логін / реєстраціяMenu

«Спецназ ЛНР» відпрацьовував на в’язнях бойові прийоми, – СБУ

14.06.2019 | Денис Волоха | khpg.org

Передані українській владі з неконтрольованих територій ув’язнені розповідають про побиття, знущання, заборону української символіки та мови, а також примус до співпраці з «МГБ ЛНР».

На оперативному відео, оприлюдненому СБУ, зібрані фрагменти допитів засуджених, що відбували покарання в тюрмах ОРДЛО та були передані українській владі.

«Під час здійснення перевірочних заходів щодо етапованих оперативники спецслужби виявили осіб, завербованих так званим „МГБ ЛНР“», – ідеться в повідомленні СБУ.

Засуджені на відео розповідають про побиття та фактично катування з боку козаків і спецпризначенців бойовиків – так званого «МГБ ЛНР», а також про примушування до письмового зобов’язання повідомляти про пересування українських військових.

«У 2016-му році до колонії заходили козаки. Били прикладами, знущалися, стріляли над головами. Після них заходив „спецназ“. Теж били, знущалися, ставили всіх на коліна. Потім заходив оперативник, який давав писати заяву, що я буду співпрацювати з „МГБ ЛНР“. Розповідати їм про пересування українських військових», – розповідає один із чоловіків на відео.

Ще один ув’язнений розповів, що керівництво колонії дозволяло «спецпризначенцям» відпрацьовувати на засуджених бойові прийоми: «Був у нас заступник начальника луганської тюрми. Він запускав „МГБ“ до тюрми, і співробітники „МГБ“ відпрацьовували на ув’язнених прийоми. Відкривали камеру і прямо руками били».

СБУ говорить, що бойовики в такий спосіб тренуються на в’язнях придушувати «масову непокору».

Окрім цього, засуджені також розповідають, що зазнавали особливих знущань, коли співробітники пенітенціарних закладів дізнавалися, що вони «походять» не з Донецької чи Луганської областей. Їм забороняли дивитися українські телеканали, говорити на тему української політики, а також карали за українську мову та національну символіку.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація