логін / реєстраціяMenu

У Могилів-подільській ВК № 114 на Вінниччині грубо порушуються права в’язнів

21.02.2019

Співробітники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснили моніторинговий візит до ДУ «Могилів-подільська виправна колонія № 114», що на Вінничині, під час якого виявили грубі порушення прав ув’язнених, – повідомлено на офіційному веб-сайті Уповноваженого.

Під час візиту виявлено, що з 8 новоприбулих в’язнів лише 7 трималось у дільниці карантину, діагностики та розподілу, а один тримався у дільниці соціальної реабілітації разом з іншими засудженими. Це може стати причиною розповсюдження інфекційних та інших захворювань.

В штрафних приміщеннях (ДІЗО, ПКТ) сиро та прохолодно, кватирки надмірно заґратовані та ледь відчиняються. Через це в’язні не мають можливості самостійного доступу до свіжого повітря, а рівень природного та штучного освітлення недостатній.

На день візиту в приміщеннях дільниць карантину, діагностики та розподілу, дисциплінарного ізолятора, посиленого контролю та гуртожитках для в’язнів не було води. Як стало відомо, в установі протягом тривалого часу існують проблеми з водопостачанням.

У гуртожитку № 2 не створено елементарних умов для забезпечення базових життєвих потреб засуджених. Зокрема, у житлових приміщеннях відділень соціальної психологічної служби № 5 та № 6, де утримується близько 90 засуджених, взагалі відсутні санітарні вузли (умивальники та туалети). Засуджені вимушені користуватися туалетом, який перебуває в антисанітарному стані та розміщений на дворі локальної дільниці, що ускладнює доступ до нього у будь-який час доби. Через відсутність умивальника засуджені вмиваються, миють руки та чистять зуби за допомогою пластикових пляшок з водою. Відсутність умов для підтримання належного гігієнічного стану є елементом створення нелюдських умов перебування в зазначеній установі.

Під час відвідування їдальні установи було виявлено недодачу продуктів харчування – 10 кг риби. Під час аналізу меню-розкладки на тиждень з’ясувалося, що приготування риби тушкованої планується 7 разів на тиждень, але засуджені отримують її лише 1–2 рази на тиждень.

На даний час залишається питання незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їхнього стану здоров’я відповідно до вимог законодавства та укомплектування медичної частини працівниками.

На день візиту в камері дисциплінарного ізолятора виявлено засудженого з хронічним захворювання в поступній стадії, якому не надавалась медична допомога.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація