логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: Вирок Крисіну залишено чинним

12.09.2019 | «Проти катувань»

Верховний суд України залишив вирок організатору «тітушок», обвинуваченого в координації нападів на активістів Євромайдану – Юрію Крисіну, вже засудженого за напад на журналіста В’ячеслава Веремія під час протестів, без змін, – повідомляє пресслужба Генеральної прокуратури України.

Ю. Крисін у судовій залі (архівне фото: hromadske.ua)

«Касаційним кримінальним судом Верховного Суду 10.09.2019 відхилено касаційні скарги сторони захисту та залишено без змін вирок Апеляційного суду міста Києва від 13.06.2018, яким Ю. Крисіна визнано винуватим у грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчиненому групою осіб, із застосуванням предмету, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень, що мало місце під час Революції Гідності в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року відносно журналіста газети „Вести“ В. Веремія, та засуджено на 5 років позбавлення волі, які належить відбувати реально», – мовиться в повідомленні.

Захисники Крисіна наполягали на скасуванні зазначеного вироку від 13.06.2018 та звільненні засудженого від відбування покарання з випробуванням.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Засуджений продовжує відбувати призначене вироком Апеляційного суду Києва покарання в одній із виправних установ.


Довідка «ПК». Журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Веремій разом із колегою на авті повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битками та зброєю, у касках, камуфляжі й чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.

В’ячеслав Веремій (фото: Сергій Нужненко, RFE/RL)

Розслідування вбивства тривало роками. Та попри розголос і особливу увагу всього українського суспільства до судових процесів, перший вирок суду, ухвалений у грудні 2017 року, вразив своєю несправедливістю: тоді підозрюваному в організації смертельного побиття журналіста Юрію Крисіну суд Києва призначив чотири роки позбавлення волі з випробувальним терміном два роки (фактично суд присудив йому умовний термін). Згодом, після апеляції, у червні 2018 року Апеляційний суд Києва засудив Юрія Крисіна до 5 років позбавлення волі.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація