логін / реєстраціяMenu

Двох патрульних підозрюють у катуванні

21.10.2019 | «Проти катувань»

Двом патрульним поліціянтам Васильківського відділу поліції ГУ Нацполіції в Київській області оголосили підозру в катуванні, – повідомляє сайт Державного бюро розслідувань (ДБР).

17 грудня 2018 року під час чергування на зупинці громадського транспорту в місті Василькову Київської області правоохоронці порснули в обличчя громадянину сльозогінним газом, завдали безліч ударів ногами та руками, а також два удари в область обличчя прикладом автомата «АКСУ 74». Причиною таких дій стала суперечка громадянина з працівниками поліції.

Потому правоохоронці наділи на потерпілого кайданки та відвезли його на службовому автомобілі у безлюдну місцевість у Васильківському районі Київської області. Там вони продовжили знущатися з громадянина, завдаючи йому ударів по різних частинах тіла, у тому числі прикладом автомата.

Після цього правоохоронці зачинили потерпілого в багажному відділенні службового автомобіля, завдавши при цьому додаткових ударів автоматом в область голови.

У цей час знайомі та родичі громадянина розшукували його й телефонували на номер «102», а також особисто з’являлися до Васильківського ВП ГУНП.

З метою приховування своїх злочинів поліціянти винесли постанову про вчинення потерпілим адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) та склали протоколи про адміністративне затримання і про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173 та ст. 185 КУпАП.

Завдані тілесні ушкодження підтверджені висновком судово-медичної експертизи. Крім того, судово-психологічна експертиза підтверджує, що описані дії працівників поліції викликали в потерпілого страждання та завдали йому суттєвої моральної шкоди.

Двох поліціянтів повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень:

• перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу, а саме умисному вчиненні дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, що спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян і супроводжувалися насильством, застосуванням спеціальних засобів, а також болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, вчиненому групою осіб без попередньої змови між собою, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України);

• катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення з метою примусити потерпілого вчинити дії, що суперечать його волі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України).

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Київської області. Досудове розслідування триває, готується клопотання про обрання поліціянтам запобіжного заходу.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація