логін / реєстраціяMenu

Катування онкохворої в колонії – ДБР розпочало розслідування

30.10.2019 | Ірина Скачко | khpg.org

Приводом для цього стало звернення до Державного бюро розслідувань (ДБР) представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«За попередньою інформацією, працівники згаданої установи не забезпечили надання медичної допомоги онкохворій ув’язненій, – зазначила перша заступниця голови ДБР Ольга Варченко. – Жінка подала позов до Європейського суду з прав людини й виграла справу. ЄСПЛ зобов’язав Україну вжити заходів щодо дотримання вимог ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція), якою заборонено катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність поводження або покарання. Втім, на цьому історія не завершилася. Зі слів уповноваженого з прав людини, після вердикту суду онкохвору ув’язнену перевели до іншої установи виконання покарань. Проте під час транспортування працівники установи, які її супроводжували, ймовірно побили її, завдавши тілесних ушкоджень. Як йдеться у заяві, жінка припускає, що у такий спосіб службовці помстилися їй за те, що поскаржилася до ЄСПЛ».

Хоча у ДБР не називають імені засудженої, є підстави вважати, що йдеться про Анну Солопову, про яку ми неодноразово писали. Її інтереси захищає керівник Центру стратегічного захисту ХПГ адвокат Геннадій Токарев.

Анна Солопова

Дівчина, сирота та інвалід дитинства, підлітком потрапила в погану компанію, почала красти. У липні 2017 року її затримали за грабіж. У Дніпровському закладі виконання покарань № 4 у Анни виявили серйозне онкологічне захворювання. Лікування було призначено, але отримати його було важко. Дівчину не возили до спеціалізованої лікарні «внаслідок відсутності транспортних засобів для її конвоювання». За півтора місяці після встановлення діагнозу Анну жодного разу не вивезли до лікарні та навіть не перевели до медичної частини. Адвокату Геннадію Токареву довелося звернутися до Європейського суду з прав людини із заявою у порядку Правила 39 Регламенту Суду. 27 квітня 2018 року Європейський суд з прав людини зобов’язав Уряд України терміново забезпечити Анну медичною допомогою відповідно до встановленого діагнозу за призначеною схемою лікування. Дівчині нарешті почали проводити сеанси хіміотерапії на денному стаціонарі у Дніпропетровському обласному онкологічному диспансері. Щоправда, замість чотирьох препаратів за схемою, передбаченою відповідним протоколом лікування МОЗ України, їй давали лише один. Лікування проходило нестабільно, з великими кількамісячними паузами. ХПГ тоді зверталася до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, заступника Міністра юстиції Дениса Чернишова та керівника ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» Сергія Васильєва із закликом допомогти дівчині. Влітку цього року ЄСПЛ визнав ненадання медичної допомоги Анні Солоповій катуванням. Але на цьому історія не завершилася.

«30 серпня її раптово перевели відбувати покарання до ДУ „Кам’янська виправна колонія № 34“. Перед тим, як її посадили до конвойного автомобіля, раптово на неї накинулись декілька співробітників колонії з кийками, які безпричинно побили її та запхнули до „автозака“, – розповів на початку жовтня Геннадій Токарев у відкритому листі до Омбудсмана Людмили Денісової, міністра юстиції Дениса Малюськи, директора ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВСУ» Сергія Васильєва та інших можновладців. – У медичній частині при виправній колонії сказали, що її медична картка не була передана до них, а про її онкологічне захворювання і про необхідність продовження лікування лікарям невідомо».

Адвокат Геннадій Токарев

– Очевидно, що у такий спосіб керівництво ДУ «Дніпровська УВП (№ 4)» та її медична частина помстилися людині, яка насмілилась поскаржитись на них аж до Європейського суду, після рішення якого, безумовно, були негативні наслідки для певних осіб з числа адміністрації, – зауважив тоді адвокат Токарев.

Наразі досудове розслідування триває, всі факти будуть належним чином перевірені, йдеться на сайті ДБР.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація