логін / реєстраціяMenu

ГПУ повідомляє, що більшість злочинів, скоєних під час Євромайдану, розкрита

21.11.2018

У Генеральній прокуратурі України заявили, що більшість злочинів, скоєних під час Євромайдану, розкрита, – передає сайт BBC Україна.

«Із 4 700 злочинів більша частина – розкрита, тобто встановлені обставини вчинення цих злочинів. У найкращому варіанті, який є у нас, це встановлені і виконавці, і організатори та замовники, і пособники, в тому числі і середня ланка», – заявив журналістам начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

«Результати є, й вони достатньо відчутні. Ті, хто заявляє, що це не так, просто не цікавляться, що відбувається, і звинувачують прокуратуру з тим, щоб заробити собі політичні бали», – сказав він.

За даними ГПУ, судові обвинувальні вироки отримали 52 особи, із них тюремні строки одержало 9.

21 листопада в Україні відзначають п’яту річницю з дня початку протестів на Майдані Незалежності в Києві, які завершилися відстороненням від влади президента Януковича.

Під час зіткнень між протестувальниками і правоохоронцями загинули, а також померли від смертельних поранень 123 людини, із них 104 – активісти Майдану, 17 – працівники правоохоронних органів.

За словами Горбатюка, суди вже визнали винними 52 особи, щодо них ухвалені обвинувальні вироки. Із них до позбавлення волі засуджені дев’ятеро осіб.

«У підозрі й вчиненні 73 вбивств під час акцій повідомлено про підозру 56 особам – від колишнього президента України і до рядових правоохоронців, котрі звинувачуються у застосуванні зброї чи побитті. У судах вивчається 13 обвинувальних актів стосовно осіб, яких прокуратура звинувачує у скоєнні більшості із цих вбивств», – твердить Сергій Горбатюк.

Представник ГПУ назвав ще кілька цифр за підсумками розслідувань:

• розслідувалося і розслідується 4 700 епізодів про злочини проти протестувальників, більшість із яких розкрита;

• понад 15 тисяч осіб перевіряється на предмет скоєння злочинів;

• 442 особам повідомлено підозру;

• 278 справ спрямовані до суду;

• під вартою перебуває 13 осіб;

• до розслідування залучено 46 слідчих і 33 прокурори, які за цей час провели понад 30 тисяч слідчих дій, опрацювали величезний масив відеоінформації, десятки тисяч телефонних з’єднань.

Керівник управління заявив, що під вартою мало б перебувати більше, ніж 13 осіб, але за ці роки було багато випадків, коли суди змінювали запобіжний захід підозрюваним – із тримання під вартою на домашній арешт чи на підписку про невиїзд, навіть тоді, коли особи підозрювалися у вбивствах. Він також каже, що суди часто затягують розгляд справ про злочини під час Євромайдану.

Водночас, Сергій Горбатюк визнав, що, як і у попередні роки, найменше зрушень є у розслідуванні справ про вбивства Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація