко, Ірина Скачко | khpg.org

Пліснява, оголені дроти, подерті матраци – члени моніторингової групи були шоковані станом палат у Львівській міжобласній багатопрофільній лікарні.

21 грудня 2019 року представники Харківської правозахисної групи відвідали з моніторинговим візитом Міжобласну багатопрофільну лікарню при Львівській установі виконання покарань № 19.


Офіційна інформація: У медичному закладі отримують стаціонарне лікування засуджені з виправних колоній Львівської, Волинської, Рівненської, Закарпатської та Тернопільської областей. Крім того, саме тут надають допомогу хворим на онкологічні захворювання ув’язненим із усіх установ ДКВС України. У лікарні діє 3 відділення: терапевтичне, онкологічне та хірургічне. Лікарня розрахована на 120 пацієнтів, зараз на стаціонарному лікуванні перебувають 120 хворих.


Про цю лікарню зазвичай непогано відгукуються колишні пацієнти. Тим більшим було наше здивування, коли ми побачили жахливий санітарний та протипожежний стан приміщень, у яких перебувають хворі. На стелях і стінах камер «квітне буйним цвітом» пліснява.

В деяких приміщеннях досить холодно. У двох палатах розбиті вікна. Щоб обігрітися хворі вмикають обігрівачі. При цьому електромережі, здається, не знали ремонту від часів другої світової війни: розетки ледь тримаються у стінах, якісь саморобні дроти тягнуться просто під ногами.

Ліжка і матраци – старі. Постільна білизна витерта, до того ж, здається, є не у всіх пацієнтів.

Нормальної питної води в палатах немає. Хворі зізнаються, що набирають її з-під крана, відстоюють у пляшках. Більшість рукомийників потребує ремонту.

Туалети типу «дірка в долівці» часто просто завішені якимось ганчір’ям.

Більш-менш непоганий стан палат, де перебувають хворі жінки. Тут принаймні стоять нормальні унітази.

Адміністрація лікарні запевнила, що з медикаментів усе є, але під час огляду журналу передачі медикаментів родичами засуджених виявилося, що з волі передають багато різних препаратів: глюкозу, пластирі, левомеколь, лідокаїн, церукал, цефтріаксон тощо.

Крім того, не зважаючи на наявність ліцензії, у лікарні немає сильнодіючих знеболювальних для хворих у хірургічному та онкологічному відділеннях. Найсильнішим знеболювальним, яке надається хворим, є кейвер – нестероїдний протизапальний препарат сильної дії, який не бажано вживати довше двох діб поспіль.

Флюорограф на момент нашого візиту тиждень як не працював – ремонт.

Із позитивного: операційні зали відремонтовані і добре обладнані.

Слід відзначити, що під час нашого візиту представники адміністрації УВП № 19, що супроводжували моніторингову групу, поводилися дещо агресивно, розмовляли на підвищених тонах. Правозахисникам дорікали, що вони зациклились на правах засуджених і не поважають прав працівників ДКВС.


Дуже важко давати рекомендації при такому стані речей. Головне – негайний капітальний ремонт більшості палат, зокрема, електромереж. Адже може трапитися лихо.

Начальниця лікарні лише нещодавно обійняла цю посаду. Сподіваємося на позитивні зміни.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація