логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)»

27.11.2018 | Олена Річко | khpg.org

Загальна інформація

23 листопада 2018 року моніторингова група Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенка, Ганни Овдієнко та Олени Річко відвідала Первомайську виправну колонію № 117.

На теперішній час Державна установа «Первомайська виправна колонія (№ 117)» є установою мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання (для чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк). Планове наповнення колонії – 505 осіб. На момент візиту в установі утримувалося 245 осіб, серед яких працює 31 особа.

Місце розташування: «виправна колонія розташована у с. Первомайський» – більшої деталізації не надається. На практиці ж знайти установу виявилося складним завданням: навігатор місце розташування колонії не знає, місцеві жителі, у яких ми питалися дороги, направляли різними шляхами. У цілому група кружляла полями більше 40 хвилин, поки зовсім випадково не натрапили на установу.

Як вказав у особистій бесіді начальник установи Козич Костянтин Володимирович, таке розташування покликане гарантувати безпеку оточення та зменшує ризики «втечі» засуджених.

З іншого боку, як відмічають монітори, таке розташування колонії може призводити до порушення прав самих засуджених, оскільки через таке розташування представники органів державної влади або громадськості не зможуть миттєво відвідати установу та поспілкуватися із засудженими. Крім того, родичам засуджених вкрай важко знайти установу, щоби відвідати рідних на побаченні або надати передачу.

До самої ж установи члени моніторингової групи потрапили без перешкод.

Виробництво

На території установи діє деревообробне виробництво. За офіційними даними, наданими представниками адміністрації, в установі працевлаштована 31 особа. Працює пилорама та цех зі зборки дерев’яних скринь.

Приміщення виробництва виглядає охайно, там зроблено косметичний ремонт. Із позитивного – наявність відремонтованої туалетної кімнати. Сантехніка нова, кабінки відокремлені, з окремими дверцятами.

Засуджені працюють без спеціального одягу, у власній одежі, однак засоби захисту були в наявності: захисні окуляри на пилорамі.

У відповідях на найскладніші питання від моніторів засуджені, як і в інших установах, або плуталися, або відмовчувалися. Серед таких питань: тривалість робочого часу та сума фактично отриманої заробітної плати. Одні казали, що працюють з 10 до 16:30, інші – що з 8 до 15:45. Назвати суму заробітної плати не зміг жодний: хтось працює перший місяць та грошей ще не отримував, хтось заробляє «мінімалку» (скільки вона там зараз?), деякі повідомили, що в попередньому місяці заробили близько 400 гривень, ще один повідомив, що заробляють близько 3000 гривень на чотирьох.

Адміністрація запевняє, що особи, які працюють, отримують мінімальну заробітну плату, враховуючи всі передбачені відрахування.

Їдальня

Далі наша група відвідала харчовий блок. Перед входом в обідню залу є коридор, де розміщені вішалки, а також вхід до рукомийної. Рукомийники нові, є вода, однак мило відсутнє. Адміністрація запевнила, що кожен засуджений приходить зі своїм милом та власним рушником, бо негігієнічно користуватися загальними рушниками. Проте, монітори відвідали їдальню майже одразу після обіду, і місце, де мало б лежати мило, було абсолютно чистим і сухим – склалося враження, що мила там ніколи не було.

Приміщення їдальні просторе, світле та чисте, декоративно оздоблене. Є меню та інформація з приводу норм харчування засуджених.

Кухня та підсобні приміщення відносно чисті, на кухні не має смороду, хліб випікають у підвальному приміщенні у печі на дровах. На кухні працює кілька кухарів, назвати точну цифру монітори не можуть, оскільки, окрім кухарів, на кухні «працюють» добровільні помічники, які чистять овочі, нарізають їх або проводять прибирання. За свій труд такі особи коштів не отримують. На вечерю готували овочеве рагу, начищали кілька відер картоплі, моркви та капусту.

Нової електричної плити, купленої за допомогою системи «Прозоро», на кухні не виявлено. Як кажуть представники адміністрації, економлять електроенергію, тому плиту не використовують.

У холодильниках пусто, продукти завозять виключно на добу. У холодильнику зберігаються зразки страв.

Клуб, бібліотека, школа

На території установи є клуб для засуджених та бібліотека. Також діє школа, в якій навчаються 72 засуджені.

Клуб просторий, на вихідних засуджені мають змогу дивитися фільми. Демонструють їм як популярні новинки, так і освітні фільми «Doсudays»

Бібліотека невелика, але художньої літератури вистачає, засуджені читають, близько 60 осіб є регулярними читачами, однак правової літератури в бібліотеці не виявилося. Адміністрація запевнила, що у кожному відділені можна знайти комплект кодексів та іншої правової літератури, однак в жодному з відділень достатньої кількості правової літератури виявлено не було. Все, що змогли продемонструвати засуджені – роздруки витягів із законів.

Житлова зона

В установі нараховується всього 5 відділень СПС. Під відділення задіяні дві будівлі, інші будівлі законсервовано.

Відділення дещо схожі між собою, але в трьох проведено повний ремонт, а в двох – лише косметичний.

В усіх відділеннях чисто, світло, достатньо просторо. Особливо члени моніторингової групи відмічають температуру в жилих приміщеннях – більше 20 градусів, при цьому регулярно проводиться планове провітрювання приміщень.

Сантехніка в усіх відділеннях нова, туалети відокремлені перегородками та дверцятами, неприємний запах відсутній. У відділеннях, де зроблено капітальний ремонт, у кожній спальні є окрема туалетна кімната.

Медична частина

На момент візиту в медичній частині перебувало 10 засуджених, умови тримання задовільні, у приміщеннях тепло.

Після проведеної реформи пенітенціарної системи в медичній частині залишилися працювати лише фельдшер та медична сестра, на 0,25 ставки працюють також терапевт, рентгенолог та лаборант, інші спеціалісти відсутні. Загалом в медичній частині передбачено 10 спеціалістів.

Лазне-пральний комбінат

Приміщення лазне-прального комбінату відремонтоване, закуплено нові пральні машинки та сушарку. Лазня чиста, душові кабінки відокремлені одна від одної, є гумові килимки, однак на момент візиту були відсутні шторки. Адміністрація запевнила, що їх замінюють і найближчим часом шторки будуть.

ДІЗО/ПКТ

На момент візиту в ДІЗО/ПКТ утримувалося 7 осіб (3 в ДІЗО і 4 в ПКТ відповідно), прогулянкові дворики стандартні, один із двориків розмальований місцевим «художником», який звільнився достроково. Опитані засуджені на умови тримання в ДІЗО/ПКТ не скаржилися, причини їх поміщення туди не оскаржували.

За підтримки Міністерства іноземних справ Німеччини

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація