логін / реєстраціяMenu

Викрито мережу псевдореабілітаційних центрів. Звільнено близько 100 людей

01.07.2019 | «Проти катувань»

В ході спецоперації поліція спільно з прикордонною службою, під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області припинила діяльність трьох фальшивих «реабілітаційних центрів» – у Маріуполі, Львівській та Івано-Франківській областях. Про це повідомлено на сайті поліції Донеччини.

Під час масштабних слідчо-оперативних заходів правоохоронці встановили 12 учасників організації на чолі з організатором, громадянином РФ, які підозрюються в незаконному позбавленні волі людей. З «трудових таборів» звільнено близько 100 осіб. Медики перевірять стан їхнього здоров’я.

Задокументовано факти трудової експлуатації громадян у «реабілітаційних центрах», створених під вивіскою всеукраїнської благодійної організації. Докази збирали кілька місяців. Зловмисники набирали «трудові бригади» за оголошеннями, обіцяючи безкоштовно позбавити громадян від наркотичної та алкогольної залежності. Маскувалися під соціальних працівників.

У «пацієнтів» – чоловіків та жінок, відбирали документи, телефони, особисті речі та тримали їх у заручниках. «Реабілітація» полягала у важкій праці: на будівництві, розвантаженні, земельних роботах тощо. До тих, хто відмовлявся, застосовували заходи фізичного впливу. Умови проживання та харчування були мінімальними. Потерпілі весь час перебували під наглядом. Грошей за виснажливу роботу «полонені» не отримували, усі кошти йшли до «благодійної» організації та опинялися на особистому рахунку її керівника. З одного «реабілітаційного центру» він отримував до 4 тисяч гривень на день.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми». Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

29.06.2019
Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація