логін / реєстраціяMenu

Юристи ХПГ відстояли право на таємницю кореспонденції в ЄСПЛ

23.01.2019 | Таміла Беспала | khpg.org

18 грудня 2018 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі Сергій Смірнов проти України (заява № 36853/09). Представниками заявника в цій справі були адвокат Харківської правозахисної групи Геннадій Токарев і правовий експерт Харківської правозахисної групи Олена Ащенко.

У своєму рішенні Європейський суд визнав порушеними права Сергія Смірнова (надалі – Заявник), які гарантуються йому не лише національним законодавством України, а й Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Йдеться про заборону катування (стаття 3 Конвенції), право на повагу до кореспонденції (стаття 8 Конвенції) та право на ефективний засіб юридичного захисту (стаття 13 Конвенції).

Так, під час перебування Заявника в Слов’яносербській та Дергачівській виправних колоніях, Харківському та Луганському СІЗО, у Заявника виникли та загострились численні захворювання серця, шлунку, кишківника, печінки, спини та інші розлади здоров’я, які вимагали спеціального лікування та контролю. Проте, Смірнов не отримав належного лікування та медикаментів, у результаті чого отримав інвалідність.

Вищезазначені обставини спричинили Заявнику не лише фізичні страждання, а й моральні.

Ще одним, не менш важливим порушенням, яке було визнано Європейським Судом у даній справі, є порушення його права на таємницю кореспонденції.

Перебуваючи в колонії, Сергій Смірнов через адміністрацію надсилав до різноманітних державних органів, у тому числі й до судів, величезну кількість листів зі скаргами на порушення його прав. Відповідно до положень частини четвертої статті 113 Кримінально-виконавчого кодексу України, кореспонденція, яку засуджені адресують Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Європейському суду з прав людини, а також іншим відповідним органам міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, уповноваженим особам таких міжнародних організацій, до суду та прокуророві, перегляду не підлягає і надсилається на адресу протягом доби з часу її подачі. Кореспонденція, яку засуджені одержують від зазначених органів та осіб, перегляду не підлягає. Проте, всупереч вимогам статті 113 КВК України, листи Заявника до органів, які не повинні розкриватись адміністрацією колонії, не лише розкривалися, а й не надсилалися адресатам вчасно, що підтверджується реєстрами листів Заявника з помітками працівників колонії (копії Заявник надавав до Європейського суду разом зі скаргою).

Таким чином, спеціалісти ХПГ довели відсутність ефективних юридичних засобів в Україні для відновлення прав заявника. І навіть уряд, у своїх запереченнях на етапі комунікації, погодився із тим, що в Україні немає ефективного механізму відновлення прав.

Результатом розгляду цієї справи стало рішення Європейського суду на користь Сергія Смірнова, але в цій статті йдеться не лише про нього, а й про те, що аналогічним чином держава вже протягом багатьох років порушує права й інших осіб. І захисту від таких порушень в Україні, на жаль, зазвичай немає. Найбільше страждають від таких порушень саме вразливі верстви населення та ті особи, які перебувають в закладах так званого «вимушеного перебування». Саме тому захист таких категорій людей залишається пріоритетним для Харківської правозахисної групи.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація