логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: Верховний суд переніс засідання щодо Крисіна

30.07.2019 | Станіслав Козлюк

Верховний суд України переніс на 10 вересня засідання щодо організатора «тітушок», обвинуваченого в координації нападів на активістів Євромайдану – Юрія Крисіна, вже засудженого за напад на журналіста В’ячеслава Веремія під час протестів, – повідомляє видання «Тиждень.ua».

Ю. Крисін у судовій залі (архівне фото: hromadske.ua)

Перед початком судового засідання один із захисників Крисіна Всеволод Казмірук попросив суд надати йому час на ознайомлення з матеріалами справи.

«Дружина пана Крисіна не так давно підписала зі мною угоду, тому я не встиг ознайомитися з матеріалами справи. Прошу дати мені час, аби забезпечити Юрію Крисіну право на захист», – сказав він.

На уточнююче запитання суду, скільки саме часу потрібно, Казмірук сказав, що не більше місяця. Водночас представники прокуратури заявили, що «вимушені підтримати це клопотання».

Зауважимо, що прокурори не виключають, що в подальшому у Крисіна можуть з’явитися нові адвокати, які також потребуватимуть часу для ознайомлення з матеріалами справи.

«Хочу нагадати, що це вже п’ятий захисник Юрія Крисіна. Наразі ми можемо говорити про спробу зриву судових засідань, оскільки під час першого один з адвокатів засудженого хворів, інший не надав жодних пояснювальних документів. Під час другого засідання один з адвокатів продовжував хворіти, а другий був зайнятий у кримінальному проваджені. Сьогодні ми бачимо нового захисника, дуже сподіваюся, що отриманий час він максимально використає для ознайомлення з усіма матеріалами справи», – заявила журналістам прокурор Юлія Малашич.

Вислухавши сторони, суд ухвалив перенести розгляд касаційної справи на 10:00 10 вересня.


Довідка «ПК». Журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Веремій разом із колегою на авті повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битками та зброєю, у касках, камуфляжі й чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.

В’ячеслав Веремій (фото: Сергій Нужненко, RFE/RL)

Розслідування вбивства тривало роками. Та попри розголос і особливу увагу всього українського суспільства до судових процесів, перший вирок суду, ухвалений у грудні 2017 року, вразив своєю несправедливістю: тоді підозрюваному в організації смертельного побиття журналіста Юрію Крисіну суд Києва призначив чотири роки позбавлення волі з випробувальним терміном два роки (фактично суд присудив йому умовний термін). Згодом, після апеляції, у червні 2018 року Апеляційний суд Києва засудив Юрія Крисіна до 5 років позбавлення волі.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація