логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторинґового візиту до Торецької виправної колонії № 2

06.04.2019 | Дмитро Рева, Марина Давидова, Володимир Плетенко | khpg.org

22 лютого 2019 року група моніторів у складі Дмитра Реви, Марини Давидової та Володимира Плетенка відвідала Торецьку виправну колонію № 2 з моніторинґовим візитом без попередження.

Візиту передували скарги ув’язнених на неналежні умови утримання, зокрема температурний режим і вологість в приміщеннях.

ДІЗО-ПКТ

На час візиту моніторів у дисциплінарному ізоляторі перебували 12 осіб, в ПКТ не було жодної. Приміщення ДІЗО чисті, відремонтовані, освітлення та свіжого повітря достатньо, сантехніка в хорошому стані. Температурний режим на ділянці ДІЗО задовільний, але через те, що ув’язнені палять в камерах і провітрюють приміщення, в камерах дещо прохолодніше, ніж у коридорі. Кількість людей у камері не перевищує норму, однак моніторами було помічено, що кількість місць для сидіння в камерах не є достатньою – у камері, де перебуває троє осіб, лише один табурет, ув’язнені сидять по черзі. Всі поміщені до ДІЗО були згодні з рішенням керівництва щодо накладеного стягнення. Біля ділянки є відокремлені дворики для прогулянок із лавою, турніком і брусами. Зі слів засуджених, режим прогулянок не порушується.

Житлова зона

Наразі в житловій зоні колонії перебувають 544 людини. У деяких відділеннях триває ремонт, у зв’язку з чим інші є перенаселеними – у кімнатах, розрахованих на проживання близько 40 ув’язнених перебуває 66 людей. До літа їх мають розселити у відремонтовані відділення, з кожного поверху виїде 12 людей і кількість прийде до норми. У старих відділеннях помітна вологість і грибок на стінах, але температура у межах норми. У кімнатах також є електричні обігрівачі повітря, на одному поверсі під час ремонту були пошкоджені опалювальні комунікації, але потрібна температура підтримується за допомогою обігрівачів. Кухні невідремонтованих житлових блоків брудні, доступу до води в них немає, кімната з рукомийниками розташована через коридор. Є холодильники та електрочайники, підключені до мережі та в робочому стані. Сторонніх запахів у житлових приміщеннях немає, ліжка заправлені вибірково; ті, що не заправлені, з вигляду не дуже чисті.

На території є банно-пральний комбінат із сучасними пральними машинами, автоклавом для прожарювання білизни та приладом для прасування. Прання білизни відбувається 1–2 рази на тиждень. У цьому ж приміщенні розташовані відремонтовані душові з новою плиткою та сантехнікою. Є кімната для перукарських послуг. У банно-пральному комплексі відбувається ремонт, кладеться нова плитка й перекривається стеля.

Відремонтовані житлові приміщення мають дуже охайний вигляд, хоча неперекрита стеля дається взнаки – на свіжопофарбованих стінах вже проступають мокрі плями. Наразі в нових корпусах проживає лише декілька ув’язнених, вони закінчують ремонт і, зі слів адміністрації, переміщення відбуватиметься поступово, щоб ув’язнені звикали до нових умов та не створили безладу.

Під час розмови з моніторами деякі засуджені скаржились на вологість у бараках, холод і неналежне медичне обслуговування.

Медична частина

Медична частина розділена на поліклінічне відділення та стаціонар. На момент візиту моніторів у стаціонарі перебували п’ятеро ув’язнених. За словами керівництва, персонал медичної частини укомплектований на 82 %, щоденний прийом ведуть два спеціалісти. За словами головного лікаря, у медичної частини налагоджена співпраця з міською лікарнею, у випадку ургентних станів викликається швидка, МСЕК в’язні проходять у місцевих лікарнях, після підтвердження інвалідності І чи ІІ групи – переводяться для відбування покарання у спеціалізовані колонії. Також адміністрація медчастини співпрацює із благодійною організацією «Оберіг», яка надає послуги психолога та інфекціоніста. Антиретровірусною терапією (АРТ) медчастина укомплектована в повному обсязі, відзначається позитивна динаміка залучення ув’язнених до АРТ – на час минулого візиту з 33 осіб, що живуть з ВІЛ, отримували терапію 13, на теперішній час з 48 заживають препаратів 45. Однак це чи не єдине позитивне зрушення в медицині. Керівниця медичної частини зазначила, що ситуація з медикаментами в ТВК № 2 є критичною, на чисельні вимоги і скарги реакції немає, відсутні навіть елементарні препарати. Також нема вакутайнерів для транспортування крові ув’язнених, що живуть з ВІЛ, для тестування на вірусне навантаження.

Їдальня

В приміщенні кухні чисто, є відповідне обладнання, персонал кухні одягнений у білі халати, сторонні запахи відсутні. У меню суп з куркою, каша, консервовані овочі. Працює власна пекарня. Приміщення для зберігання продуктів на вигляд свіжовідремонтовані, контролюється температурний режим, є кімната для перевдягання персоналу.

Промислова зона

Промислова зона ТВК № 2 поділена на декілька цехів.

Основне виробництво орієнтоване на потреби шахт (порізка, метизи), є деревообробна ділянка, лиття з бетону. На замовлення найближчих міст виготовляються сміттєві баки.

На час візиту моніторів у колонії працювали 75 засуджених. Трудові правовідносини оформлені належним чином, ув’язнені підтвердили наявність договорів і дотримання умов безпеки праці. На час візиту моніторів робочий день у промзоні вже завершився, тому спілкувались з тими, хто працює, не на робочих місцях, а в житлових приміщеннях.

Кімнати побачень

Кімнати для побачень розташовані в окремій будівлі на двох поверхах. Загалом їхня кількість 12, з них один люкс, два напівлюкси. За інформацією адміністрації, кількість побачень за роки бойових дій значно поменшала, у середньому відбувається два візити на тиждень.

Є кімната для переговорів. У колонії налічується 4 релігійні конфесії, представники церков мають безперешкодний доступ на територію для служіння та спілкування з ув’язненими.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація