логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторингового візиту до Криворізької виправної колонії № 80

12.11.2019 | Володимир Глущенко, Таміла Беспала, Максим Ревякін | khpg.org

5 листопада 2019 року моніторинговою групою Харківської правозахисної групи у складі Максима Ревякіна, Таміли Беспалої та Володимира Глущенка, помічника-консультанта народного депутата України, була відвідана установа виконання покарання «Криворізька виправна колонія (№ 80)».

На вході колонії моніторингову групу зустрів особисто начальник установи, перевірив документи та без зволікань допустив до ввіреної йому колонії. Що перш за все вразило – це територія установи, яка має площу 38 гектарів. Звісно, основна частина – це промислова зона.

КВК № 80 – установа середнього рівня безпеки для чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк. У 1954 році на території колишнього табору для військовополонених створено лагерне відділення № 80. У квітні 1961 року закінчилося будівництво нового комплексу основних будівель колонії, у зв’язку з чим спецконтингент був переведений на нове місце дислокації, де розташований до теперішнього часу. Назву «Лагерне відділення № 80» перейменовано на Криворізьку виправну колонію № 80. Це досить стара установа виконання покарання, збудована за радянських часів, потребує ремонту та вкладення значних коштів з державного бюджету.

На момент візиту в установі відбували покарання 675 засуджених до позбавлення волі, з них працюючих на виробництві – 78 осіб.

Житлові приміщення

Моніторингова група відвідала два житлові відділення, одне з яких відремонтоване, друге перебуває у стадії ремонту. Приміщення досить чисті, білизна на ліжках також чиста, охайна, спальні місця покриті простирадлами, неприємні запахи відсутні. Є питна вода в баках. У приміщенні, яке ремонтується, зберігаються будівельні матеріали, від стелі відійшли пластикові панелі. У ділянці соціально-психологічної служби, де житлове приміщення було щойно відремонтоване, санвузол розташований у іншому приміщенні, у зв’язку з чим вхід до нього – з вулиці. Загалом перенаселення в житлових приміщеннях не спостерігається, кричущих порушень санітарних норм під час огляду житлових приміщень виявлено не було. У кожному приміщенні є дерев’яні скриньки для звернень до прокурора та заявок для психолога. Скриньки опломбовуються прокурором та психологом особисто.

Їдальня

В їдальні також проводилися ремонтні роботи. Ремонтувався зал прийому їжі, відчувався запах фарби, були будівельні матеріали. Приміщення їдальні досить велике, столи стояли в залі хаотично. В рукомийнику вода при відкритті кранів текла, проте було відсутнє мило та рушники для витирання рук. На момент візиту було відсутнє меню, на що звернено увагу представників адміністрації. Хвилин через п’ять воно все ж таки з’явилося, але в залі для прийому їжі вивішене не було. Працівники кухні працювали в чистих білих халатах. В блоці для приготування їжі пахло їжею, сторонні запахи були відсутні. На перше були галушки, на друге – тушковане м’ясо з макаронами. Загалом засуджені на якість та кількість їжі не скаржилися.

ДІЗО-ПКТ

Моніторингова група завітала до камер ДІЗО-ПКТ. На час візиту моніторів у ДІЗО перебувало 9 засуджених, у ПКТ – нікого. В камерах утримувалися від одного до трьох засуджених. Перебування стандартне – підняті нари, сидіти можна лише на табуретці чи лавці. В камерах ДІЗО-ПКТ тепло, трохи душно, сторонні запахи відсутні. У коридорах і камерах встановлені LED-світильники для заощадження коштів і забезпечення належного рівня освітлення. Під час спілкування з усіма присутніми на ділянці ДІЗО скарг на безпідставне притягнення до відповідальності – не надходило, харчування задовільне, температурний режим, освітлення, ставлення адміністрації, зі слів засуджених, відповідають нормам. Надходили скарги на відсутність належної медичної допомоги, неуважне ставлення терапевта до виконання своїх обов’язків. Проте викликає стурбування кількість поміщених з початку року засуджених до ДІЗО – 427. Це, у порівнянні з іншими установами відбування покарання, дуже багато.

Медична частина

На превеликий жаль, ситуація з медичною допомогою є дуже складною. На момент візиту з лікарів працював лише терапевт із Жовтоводської виправної колонії № 26, якого попрохали тимчасово виконувати обов’язки в установі. Усі інші лікарі-спеціалісти відсутні. Причина – особливості контингенту та замала заробітна платня. Жодного медичного журналу, які мають бути у медичній частині установи, моніторинговій групі надано не було. Є сумніви, що вони взагалі наявні в медичній частині. Виконувачка обов’язків начальника медичної частини перебуває у відпустці та, зі слів керівництва, виходити не планує. На момент візиту на лікуванні перебували 9 хворих. Для повноцінного лікування засуджених намагаються направляти у багатопрофільну лікарню в м. Дніпрі на території УВП № 4. Проте заявки подаються, але відповіді немає. По одному з хворих засуджених направлено вже чотири заявки на госпіталізацію до МОБ, проте він досі перебуває в медичній частині, яка не в змозі надати адекватного його стану лікування через брак лікарів. В корпусі є стоматологічний кабінет, але стоматолога немає. В установі перебуває 36 осіб із діагнозом ВІЛ, 29 отримує антиретровірусну терапію.

Промислова зона

Промислова зона установи поділена на декілька виробничих приміщень різної спрямованості. Загалом тут працює 78 засуджених, як зазначено вище, промислова зона є дуже великою за площею, більшість приміщень цехів з часом розвалилися, вікна в них адміністрацією позабивані. Двері залишили відкритими для доступу та контролю з боку працівників колонії. Цеха, які працюють, намагаються ремонтувати, освітлили LED-світильниками, рівень освітлення задовільний. В працюючих цехах наявні кімнати для перевдягання, в яких тепло, та окремі душові. Працював цех з виготовлення запчастин для залізниці, а саме костилів і скоб. За словами адміністрації, збільшити потужність виробництва вони в змозі за наявності відповідних замовлень. Засуджені працювали у звичайному одязі, спецодяг був відсутній. На умови праці та виплату заробітної плати ніхто не скаржився, стверджували, що отримують заробітну плату вчасно, та відповідно до виконаної роботи.

Лазня

На момент візиту у лазні також проводилися ремонтні роботи. Зі слів керівництва установи, ремонт відбувається майже місяць. Засуджені у цей час приймають душ лише на житлових відділеннях. Проте у житловому відділенні лише одна душова кабінка, а враховуючи кількість засуджених , це є проблематичним.

Кімнати для побачень

Засуджені користуються кімнатами у встановленому законом порядку, скарг з цього приводу не надходило. Вартість послуги короткострокового побачення – 14 грн, тривалого за одну особу на добу – 85 грн, тривалого побачення в кімнаті підвищеного комфорту: за одну особа на добу – 150 грн. Кімнати облаштовані технікою та м’якими корпусними меблями, є умови для готування їжі та перебування дітей. На превеликий жаль, в одному й тому ж місті, а саме в державній установі «Криворізька установа виконання покарань (№ 3)» тривале побачення в кімнаті підвищеного комфорту на 2 особи за одну добу з опаленням становить 550 грн.

Проблеми

Керівництво колонії звернуло увагу моніторів на проблему з умовно достроковим звільненням засуджених, у яких підійшла пільга і які мають лише заохочення. Матеріали щодо таких засуджених направляються до суду, проте прокуратура заперечує проти такого звільнення. Навіть якщо районна прокуратура погоджується зі звільненням і суд першої інстанції задовольняє клопотання, то подається апеляційна скарга і в апеляційному засіданні обласна прокуратура завжди заперечує проти умовно-дострокового звільнення – рішення суду першої інстанції скасовується.

Також була озвучена проблема із ДМС щодо паспортизації засуджених. Особливо це стосується підтвердження громадянства стосовно певного проміжку часу. У більшості випадків відмова від оформлення паспорта засудженому не ґрунтується на букві закону, відмовляють лише з формальних підстав.

Наразі юристи ГО «ХПГ» вивчають зазначені проблеми та можливі шляхи їх вирішення.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація