логін / реєстраціяMenu

Винні в побиті сотень журналістів під час Євромайдану залишаються непокараними

20.02.2019

У період з листопада 2013 по лютий 2014 року стався 271 інцидент побиття журналістів, проте і на п’яту річницю Майдану практично відсутні прецеденти покарання за жорстокі побиття журналістів, – наголошують у Національній спілці журналістів України (НСЖУ).

«Показові справи, які брали під особистий контроль найвищі чини правоохоронних органів і представники влади, так і лишилися здебільшого нерозкритими. Ті ж справи, які дійшли до суду, тягнуться роками, періодично закриваються і після апеляції знову поновлюються, – проте, результату так само немає: винних не покарано, а журналісти зневірені», – каже голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Уже протягом чотирьох років у судах розглядається справа жорстокого нападу на черкаського журналіста Ігоря Єфімова. 20 лютого 2014 року Ігоря жорстоко побили працівники міліції під час «зачистки» блокпоста від активістів на черкаській дамбі. Особу підозрюваного – заступника командира батальйону – встановити вдалося відносно швидко. Проте суд ухвалив виправдувальний вирок, яким визнав офіцера невинуватим. При цьому прокуратура встановила прізвища всіх підлеглих підозрюваного та факт побиття журналіста саме міліціянтами, але обмежилася підозрою лише одному офіцерові. Виправдальний вирок підтримав і Апеляційний суд у Черкасах 2017 року. І лише Верховний Суд колегією суддів Касаційного кримінального суду навесні 2018 року скасував ухвалу Апеляційного суду Черкаської області, зазначивши, що «апеляційний перегляд кримінального провадження відбувся формально, а ухвалу апеляційного суду не можна визнати законною, обґрунтованою та вмотивованою». Це рішення Верховного Суду України підтримано спеціальною заявою Представника ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень) Арлема Дезіра.

Ігор Єфімов (фото: Дар’я Бунякіна, RFE/RL)

Інша гучна справа – розслідування вбивства журналіста В’ячеслава Веремія в Києві під час Євромайдану – так само тривала роками. Та попри розголос і особливу увагу всього українського суспільства до судових процесів, перший вирок суду, ухвалений в грудні 2017 року, вразив своєю несправедливістю: тоді підозрюваному в організації смертельного побиття журналіста Юрію Крисіну суд Києва призначив чотири роки позбавлення волі з випробувальним терміном два роки (фактично суд присудив йому умовний термін). Згодом, після апеляції, у червні 2018 року Апеляційний суд Києва засудив Юрія Крисіна до 5 років позбавлення волі.

В’ячеслав Веремій (фото: Сергій Нужненко, RFE/RL)

За даними аналітичного звіту НСЖУ, за час революційних подій 2013–2014 років від фізичних атак правоохоронців або тітушок постраждав 271 журналіст. Найбільше нападів, крім Києва, було в Харкові, Черкасах, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі та в Криму. Крім того, за цей період зафіксовано 14 нападів на редакції медіа, 9 арештів та затримань, 31 випадок погроз працівникам медіа фізичною розправою.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація