логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії № 40

08.01.2020 | Таміла Беспала, Володимир Глущенко, Ірина Скачко | khpg.org

20 грудня 2019 року представники Харківської правозахисної групи відвідали з моніторинговим візитом ДУ «Дрогобицька виправна колонія № 40». Цей виправний заклад має більш ніж сторічну історію. Його будівництво завершили ще при Австро-Угорській імперії – 1911 року.


Офіційна інформація: Тут відбувають покарання 496 засуджених. У багатомісній камері для засуджених до довічного покарання проживає вісім людей, у секторі максимального рівня безпеки – 35.

Через «поважний» вік колонії частина будівель, у яких не тримають засуджених, буквально розсипається і потребує не просто ремонту, а ґрунтовної реконструкції. Нещодавно було відремонтовано два дахи гуртожитку.

Станом на 20 грудня 10 засуджених звернулися до адміністрації щодо виготовлення паспортів. З початку року виготовлено 48 паспортів.

Від 2002 року в установі функціонують 4 класи Дрогобицької вечірньої (змінної) школи № 1. Зараз середню загальну освіту здобувають 85 засуджених.


Житлова зона

Планування житлових секторів Дрогобицької колонії, схоже, збереглося ще з австро-угорських часів і є досить розумним: камери здебільшого розраховані на двох засуджених, на верхньому поверсі крізь скляну стелю до спільних коридорів потрапляє сонячне світло.

Засуджені можуть користуватися спортивним майданчиком, тренажерним залом.

Є приміщення для церковних служб кількох конфесій, кінозал, художня майстерня.

Сектор довічників

Умови життя довічно ув’язнених відповідають стандартам. Є комп’ютерний клас.

Дещо здивували годівнички у дворі сектору (зверху він накритий сіткою, і жоден птах сюди потрапити не може).

ДІЗО

В цілому дисциплінарний ізолятор має стандартний вигляд. На момент моніторингового візиту в ньому було досить холодно.

Промислова зона

Зараз виробництво установи представлене кількома підрозділами: дільниця автомайстерні, пилорама, дільниця збирання палетних бортів, цех сушіння деревини. Адміністрація надала моніторам для ознайомлення рознарядку на вивід засуджених до виробничої зони підприємства на роботу. Згідно із цим документом у період від 16 до 20 грудня на виробництві було задіяно 20 засуджених.

У промисловій зоні колонії монітори зустріли засудженого з досить помітним синцем під оком. Молодий хлопець пояснив, що його вдарило щіпкою, коли він колов дрова. Засуджений запевняв, що вчасно отримав допомогу в медичній частині, але згодом ми не знайшли жодного запису про це в журналі обліку звернень із тілесними ушкодженнями.

У деревообробному цеху є аптечка, але в ній зберігається лише сумнівної стерильності вата. Журналу з техніки безпеки на промисловій зоні моніторам ніхто не надав.

Підсобне господарство

У підсобному господарстві засуджені вигодовують свиней і свійську птицю. Чоловік, який доглядає за тваринами, мешкає в будиночку поруч із пташником і хлівом. Умови життя – як в сільській хаті, опалення – пічне.

Медична частина

Штат медичної частини не доукомплектовано: не вистачає лікаря-терапевта. У колонії перебувають 22 людини, хворі на ВІЛ, усі отримують антиретровірусну терапію.

Як запевнили представники медичної частини, медикаменти родичі до колонії не передають – немає необхідності.

У 2019 році в колонії не зафіксовано жодної смерті, розповідають представники адміністрації, проте у 2018 – дві, одна з яких – суїцид. У журналі травматизму ми знайшли такі записи: «травматичне від членування нігтьової та середньої фаланг другого та третього пальця, рвані рани четвертого, п’ятого пальців правої руки»; «різана рана внутрішньої поверхні передпліччя»; «різана рана шиї».

Рентгенкабінет, як і в інших установах відбування покарань у Львівській області, ремонтують.

У колонії діє добре обладнаний кабінет психологічної допомоги. Слід зазначити, що лікар активно залучає волонтерів з числа засуджених. Вони, наприклад, допомагають виявляти серед співкамерників осіб, схильних до суїциду.

Склад і магазин

На складі – чисто, сухо, великі запаси продуктів.

У магазині цінники є не на всіх товарах. Нам показали прейскурант, втім у ньому не скрізь було вказано об’єм товару. Тож судити, наскільки вартість продуктів у колонії відрізняється від цін на волі, складно. Чомусь найбільш широко в магазині представлені… віники. Найдорожчим товаром у магазині є «костюм робочий» за 577 грн.

Їдальня

За кілька днів до моніторингового візиту в установі згорів трансформатор, тож електричне обладнання на кухні не працювало, а воду і струм в деякі приміщення колонії подавали за графіком. Доки тривав ремонт трансформатора, всю їжу в колонії готували на дровах. Цього дня смажили рибу і варили юшку. Остання була досить дивного кольору.

У їдальні є дієтичний зал, але дієтичне харчування ніхто не отримує.

У рукомийній зоні є рушники і мило.

Банний комплекс

Через аварію на трансформаторі у день візиту у лазні не було світла.

Душові кабінки відкриті, не мають занавісок, що порушує право на приватність. Також ми не побачили гумових килимків.

Рекомендації

Серед відвіданих у Львівській області установ у Дрогобицькій колонії моніторингова група виявила найменше недоліків. Втім, кілька рекомендацій все ж є:

• обладнати промислову зону стандартними аптечками із відповідним начинням;

• регулярно знайомити працівників промислової зони із технікою безпеки на виробництві, вести відповідний журнал;

• завершити ремонт рентген-кабінету;

• обладнати душові кабінки у банному комплексі принаймні занавісками;

• реконструювати історичні корпуси, що повільно руйнуються (втім, це, мабуть, адміністрації колонії без зовнішньої допомоги зробити не під силу).

____________

Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація