логін / реєстраціяMenu

«Жахливо і принизливо» – Рада Європи про в’язниці України

06.09.2018

Комітет Ради Європи закликає українську владу невідкладно вжити заходів, щоби подолати жахливу ситуацію у в’язницях. Про це йдеться у цьогорічному звіті Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, – передає BBC Україна.

Документ підготували за підсумками візиту місії комітету, який відбувся у грудні 2017 року.

Там зазначають, що більшість відвіданих установ позбавлення волі вразили «поганими, а часом навіть жахливими умовами». Особливо у Києві та Львові.

«Ситуація в київському СІЗО погіршилася з попереднього візиту у 2016 році. Адже зараз воно переповнене, а умови тут можна розцінювати як нелюдські та принизливі», – йдеться у звіті.

Камера в Лук’янівському СІЗО у Києві (фото: UNIAN)

Майже у всіх відвіданих тюрмах досі є насильство між ув’язненими, додають в комітеті.

На думку місії, це може бути результатом дуже малої кількості працівників в’язниць. Тож у комітеті закликають збільшити чисельність персоналу, забезпечити якісну підготовку, покращити умови праці та збільшити зарплати, щоб знизити рівень корупції.

Також в комітеті розкритикували рівень медичних послуг у таких установах. Місія поскаржилась на брак конфіденційності, погані та часом «негігієнічні» умови лікування.

Проте в комітеті відзначили і деякі покращення. Зокрема, згідно зі звітом, стало менше жорстокого поводження щодо затриманих з боку правоохоронців, хоча скарги на таке досі надходять.

У психіатричних та соціальних закладах делегація не виявила «правдоподібних свідчень жорстокого поводження», але були скарги «на словесні приниження».

Також в комітеті закликали владу вдосконалити загалом систему опіки в установах психіатричної та соцдопомоги.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація