логін / реєстраціяMenu

Адвокат рятує життя

30.10.2019 | Ганна Овдієнко | khpg.org

Деякий час тому до Харківської правозахисної групи звернувся чоловік – назвемо його Володимиром. На момент звернення до громадської приймальні нашої організації Володимир утримувався в Харківському слідчому ізоляторі, де очікував рішення свого кримінального провадження у Жовтневому районному суді. Однак чоловіка більше непокоїв стан власного здоров’я, аніж доля провадження.

Протягом довгих років Володимир слабував на складне захворювання хребта, яке викликало нестерпні болі та обмежувало в рухах. До затримання Володимир отримував лікування, однак з початком кримінального провадження опинився в слідчому ізоляторі, де необхідних спеціалістів просто не було. Проте відсутність лікування для Володимира може стати фатальною та призвести до інвалідності чи навіть до смерті.

Володимир двічі звертався до харківського Жовтневого районного суду із клопотаннями про забезпечення його якісною медичною допомогою. Своєю чергою суд зобов’язував Харківський слідчий ізолятор вивезти Володимира до лікарні для надання йому медичної допомоги, оскільки в медичній частині установи немає обладнання та необхідних спеціалістів. Однак адміністрація Харківського СІЗО ухвали суду ігнорувала, навіть незважаючи на те, що в Україні передбачена кримінальна відповідальність за умисне невиконання судових рішень.

Тоді Володимир написав скаргу до того самого Жовтневого районного суду про невиконання попередніх ухвал про надання йому медичної допомоги. Але тепер відмовив вже суд, пояснивши, що це начебто не його компетенція, а бездіяльність посадових осіб має оскаржуватися в адміністративному порядку. Втім, перспектива звернення до адміністративного суду не була райдужною – розгляд справи в адміністративному суді міг затягнутися на довгі роки, а медична допомога була потрібна невідкладно. Опинившись у безнадійному становищі, Володимир звернувся до Харківської правозахисної групи.

Наша адвокатка Таміла Беспала взялася за справу у жовтні 2019 року. Спершу вона подала запит до медичної частини Харківського СІЗО, щоб отримати медичну документацію Володимира, а після цього звернулася до Жовтневого районного суду із клопотанням у порядку ст. 206 КПК України. Ця стаття являє собою механізм екстреного реагування на кричущі порушення прав людини.

Адвокатка Таміла Беспала

Адвокатка підкреслювала, що таке питання має розглядатися саме в порядку кримінального судочинства, а не в адміністративному процесі, як суддя вказував раніше. І вчора, 29 жовтня 2019 року, Жовтневий районний суд міста Харкова зобов’язав Харківський слідчий ізолятор забезпечити надання Володимиру медичної допомоги.

Вітаємо нашу адвокатку з перемогою! Також маємо великі сподівання, що Володимиру нарешті медичну допомогу нададуть.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація