логін / реєстраціяMenu

Вирок, яким 10 працівникам Маневицької ВК звільнено від відбування покарання з випробуванням, скасовано

04.02.2019

31 січня цього року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду скасував ухвалу апеляційного суду Волинської області стосовно 10 працівників виправної установи, засуджених за вчинення зухвалого злочину із одночасним звільненням від відбування покарання з випробуванням, – повідомляє відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури.

За обвинуваченням, визнаним судом доведеним, особа, працюючи на посаді старшого оперуповноваженого управління Державного департаменту України з питань виконання покарань Волинської області, явно перевищуючи надані законом повноваження, 20 квітня 2011 року, перебуваючи в кабінеті начальника Маневицької виправної колонії, під час з’ясуванні причин та обставин втечі засудженого з місць відбування покарання, користуючись тим, що руки останнього були заведені назад та заковані в наручники, умисно завдав йому удара ногою в живіт, заподіявши забій підшлункової залози.

У цей же час начальник виправної колонії умисно завдав засудженому удара рукою в голову. В подальшому він, з метою принизити особисту гідність та завдати фізичного болю, примусив засудженого стати на коліна та попросити вибачення за втечу з місць відбування покарання, а також рухатися перед працівниками колонії на колінах з кросівками в зубах бетонною підлогою з другого на перший поверх. Крім того, вказаний начальник у цей же день, з 21:20 до 21:40, наказав вісьмом працівникам колонії силоміць покласти зазначеного засудженого на стіл та завдавати йому ударів гумовими кийками. Продовжуючи свої протиправні дії з катування засудженого, начальник колонії віддав наказ ще трьом працівникам колонії прикувати потерпілого наручниками до металевих ґрат вікна із заведеними назад руками на висоті близько 2 метрів та залишити в такій поставі роздягнутим на всю ніч. Внаслідок злочинних дій співробітників колонії засуджений 21 квітня 2011 року приблизно о 06:30 год. помер на місці події.

Із врахуванням внесених 6 червня 2016 року ухвалою апеляційного суду Волинської області змін, десятеро працівників виправної установи визнані винними та засуджені за ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 127 КК України до позбавлення волі на різні строки та на підставі ст. 75 КК України кожного звільнено від відбування покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку – 3 роки.

Верховний Суд погодився із обґрунтованістю доводів, викладених у касаційній скарзі прокурора, та скасував вищевказане судове рішення з підстав невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину та особам засуджених внаслідок його м’якості. Кримінальне провадження направлено на новий апеляційний розгляд.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація