логін / реєстраціяMenu

До злочинної організації входили працівники правоохоронних органів

01.07.2019 | «Проти катувань»

Завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно учасників злочинної організації, до складу якої входили «кримінальні авторитети», діючі та колишні працівники правоохоронних органів, – повідомляє відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Слідством установлено, що учасники злочинної організації упродовж кількох років вчиняли на території Києва та Київської області тяжкі та особливо тяжкі злочини, у тому числі викрадали й катували людей, вимагали передачі 2,5 мільйона доларів США, автомобілів, нерухомості тощо.

Злочини ретельно готувалися та планувалися, за потерпілими (та їхніми транспортними засобами) проводилось приховане візуальне спостереження, вивчався їхній спосіб життя, розпорядок дня і майновий стан.

В одному з епізодів, жертв після викрадення відвозили до заздалегідь підібраного закинутого приватного будинку на околиці одного з селищ Київської області, де піддавали жорстоким і різноманітним тортурам, щоб змусити передати гроші та майно. Зокрема одним із методів знущань було, після багаточасового побиття, примусове годування жертви сіллю та позбавлення води. Серед жертв були й жінки.

У травні 2018 року була проведена перша спецоперація, у ході якої затримано 6 безпосередніх виконавців злочинів. У листопаді 2018 року в ході проведення другої хвилі обшуків затримали двох співорганізаторів цих злочинів, які входили до складу злочинної організації. Ними виявилися діючий співробітник ГУ СБУ в місті Києві та Київській області та колишній співробітник Центрального апарату СБУ. У березні 2019 року затримали ще 3 учасників злочинної організації, серед яких і керівника злочинної групи – начальника одного з міжрайвідділів ГУ СБУ в Києві та області.

Загалом затримано 11 учасників злочинної організації, серед яких – підполковник та двоє полковників Служби безпеки України, вилучено значну кількість вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухівки.

У кримінальному провадженні також одержано докази, що діяльність учасників злочинної організації координувалась з території Російської Федерації.

У травні та червні поточного року до суду передано обвинувальні акти стосовно 7 учасників злочинної організації, які обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 189 (вимагання), ч. 4 ст. 186 (грабіж), ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі), ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами і вибуховими речовинами), ч. 2 ст. 345 (насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї) Кримінального кодексу України.

Стосовно ще 4 осіб судами вже ухвалені обвинувальні вироки, які набрали законної сили.

Щодо всіх обвинувачених застосовані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Довідково: Максимальне покарання, передбачене КК України за вчинення інкримінованих учасникам злочинної організації злочинів, становить 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

29.06.2019
Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація